mandag 14. desember 2009

Luksus-rusk


På dette stadiet i adventen kan det være fristende å kapitulere med et sukk: Det BLIR ingen hjemmelagde julegaver i år heller...
Men stopp en hal. Det er fortsatt tid, bare du velger smart. På én kveld kan du produsere en stabel velsmakende gaver i ditt eget kjøkken. For eksempel hjemmelaget frokostblanding.

Denne oppskriften på granola - en deilig og noe mektig frokostblanding - har jeg funnet i boka "12 måneder - kalender for livsnytere". Frokostblandingen er full av godsaker og dermed en ypperlig gave. Jeg vil vel ikke anbefale den som en del av hverdagsmenyen, men en gang i blant kan man slå seg løs. Ikke minst passer den utmerket som dessert sammen med vaniljeyoghurt.


Granola
1 liter store havregryn
2 dl mandelflak
1 dl demerarasukker
1 ss revet appelsinskall
1 ts kanel
1/2 ts muskat
300 g smeltet smør (helst setertype, som er litt saltere)
1 dl sirup (evt. lønnesirup)
2 1/2 dl kokosmasse - lett ristet i tørr panne
2 1/2 dl tørket frukt (jeg har brukt rosiner og finkuttet, tørket aprikos)
100 g hvit sjokolade, grovt hakket

Smør og sirup varmes i en kjele. Bland alt det tørre unntatt kokos, frukt og sjokolade i en langpanne. Hell smør/sirup over og bland godt - bruk fingrene. Stek ved 170 grader i ca. tre kvarter. Rør i blandingen hvert tiende minutt, så den blir jevnt stekt. Når blandingen er gylden og har "festet seg", er den ferdig. Avkjøl. Rør i blandingen av og til mens den kjølner, for å hindre at den stivner i en stor klump.

Når blandingen er helt kald, tilsetter du ristet kokosmasse, frukt og sjokolade. Sistnevnte er mitt eget påfunn, og kan droppes. Velger du å tilsette sjokolade, anbefaler jeg de tykke 200-gramsblokkene fra Odense, ettersom disse gir mer "chunky" biter.
Oppbevar på tett glass/boks.


Denne porsjonen rekker til seks små Nora syltetøyglass.
Nå mangler bare dekorative pyntelokk av stoff og silkebånd, så er gavene klare.


8 kommentarer:

  1. Hørtes utrolig godt ut. Jeg tror jeg snart flytter inn hos deg jeg, så mye godt som du lager.
    Ha en fin dag videre.

    SvarSlett
  2. Det var mye snadder her inne, har vel lagt på meg 2 kg bare av å se på alt det gode :D

    SvarSlett
  3. Dette var jo bare SUUUPER genialt!!! Tror jammen eg notere eg skal notere meg oppskrifta eg!! Har noen somelsker slikt som dette!!

    Virker som du nyyyter juletia, kos deg og ha ei herlig uke!

    HO HO HO

    Klem Vibbedille ;))

    SvarSlett
  4. Takk for oppskrift! Den så god ut og skal prøves ut.

    SvarSlett
  5. Du er et oppkomme av flotte oppskrifter. Har faktisk prøvd flere av dem du har lagt ut.

    SvarSlett
  6. Jummy, så deilig. Og for en super presang å gi, og å få.

    SvarSlett
  7. Tusen takk for denne !!!!!
    Var nok av de som hadde satt seg ned og halveis kapitulert ... Men no skal jeg handle inn og prøve meg på denne :)

    SvarSlett
  8. Tusen takk for tips og oppskrift! Jeg kan jo ikke si høyt at jeg har laget det og at det blir julegaver for det er jo hemmelig *fnis*

    Julehilsen fra
    Unni

    SvarSlett