søndag 5. januar 2014

God bok!


Av og til skammer jeg meg over hvordan jeg helst velger litteratur fra gjenkjennbare omgivelser. Norsk, nordisk, i hvert fall europeisk/vestlig. Jeg vet jo at det finnes haugevis av gode bøker som kunne opplyst meg og utvidet min horisont, men jeg har som regel ikke pågangsmotet som skal til.

Her er et eksempel på en bok som ikke bare underholder, men som også har noe viktig å lære bort. En svensk bestselger med handlingen lagt til Bangladesh. Hvor sjeldent er ikke det?

Forfatteren Helena Thorfinn var journalist i mange år før hun skiftet beite og ble utviklingsanalytiker for det statlige utviklingsdirektoratet Sida og for Redd Barna."Før flommen tar oss" er Thorfinns debutroman, og sterkt inspirert av det hun opplevde i sine tre år ved den svenske ambassaden i Dhaka, Balngladesh.

– Det var som å befinne seg på 1700-tallet, bare med mobiltelefoner, sier forfatteren om livet i det flomtruede Bangladesh.

Handlingen i romanen veksler mellom det privilegerte livet til bistandsarbeiderne og den fattige lokalbefolkningens (og da særlig kvinnenes) forsvarsløshet.

I boken møter vi Sofia som har fått jobb på den svenske ambassaden i Dhaka. Ektemannen og to små barn følger med. Det blir et overveldende møte med menneskemylderet, uendelig fattigdom, utbredt korrupsjon og bunnløs urettferdighet.
Parallelt med at den svenske familien er nye i Bangladesh, brennes en ung kvinne til døde av sin mann og svigermor. Ingen i landsbyen reagerer, og de to søstrene hennes innser at en lignende skjebne venter dem. De flykter til storbyen og havner, ad smertefulle omveier,  i Sofia og Jannes hus.

Dette er en bok som vekker harme og engasjement, men også håp - og som lærer oss noe om kompleksiteten i bistandsarbeidet. Jeg er glad jeg leste den!

Her kan du lese forfatterens egen begrunnelse for å ha skrevet boken.6 kommentarer:

 1. Takk for koselig kommentar på bloggen min!
  Dette høres ut som en svært god og interessant bok, den kommer i køen min over bøker jeg skal lese :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir fort "kø" av bøker som skal leses og håndarbeid som skal lages ;-) Håper du vil like den, hvis du leser den!

   Slett
 2. Å, spennende bok. Den har jeg ikke hørt om før. Jeg må innrømme at jeg også fort går i fella med å lese bøker som er langt oppe på salgslistene. Takk for en tankevekker. Ha en riktig fin uke! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hender jeg kjøper bøker på grunn av et vakkert omslag :-) Og har fått meg noen herlige overraskelser av den grunn.
   Akkurat denne boka var det idErik som snappet med seg på flyplassen, en gang vi var på reise og han hadde glemt lesestoff. Som regel er bestselgerne lesbare bøker - men noen blir jo unødig "hypet", og noen blir jeg rett og slett lei av FØR jeg rekker å lese dem.

   Slett
 3. Denne hadde jeg ikke hørt om, notert på lista mi. Ha en flott mandag

  SvarSlett