onsdag 13. mai 2009

Boka jeg alltid vender tilbake til


I Hobbyboden har noen startet diskusjonen: Hvis du bare kunne beholde én bok - hvilken skulle det være? Noen tviholder på Ringenes Herre, andre på Bibelen.
Jeg leser, låner, kjøper nytt og kjøper brukt. Jeg sender gjerne bøker videre når jeg føler meg ferdig med dem, og kan til og med finne på å kaste bøker hvis de er dårlige nok.

Jeg stoler på at Nasjonalbiblioteket sørger for at selv de særeste, vakreste, rareste, mest sjeldne bøker finnes tilgjengelig.

Unntatt én.

Og det er denne. Oppskriftboka mi! Hvis jeg bare fikk beholde én bok, ble det denne. For den finnes IKKE sikret i fjellmagasinet i Mo i Rana.
Boka er gapende full av utklipp fra aviser og ukeblad, side om side med håndskrevne oppskrifter fra mamma og mormor, venninner, kolleger, søstre, svigerinner. Tilføyelser er gjort i flere omganger, og en og annen deigflekk hører med...

Det er med hjertet i halsen jeg ser boka forlate huset. Det har hendt jeg har lånt den ut til bakeglade nabobarn, og da er jeg sjeleglad når jeg kan sette den på plass etterpå.

Boka har selvsagt ingen innholdsfortegnelse. Likevel - på gode husmødres vis kan jeg beskrive temmelig godt hvor de ulike oppskriftene står. "Det er ganske langt bak i boka, på ei høyreside, under et utklipp med fiskegrateng. Jeg tror den er skrevet med grønn penn..."

Det er så godt å bruke denne oppskriftboka. Den får meg til å tenke på opphavskvinnen (ja, det er som regel en kvinne) bak oppskriften, og minner meg om situasjoner da vi spiste denne kaken eller retten sammen.

Jeg er rask til å spørre etter oppskriften når noen serverer noe ekstra godt, og deler gjerne egne oppskrifter med andre. Delt glede gjør dobbelt glad, ikke sant?

I morgen skal dere sannelig få en av mine absolutte favoritter. Følg med!

8 kommentarer:

 1. Jeg har også en oppskriftsbok,med lett blanding av det meste. Litt fra venner, litt fra mamma og mormor, litt fra ukeblader osv. Jeg har hatt den i rundt 20 år, og den begynner å bli tynnslitt i kantene, men den er gull verdt for meg.
  Egentlig på tide å skrive over oppskriftene i en ny, men blir jo ikke helt det samme ;)

  SvarSlett
 2. DU HAR ALTSÅ SÅ KOSELIG EN BLOGG.......
  ARTIG MED OPPSKRIFTSBOK.......

  SENDER DEG MANGE GODE TANKER!!
  KLEM FRA NUNNE...

  SvarSlett
 3. Må seie eg beundrar den boka di. Har berre nett såvidt komt igong med å laga noko tilsvarande.

  Har du prøvd alle oppskriftene i boka då?

  SvarSlett
 4. Har ei slik hjemmesnekra bok jeg også, men den er ikke så fin som din. Etter mange års flittig bruk er den dessverre i ferd med å gå i oppløsning. Og det er litt krise for jeg har hatt boka siden jeg var 20 år.......

  Er spent på oppskriften som kommer!

  SvarSlett
 5. Tror jeg er enig med deg.... jeg har også en sånn bok..den må nok være...30 år. Så den er nok mye mer slitt en di.
  Gleder meg til å se hva du viser oss i morgen.
  Klem Gry : )

  SvarSlett
 6. Jeg har også en slik bok og jeg er også veldig glad i den! Jeg er av den typen som helst lager ting jeg har laget mange ganger før, så ofte er det ikke nødvendig å kikke i oppskriftsboken. Men jeg tror jeg skal bruke innlegget ditt som en inspirasjon til å prøve noe nytt neste gang... eller kanskje noe som det er lenge siden sist jeg laget ;-)

  SvarSlett
 7. Vi fikk en slik bok til bryllupet med en oppskrift fra hver av vennene våre - siden har den blitt fylt med de oppskriftene som jeg er såpass fornøyd med at de er verdt en plass i boka. Hender jeg tar med meg boka på reise, faktisk, hvis vi skal lage maten selv. Prøvde forresten tynnbrødet ditt her om dagen - veldig godt og veldig populært. Venter i spenning på neste oppskrift..... Og forresten - det er et utrolig flott visdomsord som står i bunnen av bloggen din. Ha en fin mai-dag!

  SvarSlett
 8. Herlig!!! Ingenting er som en hjemmesnekra kokebok!!! elsker å prøve nye oppskrifter, men sjeldent noe som slår de gamle gode! En annen ting jeg elsker er bloggen din! den er hææærlig!!

  SvarSlett