tirsdag 23. mars 2010

En ettermiddag om høsten


Noen få forfattere blir styrtrike og styrtberømte, og man springer på deres ansikter og bøker "overalt"(Gaarder, Ragde, Knausgård...).

Forfatterkjendisene er ikke nødvendigvis de beste, og det er en studie verdt hva som avgjør bøkers og forfatteres skjebne i offentligheten.

Jeg blir ofte forbløffet når jeg dumper borti gripende bøker og forfatterskap jeg aldri har hørt om.
Mirjam Kristensen er en av disse - for meg - ukjente.

Igjen var det bokomslaget som fanget blikket mitt. "En ettermiddag om høsten" lå på bokhandelens tilbudsbord, og bare det nydelige coveret var verdt de 49 kronene som jeg måtte ut med.

Selvsagt hadde jeg, innen jeg gikk til disken og betalte, også blitt fenget av (den uhyre korte) beskrivelsen av bokens innhold:
"Hans Olav forsvinner fra Rakel midt i New York."
Jaha? Knapt lengre enn bokens tittel. Min leselyst var vekket!

Rakel og Hans Olav er på ferie i New York. De har vært gift i fem år og gleder seg til å oppleve verdensbyen sammen. Men på kunstmuseet Metropolitan mister de hverandre. Hans Olav har fordypet seg i et bilde av Georges de la Tour, og lover å vente mens Rakel går på do. Når hun kommer tilbake, er han vekk.
Han dukker ikke opp på hotellet heller, lommeboken hans blir funnet under en benk i parken av en gammel antikvar. Den er tom.

Vi følger Rakel i de påfølgende døgnene. Hva foretar hun seg? Hvem oppsøker hun? Hvilke spor etter ektemannen er å oppdrive? Hvorfor ble han borte på den måten? Har han forsvunnet av egen vilje, eller har det inntruffet noe forferdelig? Gjenforenes de?

Mirjam Kristensen (født i 1978) har en lavmælt og presis fortellerstil. Her er spenning uten at jeg vil kalle boken en spenningsroman, her er mystikk uten at jeg vil kalle historien overnaturlig, her er sterke følelser uten at det går over i føleri. Hun unngår lettvintheter, men gjør det lett å være leser.

Det er herlig at det fortsatt finnes romaner på rundt 200 sider, og det er en fryd at de relativt få sidene er fylt med språkkunst av sjelden klasse.

Jeg har tatt rede på at Mirjam Kristensen har gitt ut tre romaner til:
Dagene er gjennomsiktige
De som er ute i regnværet
Et rikt liv

Alle står nå på min leseliste!


9 kommentarer:

 1. sant ikke alltid de som er populære som har de beste talentene bestandig :)

  SvarSlett
 2. *noterer bak leseøret*
  Denne må nok snopes på ja. For en lesehest er dette godteri.
  Ha en flott uke videre.

  SvarSlett
 3. Høres ut som en bok jeg skal lese! Takk for tipset :)

  SvarSlett
 4. Vekka mi interesse denne boka....neste gang man er på en bokhandel , så kikker æ etter denne vettu...Takk for tipset!

  SvarSlett
 5. Jeg blir så glad hver gang jeg finner bøker som er slike skjulte skatter som denne. Kjøpte den og Dagene er gjennomsiktige for to-tre år siden. Likte begge kjempegodt.
  Silke av Alessandro Baricco er også en slik liten skatt synes jeg.

  Så koselig at du tipser om bøker. :)

  SvarSlett
 6. Denne boka har jeg sett på boksalget jeg også, men den ble ikke med hjem. Men nå vet jeg jo at den er brukbar, så det spørs om det ikke blir handel likevel. Takk for tipset!

  SvarSlett
 7. Takk for nok et boktips som fenget meg :-) Denne er lagt på min huskeliste på biblioteket - må jo lese "Potensgiverne" først som du også tipset om :-) Ha en fortsatt fin kveld!

  SvarSlett
 8. Min venninne som underviser i norsk på en videregående skole hadde denne forfatteren på besøk i en av timene. Hun hadde en helt egen måte å fremme skrivelysten hos elevene på... Har ikke lest noen av bøkene hennes selv, men ble virkelig fristet.

  SvarSlett
 9. Takk for tipset! Dette er en forfatter jeg ikke hadde hørt om tidligere, men dette frister å sjekke ut nærmere.

  SvarSlett