torsdag 12. november 2009

Pass deg for (fremmede) menn??


Som jentemamma tar man kanskje spesielle forholdsregler i barneoppdragelsen. Da jentene var små, måtte jeg advare dem mot å snakke med fremmede voksne. I dag kan jeg vel innrømme at jeg sa voksne, men mente menn.

- Det finnes noen få voksne som ikke er snille mot barn, og når vi ikke kjenner folk, kan vi ikke vite om de er snille eller slemme, var de første forklaringene jeg ga.

Så ble det stadig flere kjærestedrap i Norge (72 drap i årene 2000-2007), og det var klart for fase 2 av "hva jenter må oppdras til å passe seg for".

- Du skal aldri finne deg i å bli dårlig behandlet. Ikke av noen. Ikke av mamma og pappa, ikke av vennene dine, ikke av lærerne, og aldri, aldri av en kjæreste. Når du syns du blir dårlig behandlet, da har du helt rett. Og da skal du si fra, søke hjelp, gå din vei, slutte å være sammen med dem. Det er aldri greit at noen er ekkel med deg, truer deg, tvinger deg eller slår deg.


Disse fase 2-formaningene blusser opp hver gang en jente/kvinne blir drept av sin (eks)partner. Å bryte med en voldelig kjæreste ser nemlig ut til å være noe av det farligste en norsk jente kan gjøre. "Kan ikke jeg få henne, skal heller ingen andre få henne."

Den siste uka åpnes det sannelig for fase 3.

Politiet i Stavanger advarer nemlig jenter mot Å TA DROSJE alene. Jeg kan nesten ikke tro det jeg hører. Jeg blir sint og fortvilt og trist på én gang. Å sette seg inn i en autorisert drosje skal jo - per definisjon - være en trygg måte å komme seg frem på. Men politiet etterforsker nå seks drosjevoldtekter i Stavanger og en rekke overfallsvoldtekter - nesten uten unntak begått av menn med ikke-vestlig bakgrunn - og finner grunn til å advare jentene.

Politiet gjør jo ikke annet enn det jeg selv som mor velger å gjøre: Advare mot en mulig risiko.

Likevel - det føles som en alvorlig systemfeil at jenter må passe seg for menn. Enten fordi mennene har en ikke-vestlig bakgrunn der "syndige jenter" (les: lettkledte/festkledte, berusede og alene) bare er til å forsyne seg av på det groveste. Eller fordi gutter/menn oppfatter kjæresten som sin eiendom, og ikke kan takle et brudd.

Den viktigste kjensgjeringen er selvsagt at nesten alle gutter og menn er flotte mennesker som man trygt kan stole på. Det må vi aldri glemme.

Men jeg kan heller ikke lukke øynene for den andre realiteten. Dessverre.


13 kommentarer:

 1. Huffda! Når politiet advarer om å ta drosje alene er jo noe helt riv ruskende gale. Å ta pirat-taxi er en ting, men en autorisert drosje... Det som er like ille er jo at både drosjesjåfører og gutter/menn med ikke-vestlig bakgrunn blir stigmatiserte i samme slengen. For som du skriver - de fleste mennesker er greie. Men det er altid noen som ødelegger.

  At kvinner/jenter ikke kan reise alene er en falitterlæring fra både politiet og drosjenæringen. Her må NOEN ta grep og røske opp i systemet, slik kan vi ikke ha det.

  SvarSlett
 2. Det er utrolig leit at det blir slik! Huff! Godt at du er flink til å advare jentene dine.

  Klem!

  SvarSlett
 3. Hei og takk for kommentar på siste innlegget mitt. Ang. fotolenka mi, så har det si forklaring i at "We heart it" endrar bileta på framsida si heile tida. Nye bileter kjem inn slik at framsida endrar seg heile tida. Hadde dårleg tid då eg skreiv innlegget, så eg fekk ikkje med meg kven som hadde tatt dei to bileta eg brukte, difor berre ein direkte link til "We heart it". Eg kan sjølvsagt søke på nytt og finne linken direkte til kvart bilete. Skal sjå om eg får gjort det i løpet av dagen/kvelden.

  Ha ein fin dag!!!

  SvarSlett
 4. Dessverre er det et faktum at vi kvinner, fra dagen vi er født, kan risikere å bli utsatt for overgrep, ofte fra menn. Jeg har en datter på 7, og jeg mener man ikke kan advare nok med å si "PASS PÅ!" Og kjæreste-fasen. Uff, hadde ennå ikke begynt å tørre å tenke på det ennå. Må innrømme jeg gruer meg. Synes det er veldig bra at du forteller jentene dine at de ikke skal godta å bli behandlet dårlig. Av noen!

  SvarSlett
 5. Helt enig, jeg er også opprørt over at det ikke skal være trygt å ta autorisert drosje! Hvordan skal jenter/kvinner komme seg trygt hjem egentlig!! Prøver også å inprente min 15-åring det du skrev om lenger oppe.

  Takk for koselig hilsen på bloggen min forresten :) Og nei det var faktisk ikke så plundrete å strikke fingre på vantene som jeg fryktet! Klarte du de vottene (som jeg nøler med), klarer du vanter!

  SvarSlett
 6. Jeg er veldig enig med deg, jeg tenker med skrekk og gru på den dagen mine jenter er så store, at jeg ikke kan gjete rundt dem dagen lang og passe på...da gjelder det å advare, men uten å skremme. Verden er ikke det den en gang var, fælt å si det, men på en måte er det ingeting som sjokkerer meg lenger...Elendigheten vil på en måte ingen ende ta. Jeg skjønner ikke at de som gjør slike skrekkelige handlinger kan være mennesker, men meg om det...jeg gruer meg til mine to små jenter skal ut i den store verden. Det er mye farer der ute, dessverre. klemmer fra Monja

  SvarSlett
 7. Hei igjen, Hanne!!! Då har du nok berre vore uheldig med bileta som tilfeldigvis låg på framsida då du kika innom. Trur nesten eg kan garantere det at www.weheartit.com er ei side du kjem til å forelske deg i!!! Dei aller vakraste bileta er har lånt og brukt i innlegga mine finn du der. Du kan søke under særskilde kategoriar eller du kan skrive inn søkeord for bileter du er særskilt på jakt etter. Dei to bileta mine fann eg då eg søkte på orda "teacup" og "tranquility". Du må skrive søkeorda på engelsk. Ta deg tid til å sjekke ut sida, der er så utruleg mykje vakkert....

  SvarSlett
 8. Det er neimen ikke lett å vite hvem man skal passe seg for. Kan ikke si jeg gleder meg til Lille Ville skal ut på egen hånd, men jeg kan jo ikke låse henne inne heller.

  SvarSlett
 9. Så flott at du tenker høyt om dette viktige tema, Hanne.
  Jeg gleder meg alltid til å lese det du skriver.
  Ha en fin torsdagskveld.
  -Eirin

  SvarSlett
 10. Uff!! Tenk at det skal være sånn!!
  Blir både sint og lei meg når jeg leser om sånne ting, tenk at det kal være utrygt å ta taxi....

  Ha ei fin helg Hanne!
  Jeg skal og kose med Bernhard i helga.. gleder meg!
  Klem : )

  SvarSlett
 11. Et EKSTREMT VIKTIG TEMA!
  Man skal ikke tåle så inderlig vell den urett som ikke rammer deg selv...
  Dette var ord min mor brukte å si i en vær annledning hvor noen trang hjelp... Ordet FREMMEDE ble aldrig brukt..
  Hvorfor er enkelt.
  Hvem er en FREMMED for et barn???

  Ja det er MENN vi er redd for, og det er Menn som gjør de største skadene....
  Vi vet!
  Vi har ikke noe annet valg en å lære våre barn og bruke hode til en vær tid. De kan ikke reise alene noen plass lenger.
  Vi har vært "Heldige " her i landet at det har drøyd så lenge som det har gjort. I andre land, har det ikke vært halvparten så trykt som i Norge... Men nå har vi også kommet ditt at det ikke er sååå trykt lenger.

  Bare hos din Nabo..kan det være meget så utrykt, uten at noen aner noe som helst...
  Da er da min mor sier, vi bryr oss, og vi blander oss.
  Min Mor har Hjulpet mange.... Hun er en tøff Dame som det skulle ha vært flere av!

  Godt du minner flere på problemet som faktisk er blitt og har vært stort, men bedre skjult tidligere...vold mot kvinner..

  Taxi sjoførene sjokerer meg ikke. Alle må kontroleres MYE BEDRE her i dette landet. Vi er for godtroende når vi annsetter div........og reglene er for veike... Kamera for taxi sjoføren som ikke kan skrues av slik at sentralen kan ha kontrol på sjoførene ....
  B

  SvarSlett
 12. Det er ikke første gangen politiet i Norge har advart jenter mot å ta drosje alene. Og det blir nok ikke siste gangen heller, for de som kjører drosjer er jo også helt vanlige personer, på både godt og vondt.
  Forfatter Tove Nilsen har skrevet en bok om ei jente/dame som tar drosje i Oslo-natten. Den bør leses!! Av alle historier jeg har hørt og lest om hva som kan skje en enslig jente i Oslo-natten, så har jeg alltid tenkt at det ville ikke skjedd meg (og jeg har vært myyyyyye ute i Oslo-natten !)- men denne boka er skremmende - fordi det kunne skjedd meg også!

  SvarSlett
 13. Veldig viktig det du tar opp her Hanne. Og jeg er veldig enig med deg. Det er leit når man i 2009 har et politi som advare jenter om å ta taxi alene. Kanskje det neste må bli at man som jente som skal ta taxi alene kan bestille en kvinnelig taxisjåfør.

  SvarSlett