mandag 15. mars 2010

Geskjeftige jomfruer


Et tiltalende bokomslag virker som en ren magnet på meg. Her om dagen fikk jeg litt ventetid på biblioteket, og der ble blikket automatisk trukket mot denne søte, blondebesatte boken: "Potensgiverne".
Jeg var mer enn klar for en pause fra Knausgård, og snappet den til meg.
- Åh, skal du låne den? kvitret en bibliotekar som dukket opp mellom reolene.
- Eeeh. Ja? svarte jeg som sant var.
- Du kan glede deg! Den er kjempefin. Jeg må få høre hva du syns etterpå!
Dette er etterpå, og nå skal både du og bibliotekaren få høre: Jeg har humret meg fra bokside til bokside, og smiler i grunnen fortsatt.

"Potensgiverne" er skrevet av svenske Karin Brunck Holmqvist. Det er en lettlest og fornøyelig historie om de to nøysomme gammel-jomfruer - søstrene Tilda og Elida - som plutselig blir inspirert til å erstatte utedo og brønnvann med moderne, innlagt vannklosett.

De drømmer om pastellfarget porselen, og om plysjmatte og plysjtrekk til dolokket i en blåfarge som kan matche morens håndduker med pyntebord som ligger ubrukte etter alle de år.
Pensjonen rekker ikke til påbygg og modernisering, det innser de gamle damene raskt. Men når de oppdager hvordan den nye (og spennende!) naboen vekker kattenes virilitet ved hjelp av sin hjemmelagde blomstergjødsel, er idéen sådd. Elida og Tilda svinger seg opp med postordrefirma for å selge et naturlig, hjemmebrygget potensmiddel. Inntektene akter de å bruke til nytt bad.

Hvordan det går, skal du unne deg å lese selv.

Boken er skrevet med åpenbar kjærlighet til landsbygda og gamle mennesker. Her er ikke snev av ironi, og bare det er en befrielse i 2010.

Jeg får lyst til å dekke bordet med brodert duk og skjøre kopper, og gjerne dyppe kavringer i kaffe med melk.

Og jeg får definitivt lyst til å lese mer av Holmqvist!

Silke Forlags nettside leser jeg at neste roman av henne kommer på norsk i august. Spørsmålet er bare: Kan jeg vente, eller må jeg gyve løs på "Rapsgubbene" på originalspråket?

Er du så heldig at du ikke har lest "Potensgiverne" enda, har du noe å fylle (litt av) ventetiden med.

7 kommentarer:

 1. Det er bare SÅ artig å helt plutselig og ikke planlagt finne en bok som gir så mye som denne helt tydelig har gitt deg. Jeg får lyst til å lese.

  Og så må jeg jo bare si at det er godt å være inne hos deg igjen. ;-)

  Ha en fin dag, Hanne, mij venn.
  Eirin

  SvarSlett
 2. Denne boken fikk jeg veldig lyst til å lese. Og flaks for meg så må jeg på biblioteket å levere noe i dag. Håper de har boka inne.

  Trine :)

  SvarSlett
 3. Høres ut som en flott bok, men nå skal jeg først komme meg gjennom boken om Haakon Lie av Hans Olav Lahlum.

  Det er alltid godt å ha en god bok i huset.

  Hilsen Astrid

  SvarSlett
 4. Boktips er flott å få. Jeg er akkurat ferdig med Kate Morton og "Tilbake til Riverton", før der leste jeg fra samme forfatter "Den glemte hagen". Sistnevnte er en liten perle av en bok, som fenger fra begynnelse til slutt.

  Nu skal jeg visst lese noe nytt fra Ken Follett.

  SvarSlett
 5. Hei. Takk for et flott boktips :-) Jeg syns den boka så så fin ut at jeg har vært inne på biblioteket og bestillt den. Desverre var den utlånt til begynnelsen av april, men da har jeg noe å glede meg til!

  SvarSlett
 6. Tussen takk for bok tips, har skrevet ned tittel og forfatter. Kanskje jeg rekker biblioteket i morgen :)

  SvarSlett
 7. Og der var boka bestilt :-)

  SvarSlett