mandag 9. mai 2011

Multe-juss


Myndighetene har funnet ut at de vil klargjøre reglene rundt multeplukking i nord. Ikke så dumt, ettersom gjeldende regler er vedtatt for 109 år siden, i en tid da både friluftsliv og sjølberging hadde en ganske annen fasong enn i dag.

Punkt én: De flytter multereglene fra Straffeloven til Friluftsloven. Så langt - bra!

Men så kommer det som man vel sitte på et hovedstadskontor for å se "fornuften" i. Slik lyder nemlig det nye lovforslaget:

«Under ferdsel i utmark kan almenheten høste ville nøtter som skal spises på stedet og plukke og ta med seg ville blomster, planter, bær og vill sopp, samt røtter av ville urter, når dette skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet. For multer på multebærland i Nordland, Troms og Finnmark gjelder dette bare når eier eller bruker ikke har nedlagt forbud mot plukking, og kun for multer som skal spises på stedet.»

Det nye lovforslaget kan tolkes dithen at du kun har lov til å plukke bær som spises på stedet, i stedet for å ta bær med hjem. Farvel, julaftens multekrem...

Hva er forresten multebærland?
En Høyesterettsdom fra 1968 sier: " .....enhver forekomst av multeplanter uansett voksested, forutsatt at den dekker noe størrelse og har en viss rikholdighet ..."
Og hva er så spesielt med nordnorske multer, at de må nevnes spesifikt? Såvidt jeg vet vokser det multer i andre deler av landet også. Er de mindre eksklusive?

At dette juridiske stuntet skal bidra til å gjøre multer mer tilgjengelig for flest - som faktisk var den opprinnelige bevegggrunnen for å gjøre noe med lovverket - er over min forstand.

Saken behandles i Stortingets energi- og miljøkomité i dag.
Måtte sunn fornuft og alminnelig bondevett seire.
Ellers må Pludrehanne rett og slett debutere som kriminell.

Tilføyelse i ettertid: Energi- og miljøkomiteen foreslo senere en lovtekst som klargjør at der eier eller bruker ikke har informert om forbud, kan molter plukkes uten noe krav til spising på stedet. Les mer her.



10 kommentarer:

  1. Kluet blir vel å kjenne noen som eier ett multebærland, og så få tillatelse til å plukke der. Som innflyttere var det eneste muligheten da vi bodde på Andøya. Myrene bugnet av bær, fiskevannene ble stengt i en periode så ikke turgåere skulle ta med seg bær hjem...
    Prestegården eier store myrområder, der kan du komme å plukke mot å gi fra deg halvparten av fangsten. Glad disse reglene ikke gjelder her i Trøndelag.

    SvarSlett
  2. Hater multebær, men har nok med at jeg kommer fra Andøya. Tjuvplukker hver eneste bær jeg spiser. Og akter å kun plukke annenmanns multer. Har aldri skjønt dette med den hersens multebæra. Men her i kommunen er den roten til mye uvennskap og nabokrangler. Vil du oppleve multekrigen på alvor, så ta turen hit i begynnelsen av august!

    SvarSlett
  3. Fortsetter å plukke molte - kranglinga får andre stå for....

    SvarSlett
  4. Ja, nå er det bare å fylle sekken med sukker, fløte og handvisp - så får julemultekremen inntas på forskudd midt utpå myra!
    Denne regelen føyer seg bare inn i rekken av mange andre dusteregler...
    Forresten tror jeg det er bær nok til alle, det er jo nesten ingen som plukker lenger! Men allikevel er det mange som vokter over "myra si" som hauken, og synes det er bedre at bæra råtner på rot enn at andre plukker den...
    Huff!
    Ha en fin uke :)

    SvarSlett
  5. Så heldige vi er! Jeg kommer tilflyttende og har tre års innsideiformasjon fra de tyngste kriminelle miljøer. Jeg kan alle triksene! Multekrem på julaften?! Vi kan vasse i det på Sankthanshågen heretter!

    SvarSlett
  6. Jeg er så enig med Pludrehanne.

    Multebærland - hva er det? Hvis grunneieren plukker bær for salg og skatter av inntekten er det greitt, da skal jeg ikke plukke bæra. Så vidt jeg vet forekommer denne biinntekten kun på Andøy?

    SvarSlett
  7. Det er det dummeste jeg har lest på lenge. Skal vi plutselig ikke få ta med moltene hjem? Dette kan vi ikke finne oss i.

    Hilsen Sol

    SvarSlett
  8. Haha, morsomt. Sånne feider har vi ikke her sør, såvidt meg bekjent. Men såvidt jeg har skjønt, stammer reglene fra en tid der mange hadde en betydelig biinntekt fra salg av multer, og da var det jo trist hvis noen tjuvplukket multene dine. Antar at det dreier seg om områder med mye multer. Her er det faktisk sånn at finner du multer, har du flaks, og da er det fritt fram for å plukke. Og får du nok til julaftens multekrem, har du virkelig vært heldig. Håper uansett de får til et regelverk som det går an å forstå - og følge! Ingen skal komme og si at juss ikke er gøy!

    SvarSlett
  9. Det er veldig variert hvor mye multer det er. Men multebærplukking har lange historiske tradisjoner. Og mange i den eldre garde er lært opp til å verne om bæra. Mange plukker for salg, men tror neppe de skatter av det. Og de fleste myrene er privateid. Så nåde den som kommer utpå myra og blir oppdaget.

    For noen år siden var det en hytteeier som fikk pris for beste avisannonse etter at han satte annonse i avisa som sa noen i denne duren: I fare for å bli skutt når jeg må gå over myra til hytta, lurer jeg på om noen har et helikopter til salgs. :)

    SvarSlett
  10. Det var da veldig... Kjenner jeg er glad for at jeg ikke liker multer... ;)

    SvarSlett