tirsdag 8. desember 2009

Og derr! var julebaksten i gang


For meg er julebakst ingen straff eller tvangstrøye. Jeg liker både å bake og spise de gammeldagse småkakene.

"Kokosmakroner på mors vis" er en ypperlig oppvarmingsøvelse. Deigen røres raskt sammen, og kakene settes på bakeplate med skje. Og de fnugglette kakene smaker himmelsk.

Dette er jo strengt tatt ikke makroner, det var bare noe jeg og søsteren min døpte dem da vi var små. Mormoren vår pleide alltid å ha disse småkakene til jul, og vi likte dem mye bedre enn tradisjonelle kokosmakroner, som jeg fortsatt synes blir for stikkende søte og "klamme". Kokosmakroner på mors vis gir et akkurat passe hint av kokos. Oppskriften gir en stor porsjon.


Kokosmakroner på mors vis
250 gram mykt smør - halvparten smeltes
375 g sukker
3 egg
250 g kokosmasse
250 g hvetemel
250 g potetmel
4 ts bakepulver

Sukker og det usmeltede smøret røres hvitt. Tilsett smeltet, avkjølt smør og pisk videre til du har en luftig smørkrem. Rør inn eggene ett av gangen, rør godt mellom hvert egg. Bland alt det tørre og rør det inn i smørkremen.

Deigen settes på stekebrett med bakepepir ved hjelp av to teskjeer. Passe deigmengde til hver kake er ca. en teskje. Dypp skjeene i lunkent vann, så unngår du at deigen setter seg fast.

Stekes ved 200 grader i 5-8 minutter. Følg nøye med, de skal bare bli svakt gyldne i kanten. Avkjøl kakene helt på rist og oppbevar dem i tett kakeboks. Kakene kan evt fryses hvis du skal oppbevare dem mer enn noen få uker.

Smaker utrolig godt til et glass kald melk. Eller en kopp kaffe.22 kommentarer:

 1. ååå takk for oppskrift, denne skrives ned å skal så absolutt lages til jul!!!

  SvarSlett
 2. Hei!!
  Takk for oppskriften...disse ser enkle og gode ut, har lett etter en god oppskrift leeenge:)
  I dag har jeg steikt pepperkakehus til barna, så skal de pynte det i kveld:)
  Ønsker deg en fin uke,klem Hanne

  SvarSlett
 3. Å, kokosmakroner er så godt!

  SvarSlett
 4. Høres deilig ut! Jeg er veldig glad i gammeldagse kokosmakroner av den søte og klissete sorten, men den må være varmebehandlet.

  SvarSlett
 5. takk for hilsen i bloggen. Kjøper firkantet celofanposer. Kjøper kake underlag i butikken som jeg klipper opp. Litt grovt tau, så var det gjordt.

  SvarSlett
 6. Fristende! Må visst bake snart. Takk for både denne og mange andre spennende og gode oppskrifter. :o)

  SvarSlett
 7. Takk for oppskrift! Jeg har skrevet den ut nå og disse skal prøves:-)
  Forresten... har du hørt om noe som heter Spekulasi? Bestemoren min pleide alltid å ha slike i en boks, men jeg finner ingen oppskrift..
  Ha en flott adventstid:-)

  SvarSlett
 8. Disse skal jeg jammen prøve :) Enig med deg i at de vanlige blir så søte og klissete..
  Takk for oppskrift
  Kjersti

  SvarSlett
 9. Det er nok mange ovner som er overopphetet rundt omkring nå ja. Så flott kakeboks du har til hjembaksten din.

  Selv har jeg funnet ut at jeg har bakt ti typer småkaker, så nå er det stopp. De skal jo spises også.

  SvarSlett
 10. De ser gode ut, ligner på min mormors... jeg pleier å bake de klisne med bare kokos, melis og eggehvite...Karoline er så glad i dem.
  Advensklem : )

  SvarSlett
 11. Da virker det som julebaksten er godt i gang ja, disse kakene så gode ut! Lykke til med videre juleforberedelser! :)

  SvarSlett
 12. Kokosmakroner er godt, og hører til julen.

  SvarSlett
 13. Her fylles boksene, ser jeg.

  SvarSlett
 14. Takk for oppskrift, kanskje det er denne eg skal fornye med i år?

  SvarSlett
 15. Tusen takk for oppskrift, disse tror jeg skal prøve å lage glutenfrie (og diavennlige) ,-) Her er vi ikke så glad i kokosmakroner, men som du skriver " en passe smak av kokos". Spennende !

  SvarSlett
 16. Mor mi brukte å bake kokosmakroner til jul da jeg var lita. Jeg hadde stor sans for mandelflarn, noe hun også brukte å bake. Nå for tiden blir det ikke jul uten hjemmelaget marsipan og dette skal vi ordne på lørdag! Da blir det også møsbrømlefser - nam nam.
  Jan sier at Georg ønsker seg bidrag til flatskjerm-tv, hi hi! Georg har egentlig det meste, men blir glad for alt. Heimsløyd og hjemmelagde ting er topp... :D

  SvarSlett
 17. Denne lignet veldig på min bestemors oppskrift. Og de er knallgoe.Takker for garn idagens luke. Og alle andre toppers gaver. Som er en fryd å åpne hver dag.

  SvarSlett
 18. Tusen takk for oppskrift. Disse er bakt med stort hell i kveld. Skikkelig nydelige, lette og luftige kaker :) Har også "adoptert" rundstykkeoppskrifta di! Knallgode de også.

  SvarSlett
 19. Oj så mye godt du legger ut av oppskrifter! Har bestemt meg for å prøve disse jeg - tusen takk!

  SvarSlett
 20. Jeg er tilbake jeg :-)
  Nesten ferdig med å steke alle brettene med kaker, og det er jammen godt det er en stor oppskrift - dette er de BESTE kokoskakene jeg har smakt!!! Tusen takk igjen - disse kakene kommer det til å bli laget mange av i julene som kommer!

  SvarSlett
 21. Desse kakene lærde eg og å lage av mor mi. Ho hadde fått oppskrifta på husmorskole. Eg kaller desse for kokoskaker.

  SvarSlett
 22. Hei. Ble anbefalt dine kokosmakroner av Hobbygåsa, så nå har jeg vært inne og kopiert den. Tusen takk! Blir å titte litt rundt på bloggen din i samme steg også.. :)

  SvarSlett