onsdag 9. desember 2009

Kjevlefri sone


For mange år siden, som journalist i Nordlands Framtid, fikk jeg oppdraget med å finne ut hva bodøfolk mente var "de sju slagene" som måtte bakes til jul. Jeg husker ikke lenger hva som havnet på topp, men jeg husker at det var forbløffende mange kandidater og svært sprikende svar.

Den samme erkjennelsen ligger nok bak utvalget av oppskrifter til den vesle kokeboka "7x7 slag". Det er ikke så opplagt hva som er de sju slaga.
Boka er bare 70 sider i et nusselig format, men den er ypperlig følge i julestri(d)en.

Forfatter er matjournalist Tove Diesen, mangeårig skribent i Aftenposten. Hun kan kunsten å inspirere! Hun gir nemlig så mye mer enn en liste over ingredienser og selve arbeidsbeskrivelsen. Så også i "7x7 slag". Her får vi historien bak oppskriftene, julestemning og pur bakelyst. Sånt kan vi like!
Flere av gjengangerne i våre julekakebokser er hentet nettopp fra denne boka. Nå er jeg ikke så helt konsekvent, og varierer utvalget litt fra år til år. Men det kan man jo fint få til med 49 gode julekaker å velge blant, ikke sant?

Dagens oppskrift er ubeskjedent kalt Verdens beste pepperkaker. Gode er de, og ikke skal de kjevles heller, så dette er veldig grei bakst.

Verdens beste pepperkaker
150 g meierismør
1 dl sukker
1 dl sirup
1/2 ts kardemomme
1/4 ts nellik
1 ts ingefær
2 ts kanel
75 g skåldede, hakkede mandler
325 g hvetemel
1 ts natron
Smør og sukker røres hvitt og porøst. Tilsett sirup. Bland alt det tørre og rør det inn i blandingen. Form deigen til to pølser, ca 4 cm i diameter. Pakk dem inn i plast og legg dem i kjøleskap noen timer (eller til neste dag).


Bruk skarp kniv og skjær rullene i skiver, ca 3-5 mm tykke. Pass på at kakene får lik tykkelse, ellers steker de ujevnt. (I oppskriften står det at skivene skal være 1/2 cm tykke, men jeg liker å ha dem litt tynnere.)

Legg skivene på bakepapirkledd stekebrett. Stekes ved 225 grader i 5-10 minutter.
Legg forresten merke til de fine gryteklutene - mandagens gave fra kalendervennen!

Å skålde mandler er egentlig en enkel jobb: Kok opp vann, hell det over mandlene og la dem ligge 10-15 minutter, til du ser at mandlene er blitt litt pløsete og skallet lett lar seg fjerne. Sliter du med å få smuttet av skallet, har vannet fått for lav temperatur. Sil av vannet og hell på nytt, kokende varmt vann, så skal du se det går som en lek. Obs: Du må ikke la vannet koke med mandlene i, da blir de seige. Vannet fra mandlene setter lett flekker, så husk forkle.
Til denne deigen rekker det å gni de skåldede mandlene med kjøkkenpapir før du hakker dem. Skal mandlene males, må de tørke skikkelig, for eksempel på et kjøkkenhåndkle oppå bakerist.

Hva mener du er "de sju slaga"?

15 kommentarer:

 1. Jeg tilhører den kategorien som har stor sans for disse kakene som ikke krever kjevling!

  SvarSlett
 2. ohhhh likte spesielt godt at det ikke trengs kjevling :) og nye pepperkake oppskrifter prøves hvert år ... Har enda ikke funnet den jeg synes er god nok O.o

  SvarSlett
 3. Sånne pepperkaker baker jeg også. Syns de er bedre enn "vanlige" pepperkaker jeg - både sprøere og bedre på smak.
  Her er hva jeg har "lært" er de sju slaga (antakelig de mest vanlige der jeg kommer fra på Østlandet): Krumkaker, berlinerkranser, serinakaker, pepernøtter, sirupssnipper, goro og sist men ikke minst smultringer.
  Men jeg baker ingen av dem selv...
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 4. Takk for trivelig kommentar.
  Har lagt ut oppskrifta. Håper "sprøe mennfolk" faller i smak:)))

  SvarSlett
 5. Hmmm... Det heter vel mannfolk:))))

  SvarSlett
 6. Du verden som du frister:-) Tar med denne oppskriften også - tusen takk:-) Er så greit med sånt som ikke skal kjevles!
  Ja, jeg har også tenkt at spekulasi var det samme som hvite kakemenn, eller "gøttekæilla" som de kalles her i Østfold... hehe:-)

  SvarSlett
 7. De så lettlagede og gode ut! Hege

  SvarSlett
 8. Farmor har alltid brukt å lage verdens beste til jul. Etter å ha sett disse bildene håper jeg hun ogsp lager de i år...

  SvarSlett
 9. De pepperkakene ser gode og enkle ut, spørs om de ikke må prøves ut. Takk for at du deler:) Kjempefin blogg du har, mange fine bilder og oppskrifter.

  SvarSlett
 10. Så fristende de ser ut! Jammen er du i bakemodus for tiden.

  SvarSlett
 11. Hei Hanne
  Er spent på gjenbruksavisen du skriver for. Kan du formidle et eksemplar?
  Ønsker deg fine dager nå før jul....Klem Hanna

  SvarSlett
 12. Mine sju slag er her: http://garnkurven.saturndata.no/blogg/?p=219
  :D

  SvarSlett
 13. Disse får jeg prøve meg på :) Så gode og lettvinte ut.
  Jeg baker kanskje sju slag, men hva det blir varierer litt. Jeg lager gjerne en type cookies, pepperkaker, konfekt og slike ting.

  SvarSlett
 14. Måtte innom for å skrive ut oppskriften! Er på jobb og nå skal det bakes pepperkaker og lussekatter! Ha en strålende kveld og helg!

  SvarSlett
 15. Denne oppskrifta bruker jeg nesten hver jul. Imidlertid har jeg en annen vri: Mandlene skåldes ikke, men males fint i mandelkvern med skallet på.
  Pepperkakene er populære og de smaker nesten karamell. Prøv den varianten !

  SvarSlett