søndag 7. juni 2009

Husker du...


... disse oppskriftheftene fra Freia?
Mamma hadde flere slike liggende i kjøkkenskuffen, og jeg ble aldri lei av å studere de gilde fargebildene og drømme om at også vi kunne bake rullekake med marsipan utenpå...
Formkakene med masse tørket frukt var jeg dog mer skeptisk til.
Det var med STOR begeistring jeg oppdaget at Freia Hjemmekonditori, i samarbeid med Lars Lian, har laget boka "Oppskrifter og inspirasjon".
Her finner du flunkende nye fristelser, OG opptrykk av de gamle bakebøkene. En skatt for en husmor med sans for tradisjoner og hang til nyskaping.

Jeg er glad i enkle formkaker, og har bakt den gode, gamle marmorkaka med ypperlig resultat.

Marmorkake - 1 stk.

200 g smør
2,5 dl sukker
3 egg
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 dl melk el. fløte
2 ss kakao

Smør og sukker røres hvitt. Tilsett eggene, ett av gangen. Rør godt. Bland det tørre, sikt det inn vekselvis med melk/fløte.

1/3 av røren smakes til med kakao.

Legg vekselvis lys og mørk røre i avlang, smurt form (gjerne med en strimmel bakepapir i bunnen). Lys røre nederst og øverst. Jeg har brukt tre lyse og to mørke lag.
Dra en gaffel langsetter formen for å lage marmormønster.
Stekes ved 175-200 grader i ca. en time.


13 kommentarer:

 1. Nemlig, den kaken der er god! Ikke alle kakene fra min barndom minnes jeg med like stor glede, hva er det med disse kakenen som er proppet fulle av sukater og rosiner? Jeg har nok overspist meg på det en gang, så de kakene frister ikke lengre. Er ikke ofte vi ser den type kaker lengre heller, er det vel?

  SvarSlett
 2. Husker disse bøkene ja:))
  Marmorkake er nydelig, nå fikk jeg lyst å lage den igjen:)
  Du viser så masse fint i bloggen...er en stund siden jeg var innom deg ser jeg.
  Ønsker deg en nydelig uke,klem:))

  SvarSlett
 3. Her var det mange gode kaker. Jeg har også noen gamle Freia bøker, kanskje jeg skulle finne de frem og bake litt. Det smaker jo bedre enn kjøpekaker.
  Ha en fin uke.

  SvarSlett
 4. Mmmmm...no fekk eg lyst på kake... :) Ha ei fin veke!

  SvarSlett
 5. Slike bøker hadde mamma, ja:-) Den første kaken jeg bakte helt selv, var marmorkake da jeg var 7 år. Mektig stolt var jeg da den var ferdig. Vi har også vært i konfirmasjon i dag og hadde selv konfirmasjon på mandag som var, så det har vært mye selskap i det siste.

  SvarSlett
 6. Åh, nå fikk jeg lyst på marmorkake! Det har jeg bare bakt èn gang for mange år siden. Kanskje jeg skulle bake det i morgen...

  SvarSlett
 7. Jeg kan faktisk huske de bildene jeg også! :) Har aldri prøvd å lage marmorkake, men det skal jeg sannelig gjøre nå som jeg har en så god oppskrift! Det ligger en utfordring til deg inne hos meg. Ikke noe press om å ta den altså, bare hvis du vil:)

  Ha en god, ny uke!

  SvarSlett
 8. Gratulerer så masse med dagen i dag, håper du får en fin dag

  SvarSlett
 9. Hei Der var det mange gode kaker så det ut som Så artig med gammle oppskrift bøker Har en del av dem selv. Skal hilse så mye fra Aina og takke for hilsnigen Hun har tenkt og søke på NISS til neste høst. Ha en riktg fin dag. Bodil

  SvarSlett
 10. Hei!
  Jeg ikke bare husker dette hefte, jeg fikk det med meg til Norge når jeg flyttet hit i 1993.
  Den blev flitigt brukt når jeg var liten.
  Jeg har hvert inne å lest i bloggen din flere ganger og det blir jeg å fortsette med. En veldig fin side.
  Jeg må få gratulere deg sånn i etterkant.Pernilla

  SvarSlett
 11. Herlig med god gammeldags marmorkake. Takk for at du minnet om den! Hege

  SvarSlett
 12. En sånn bok arvet jeg etter min mamma og har akkurat samme minner som deg om den. Spesielt bilde av "speileggkaken" husker jeg godt. Var stas med hermetisk fersken, eksotisk :) Det er en super blogg du har her,har akkurat laget karameller, og det ser lovende ut. Takk for at du deler med oss andre :)

  SvarSlett
 13. En sånn bok arvet jeg etter min mamma og har akkurat samme minner som deg om den. Spesielt bilde av "speileggkaken" husker jeg godt. Var stas med hermetisk fersken, eksotisk :) Det er en super blogg du har her,har akkurat laget karameller, og det ser lovende ut. Takk for at du deler med oss andre :)

  SvarSlett