lørdag 11. januar 2014

Happy new jar!


En kjær venninne delte denne idéen på facebook: Å samle gyldne øyeblikk i en krukke. Det appellerte umiddelbart til meg, og - som tenkt, så gjort!

Fra og med nyttårsaften 2013 har jeg hver kveld notert noe jeg har satt pris på akkurat den dagen. Lappene putter jeg i min takknemlighetskrukke (eller "happy jar"/"memory jar"om du vil google fenomenet på engelsk).


Hver lapp er datert, og starter med "I dag er jeg glad for at..."

Så kan jeg ved utgangen av året bla tilbake og se hva jeg hadde å sette pris på i de foregående 365 dagene. Det kan være noe hyggelig jeg var med på, noe hyggelig andre gjorde mot meg, noe jeg våget/mestret/lærte/fullførte, noe jeg la merke til, noe jeg var takknemlig for. Etter en drøy uke kan jeg allerede røpe at det de fleste dagene er flere bra ting å velge i - og noen dager noterer jeg derfor flere ting som har gjort meg glad. Ingen grunn til å spare på lykke-kruttet, vel?

Jeg slet forresten litt med formen på de første lappene mine, men da jeg leste om bloggeren SerendipityCat og hennes "gladbok" falt brikkene på plass. Ved å gjøre som henne, og starte med "I dag er jeg glad for...", ble det mye lettere å kjenne etter, og unngå en tradisjonell dagbokstil med "i dag har jeg..." Jeg er jo ikke mest ute etter å holde rede på hva jeg har foretatt meg, men ta vare på hvordan det har påvirket meg.


Hvis du tenker en positiv tanke i elleve sekunder, utløses en positiv følelse, sies det. Og noen av oss er sånn at ting fester seg bedre i oppmerksomheten (og kroppen!) hvis vi skriver dem ned. Jeg pleier å si: "Vær forsiktig med hva du sier til deg selv, for gjett om du hører etter!"
Jeg går lett på autopilot i negative meldinger til meg selv. "Åh, typisk meg at jeg glemte/ikke fikk til/ikke skjønte/ikke klarte..." Med alle de miserable følelser som følger med slik nedsnakking. Med takknemlighetskrukken vil jeg snu fokuset. Livet mitt er fullt av bra øyeblikk, jeg er en bra person, det er mange fine folk rundt meg - jeg ønsker ikke lenger at de negative unntakene skal stikke av med all oppmerksomheten.

Besøk gjerne en av mine favorittblogger, "Ordspinneriet", og les mer om optimistisk kommunikasjon. Hun inviterer deg også med på en utfordring.
Og følger du denne linken finner du flere idéer til hvordan du kan samle på de gode øyeblikkene, om en happy jar ikke er noe for deg.

Jeg fryder meg over å bli mer bevisst på det positive i hverdagen, og gleder meg allerede til tilbakeblikket på nyttårsaften!4 kommentarer:

 1. For en fin ide! Å fokusere på gleden gjør noe med deg - det kan forandre hverdagen fullstendig. Hittil har jeg kun samlet gleder inni hodet, men nå skal jeg sannelig finne frem en notatbok og skrive dem ned!

  Så du forresten på Schrödingers katt her om dagen - Michael Mosley (heter han ikke det da?) ville gjerne være gladere og mer sorgløs, og gikk vitenskapelig til verks. Interessant!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du ble inspirert :-) Nei, det programmet gikk jeg glipp av - må sannelig finne det på nrk.no. Tusen takk for tips!

   Slett
 2. Kjempefin ide.
  Jeg får si som Anne på landet at jeg samler de mest i hodet. Kanskje jeg skulle ha skrevet de ned.

  SvarSlett
 3. Så hyggelig å lese at innlegget mitt inspirerte deg. :-) Det var en veldig god idé å ha en slik krukke også! Når du har den stående så fremme så fint så tenker jeg det også visuelt er positivt å rett og slett se gledene vokse. :-)
  Håper du får et år med mange gleder!

  SvarSlett