onsdag 16. september 2009

DETTE kan du ønske deg til jul!


For noen år siden fikk jeg en julegave fra idErik som intet mindre enn revolusjonerte mitt liv som pyntedokke: Et helt skap til smykkene mine!
Skapet er av typen høyskap fra en baderomsinnredning, 30 cm bredt og med tre små dører. I den nederste avdelingen har idErik snekret skuffer med plass til brosjer og ringer.
De to andre avdelingene har vegger og skapdører spesielt innredet for ryddig, skånsom og støvfri oppbevaring av øredobber, armbånd og kjeder.
Han har brukt kryssfiner som er kledd med tynn skumgummi, og deretter trukket med den lekreste fiolette fórsateng.
De som visste om julegaven underveis holdt på å le seg skakke av mengden opphengskroker. SÅ mange smykker er det vel ingen som har!
Eeeeh. Jo. Noen har det. Nå er det ikke mange ledige kroker igjen...
Innsiden av skapdørene bruker jeg til oppheng av øredobber med krok. Der stikker jeg rett og slett kroken forsiktig på skrå gjennom silkestoffet. Her er det alltid lett å finne juleøredobbene, påskeøredobbene eller hva jeg nå vil blinge med. Øredobber med stift ligger i skuffen for ringer.
Se bare ikke for deg at skapet er proppet med gull og edelstener. Vi snakker hovedsaklig Cubus, Glitter og et og annet Arts&Crafts-smykke, og de er samlet gjennom... i grunnen hele livet. Fra sølvheksa og lykkeskillingen som jeg kan gjenkjenne fra bilder da jeg var bittelita, via raslende charms fra småskolealder, råtøff (vi brukte ikke ordet kul) id-plate med navnet inngravert og søte sommerfugl-pins fra ungdomsskolen. En og annen konfirmasjonsgave, lærsnorer med håndmalte keramikkperler handlet hos gateselgere i første gym. Og så videre.
Man skal aldri kvitte seg med smykker. Før du vet ordet av det er de på moten igjen. (Her gjør jeg et unntak for de største plastøredobbene fra åttitallet - de er kastet for å unngå at jeg en gang senere i livet skulle begynne å tro at de var stilige igjen.)
Å slenge rundt løst i en skuff er døden for smykkene. De kveiler seg sammen og får seg en knekk når du røsker i floken for å få tak i det rette smykket - HVIS du finner det rette. Om de henger/ligger på badet vil dampen, hårsprayen og støvet i løpet av kort tid fjerne all glans - ekstra ille om vi snakker uekte smykker som ikke kan berges med gull-/sølvpuss.
Nei, jenter. Et smykkeskap hører med i ethvert (over)møblert hjem, så dette kan du trygt sette på ønskelista. (Jeg hadde aldri DRØMT om et slikt skap før jeg pakket opp den uhorvelig store pakken. Nå skjønner jeg ikke hvordan jeg klarte meg uten.)
I morgen skal jeg fortelle hva jeg gjør med smykker på reisefot :-)

17 kommentarer:

 1. Å så flott,så kreativ Erik er. Artig å kjenne igjen det grønne hjertet på øverste bilde, produserte noen sånne for en tid siden.
  Mamma,Trine,Ane og jeg skal til Stocholm i helga... reiser i morgen tidlig, så nå skal jeg og pakke....
  Klem : )

  SvarSlett
 2. enda en flott løsning fra deg!!!!! Stilig! Ønske er lagt inn til mannen med krav om at han må være like kreativ som andre mannfolk (les: din!)

  SvarSlett
 3. Sååååå fantastisk!!!!
  Dette burde jo være et MØST i alle hjem med kvinnelige beboere!
  Du skulle sett meg når jeg skulle på jentekveld på lørdag, jeg hadde bestemt meg for hvilket kjede jeg skulle ha, tror jeg brukte ca en halvtime på å surre opp ca 15 andre kjeder som hadde knytt seg inni det ene...da var jeg passe varm kan man si...hehe..

  Ha en fin kveld:)

  SvarSlett
 4. Ååååh, jeg hadde også Lundby dukkehus - med 3 etasjer!!!
  De er sååå fine, jeg hadde til og med basseng og stall til...er fortsatt litt bitter på pappa som solgte det(!!)...
  Det hadde jo vært ypperlig til dattera mi nå!
  Men men, spist er spist eller noe sånt:P

  SvarSlett
 5. Et ord beskriver skapet ditt: Genialt!
  For en handyman mannen din er. Jeg er rett og slett søkk-imponert:)

  SvarSlett
 6. Oj, så mange smykker du har!

  SvarSlett
 7. For en utrolig fin gave. Det må være noe av den smarteste oppbevaringen av smykker noensinne. Jeg er helt enig at en ikke skal kaste smykker, for de kommer jo alltid igejn på moten :)

  SvarSlett
 8. Dette må være tingen for meg også. Kjenner godt til dette med sammenkveiling som du beskriver. Smykker har jeg også mye av (samme kategori som deg), så behovet for en slik innretning er så absolutt til stede.

  Skapet ditt var jo også så delikat innredet...

  SvarSlett
 9. Det skapet var virkelig fint! Utrolig praktiske å ha alt samlet inni et skap. Tror jammen jeg må ønske meg et slikt skap.....
  Inspirerende!

  Hilsen Linetoppen

  SvarSlett
 10. åh, så fint! :) både skapet og alle smykka kunne eg tenkt meg å hatt :)

  SvarSlett
 11. GENIALT!
  Takk for tips:)
  Dette må jo vere perfekt å ha på soverommet tenkjer eg? (Fram med husteikningane og leite etter plass til smykkeskapet mitt...!)

  Smil frå Anita

  SvarSlett
 12. Ja, dette var skapet sitt!! Jeg får ønske meg et slikt jeg også..... til 60-årsdagen eller noe..... Tror nemlig det er litt (mye) uoppnåelig i vår heim for tida! :-)

  SvarSlett
 13. For ett drømmeskap!!Kjempe genial ide!!Mine stakkars skatter roper etter et slikt skap allerede.....Ha en flott kveld videre!

  SvarSlett
 14. Et slikt skap skulle jeg ønske jeg hadde også. Ikke for at jeg har så mange smykker, barnebarna har snart stukket av med det meste, men noe har jeg igjen og da kunne jeg jo ha samlet flere. Han mannen din må være utrolig omsorgsfull som kommer på en slik tanke. Du får gi han en klem fra alle oss damer som ønsker oss et slikt.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 15. Så flott skap. sikkert mange som misunner deg dette. Jeg er en av dem.
  Fint er det og å bli tidlig ferdig med adventskalenderen.

  SvarSlett
 16. Ååååååååå sikle sikle !!! Det var skapet sitt det !!! Ligger masse omtanke og arbeid bak den gaven der. Sier mye om han som laget det ! Du er heldig :)

  SvarSlett