torsdag 3. januar 2013

Pludrehanne rydder og kaster

Har du lest eventyret om bamsen Teodor og tingene hans? Han overmannes av sitt eget rot, og bruker godværsdagene til å "flytte på tingene" sine, i stedet for å være ute og ha det gøy med vennene sine.

Omtrent slik føler jeg det nå.

Etter en travel høst, hvor vi har skjøvet på alt av grunnleggende rydding og rengjøring, har det oppstått en rekke ureglementerte mellomlagringsstasjoner. Jeg bruker tid på å lete etter ting jeg vet vi har eller kjøper nytt fordi jeg ikke husker at vi hadde. Det er klart dette genererer masse unødig stress. Stygt er det også, og alminnelig renhold er nesten uoverstigelig.

Det er fort gjort å forveksle rydding med flytting. Jeg flytter litt rundt på stablene, komprimerer litt her, gjemmer litt der. Men jeg vet jo at ryddighet kun kan vedlikeholdes dersom hver ting har sin plass - og konsekvent settes tilbake dit etter bruk.

Problemet hos oss er at vi nå har flere ting enn vi har plass til. Og langt mer enn vi trenger.

Her skal det ryddes - og det helt grunnleggende. Når året går mot slutten (gjerne før!) skal vi sitte igjen kun med de tingene vi faktisk bruker, eller som vi virkelig bryr oss om.

Jeg kommer til å oppdatere dette blogginnlegget for hver gang jeg har gjort en innsats som monner - som en dokumentasjon for meg selv, og kanskje også en inspirasjon for andre.

Tirsdag 1. januar
Rydder i roman-bokhyllene. Gir bort ca. 80 bøker til stedets bruktbokhandel. (Kan man virkelig kvitte seg med bøker? sier du. Les her!)

Onsdag 2. januar
Rydder medisinskap + badskap sammen med yngstedatter. Kaster en bærepose full av alskens, leverer en liten pose med utgåtte medisiner til apoteket.

Torsdag 3. januar
Går gjennom papirstablene på kontoret, og kaster alt jeg ikke trenger = en hel papirkorg full. Rydder også i kolleksjonen av knekkebrød/frokostblanding/rett i koppen og kaster alt som er utgått på dato = en søppelbøtte full. (Gjenstår: å systematisere papirene jeg beholdt.)

Fredag 4. januar
Går gjennom husets lager av stearinlys. Mål: standardisere utvalget til hvite, lilla og røde (i den foretrukne rødfargen), og kun lys som passer i normale lysestaker. Kvitter meg med over 11 kilo! som blir gitt bort til passende formål. (Note to self: flere adventslys tidligst påkrevd i 2020.) Nå får alt plass i én skuff - hurra!

Lørdag 5. januar
Nye 60 bøker åker ut av huset. Denne gang fra en latterlig stor samling hobbybøker. Jeg blir aldri noen patchworker. Jeg kommer ikke til å begynne med rosemaling, lage avanserte smykker eller sy mine egne vesker. Flotte bøker, dog, så dem gir jeg til stedets hobby- og husflidslaug. Så kan jeg heller kjøpe ferdige produkter derfra.

Søndag 6. januar
Dagens innsats: Full gjennomgang av ni proppfulle skuffer i mitt fordums hjemmekontor. Det meste av papirer er makulert, kontorrekvisita er flyttet til mer logisk sted, mye teknisk mikk-makk er kastet. Fem skuffer helt tomme - juhu! Det ble forresten 8 kg avfall + en liten bærepose med EE-avfall (alt som leder/bruker/produserer strøm el. batterier; dette er miljøskadelig og må leveres som spesialavfall)

Mandag 7. januar
Gjennomgang av en halvmeterhøy stabel med gamle ukeblader. Nappet ut noen få mat- og strikkeoppskrifter, interiørtips og artikler jeg vil lese senere - drøye 11 kg ukeblad i papiravfallet. (Dessuten pakket jeg vekk julepynten - det er rydding, det og. Men ikke noe kasting, bortsett fra én julekule knust...)

Tirsdag 7. januar
En ca. 20 kilos klessekk med "krute gode" plagg har blitt stående etter at vi ryddet ut av mammas klesskap i høst. I dag leveres den endelig til gjenbruksbutikken.

Onsdag 8. januar
Dagens innsats er jeg lite stolt av, men veldig fornøyd med likevel: Jeg har gjort en grovrydding i fryseboksen. Den var proppfull, vi hadde forlengst mistet oversikten, og jeg var fullt klar over at det lå historisk materiale nederst... Kastet alt som var åpenbart for gammelt (a la pinnekjøtt fra 2009) og udelikat. Det ble 29 kilo (!) avfall, men nå er det gjennomførbart å få utnyttet resten. Bl.a. ufattelige mengder pommes frites, som vi nesten aldri spiser...

Torsdag 9. januar
Grundig gjennomgang av sju Elfakurver fulle av hobbymaterialer/-utstyr. Mye har hopet seg opp fra tiden med små barn. Kaster en søppelsekk full av ubrukeligheter (8 kg), gir noe til bruktbutikken. Resultat: Nå vet jeg hva vi har, og alt ligger slik at materialene ikke blir forringet. Tre kurver frigjort. Og jeg fikk tent en ny hobbygnist!

Fredag 10. januar
Benytter anledningen mens begge jentene er hjemme og går gjennom alle hyllene med brettspill. Noen har tiden løpt fra, andre var bomkjøp. Men spill er vanskelig å kvitte seg med, altså... Fem spill går til bruktbutikk.

Mandag 14. januar
Har vært bortreist i helga, men i dag har jeg tatt affære med to gjenstander som det satt langt inne å kvitte seg med: Et par svarte vintersko med hull under sålene (!) - de var favoritter og jeg prøvde å bruke dem kun i tørt vær... I dag kastet jeg dem, og fant like etterpå nye, nesten likedanne vintersko på januarsalget. Juhu! Dessuten har jeg endelig kvittet meg med en svart boblejakke med fyll som klumper seg (kunne til nød brukes en dag etter tromling, men... jeg trenger jo ikke gå med så mangelfulle plagg).

Tirsdag 15. januar
Rydder i kjøleskapet etter å ha vært på farten noen dager. Kaster 2 x middagsrester som ikke ble spist i tide. Likevel forsvarer jeg å ta vare på slike rester noen dager, for ofte kommer de til nytte.

Onsdag 16. januar
Tar for meg de fire (!) "operative" håndarbeidskurvene som står i stue og tv-stue. Her finner jeg ett ferdigstrikket skjerf som bare mangler trådfesting (helt glemt!), ett nesten ferdig skjerf og to par påbegynte grytekluter som jeg akter å fullføre. Dessuten halvferdige eggevarmere, en halv pjonet vott og to påbegynte gensere som jeg hardt og brutalt skrinlegger (dvs. trekker ut pinnene, tar vare på urørte nøster og kaster mange timers arbeid). Mange flotte nøster dukker opp, mange av dem i porsjoner på to-tre-fire, som fint kan bli til noe. Ett fullt bærenett kastes, ett fullt bærenett går til to søte nabojenter som skal sette verdensrekord i fingerhekling. Flere mønsterhefter kommer på rett plass. En kurv frigjort, full oversikt og fryd og gammen. (Men det er mye mer garn på kvisten!)

Torsdag 17. januar
Full sjekk av to skuffer med hermetikk og tørrvarer. Kaster alt som er utgått på dato. Resultat: Det ble så god plass i den ene skuffen at cornflakes og havrefras ikke lenger behøver å stå på benken.

Fredag 18. januar
Gjennomgang av et overskap på kjøkkenet, der vi oppbevarer så ulike ting som kaffe, oboy, søtpålegg, presskanner, maskinoppvaskmiddel, fyrstikker, sølvpuss etc. Kaster det som er utgått på dato, standardiserer utvalget av messing- og sølvpuss til KUN de to boksene jeg uansett alltid velger. Vasker hyller og blir såre fornøyd over et luftig og oversiktlig skap der brannteppet er superlett å få tak i.

Lørdag 19. januar
Bærer alt av julepynt og utendørs julebelysning på kvisten, og rydder i samme farta i noen hyller på gjesterommet. I tillegg full gjennomgang av høyskapet på kjøkkenet. Det er både pinlig og fælt, men jeg kaster flere bæreposer proppfulle av tørrvarer med skapsmak (skikkelig utgått på dato!), slanter med gjæret saft, knallharde marshmallows etc.

Søndag 20. januar
Tester hele tusjesamlinga, kaster alle som fusker. Kaster også ubrukelige viskelær og korte stumper av fargeblyanter og blyanter. I samme farta sjekker jeg også innholdet i tre pennekopper. En brødpose full av ubrukeligheter blir kastet.

Mandag 21. januar
Avrundede hjørnehyller var en schläger i kjøkkeninnredningenes verden da vi kjøpte vårt kjøkken i 2000. En virkelig dårlig idé. Nå er vår hylle kastet ut, hurra! (årsak: vi skal endre på kjøkkenet og prøver oss fram med midlertidige løsvegger.) Dessuten har jeg gitt videre to flotte ansiktskremer som var nesten urørt; de er beregnet for sensitiv hud, men ikke så sensitiv som min, tydeligvis.

Tirsdag 22. januar
Rydder radikalt i sminkepungen, slik at jeg sitter igjen med pinsett, vippetang,  maskara, øyebrynsblyant, pudder med solfaktor og tre ganske forskjellige lebestifter (da har jeg kastet mange i nesten samme nyanse). Beholder under tvil et ubrukt skrin med øyebrynspudder; har jeg ikke tatt det i bruk innen påske blir det kastet/gitt bort. Mangler nå rouge, så det kan jeg kjøpe meg. For første gang på lenge (noensinne?) er glidelåsen mulig å lukke! Kaster også et arsenal av gammel solkrem som har ligget varmt, pluss gamle myggmidler med prislapper fra ca. nittitallet. Vi snakker ca. en bærepose full.

Onsdag 23. januar
I dag tok jeg for meg skuffen på badet. Den var helt full, men det eneste som var i regelmessig bruk herfra var tanntråd/tannpirkere, hårbørster og et hårbånd. Alt det andre var et sammensurium av hårstrikk, armbånd, kliper, lipgloss, lypsyler og ikke minst en drøss små lynlåsposer med reserveknapper (fra nye klesplagg). Kastet mye, la knapper i knappeboksen, vasket grundig og ble svært fornøyd med den oversiktlige og appetittlige skuffen. Ryddet også i et "godterskap" på soverommet, med div. snop, snacks, kjeks og kakepynt. Her fant jeg også flotte, økologiske geleer - opprinnelig kjøpt som gaver, men helt avglemt... Kastet alt som var altfor gammelt. Fikk yngstejenta til å smakssjekke kakepynt, som også var over "best før"-dato, men som er helt fin i både smak og utseende, viser det seg.

Torsdag 24. januar
Ai-ai-ai. Stor uttelling for rask innsats i dag! Ut av huset går: Tre boblejakker, tre ullkåper, fem sommerjakker, en fleecevest og fem par vintersko. Alt unntatt én jakke og noen av skoene er fortsatt fullt brukbart og går til bruktbutikk. Noe har vært mitt, noe har vært jentenes, og alt har blitt lagret i et hengeskap på kvisten, kanskje i fall vi plutselig skulle skifte smak? Hele prosessen tok under en halvtime, inkludert rådslagning med berørte parter. Note to selv: Det skal være SVÆRT høy terskel for å bære annet enn "sesongvarer" på loftet!

Fredag 25. januar
Jeg kom så godt igang med yttertøyet i går. I dag har jeg sett nærmere på hva som egentlig befinner seg i "regntøyskapet". Fem hele regnsett pluss en regnjakke viser seg å være ute av bruk (men på langt nær utslitt), og går videre til bruktbutikk. Nå må vi huske å kjøpe nytt regntøy til 17-åringen - det gamle var skikkelig fravokst. Tynningen medfører at regntøyet nå får plass sammen med det øvrige yttertøyet = skapplass frigjort!

Lørdag 26. januar
I dag tok det helt av! I boden har vi et skap som vi kaller "sesongskapet". Poenget med dette skapet er å kunne tillate seg å ha litt å variere med uti lysestaker, blomstervaser, langstilkaglass, skåler etc., pluss å gi plass til vårt flotte juleservise. En god tanke, i og for seg. Nå var det dog variasjonsmuligheter langt utover ethvert behov. Mye hadde stått urørt i flere år. Både sesongskapet og et annet skap i boden fikk falkeblikket på seg, pluss noen andre hyller sånn i forbifarten. Ut går (hold deg fast!): to manuelle knivslipere, fem eggeglass, sju kopper, 13 krus, to sildekrukker, en eggehøne, en morter, to pokaler, fire middagsfat, 10 plastfat, fem plastglass, tre påleggsbokser, ett serveringsfat, en trekrukke, ett brett, ett stettefat, to poser med perler, en potteskjuler, fire håndvesker, en plasmugge med fire glass, fem lysfat, 15 telysestaker, en lysestake, en blomstervase, fem dekketallerkener, ti dype skåler, to suffleformer, en salatskål, seks små skåler, seks rødvingslass, 13 hvitvinsglass, ett ølglass, ett drammeglass, ni resirkulerte glass med blåkant, fem tilsvarende resirkulerte skåler, to fløtemugger, to sukkerskåler, tre marmeladekrukker, en karaffel, tø buffer, en tannbørsteholder, en mangoskreller, en jordbærdeler og ei glasskrukke. Yeeey me, liksom!

Søndag 27. januar
Mye tid gikk med til å pakke ned alt jeg sorterte i går. Nesten alt havner i bruktbutikk. I dag har jeg gått gjennom stabelen med "puslespill-med-mange-brikker". Fem motiv sorteres ut fordi jeg og eldstedatter ikke ønsker å pusle dem igjen. De går til bruktbutikk. Ett legges på vent fordi vi vil gi det bort til noen som bor på stedet der bildet er tatt (faktisk!). Og nå fikk jeg dessuten lyst til å pusle :-)

Mandag 28. januar
Raskt raid i undertøyskuffa, hvor jeg kastet alle "sistevalgene". Skulle det vise seg at jeg nå har for lite undertøy får jeg speede opp omløpshastigheten i klesvasken, eller anskaffe litt nytt.Nappet også ut 16 bøker fra faktabokhylla og ti kokebøker, pluss ytterligere fire romaner. Hei hvor det suser!

Tirsdag 29. januar
Før helga var jeg uheldig og ødela bestikkinnsatsen til oppvaskmaskinen på jobb. Jeg mistet den i golvet og hanken knakk av. Upraktisk. Da idErik gjorde rent i vårt eget søppelskap forleden fikk jeg øye på bestikk-korga fra vår gamle oppvaskmaskin - "berget" da jeg tvilte på at jeg/vi kom til å venne oss til bestikkskuffa på den nye maskinen. Vi har selvsagt forlengst lært oss å like bestikkskuffa. Nå har oppvaskmaskinen på jobb fått ny bestikkinnsats. Det var nå én gang det lønte seg å ta vare på noe. Note to self: Det skjer nesten aldri, så bare la det være!

Onsdag 30. januar
Alt til sin tid. Nå er tiden for Donald over hos oss. Jentene hadde abonnement i noen år,og det hopet seg sannelig opp med store stabler. Store - og tunge. I dag bar vi 25 kilo (!) tegneserier over til nabohuset, der to små gutter er glade for å arve. Fem Donald-pocket er gitt videre til en annen gutt. Mengder med speiderblader, Wendy, GoGirl, Julia m.m. gikk i søpla. Ah - lettelse! Lettet ble jeg også da jeg fikk bekreftet at en tidligere oppdragsgiver hadde kastet den halvfulle matboksen min som jeg glemte igjen i kontorlokalene i... skal vi se, kanskje midten av november? *rødme* (Jeg ba henne innstendig om å kaste den uten å åpne lokket.)

Torsdag 31. januar
Oi. Vi har straks brukt opp januar. Jeg går til jobb med blytunge bæreposer; ti kilo ukeblader og helsemagasiner som skal videre til en venninne som underviser flyktninger. De bruker blader som bl.a. lesetrening. Har også gått løs på ringpermer og tidsskriftbokser med hard hånd, og kvittet meg med innholdet fra åtte-ti slike. I tillegg skjer det mye udokumentert smårydding i forbifarten. Jeg føler meg langt mindre knyttet til tingene mine enn da året startet, og slenger i søpla eller gibor-teskene ting som "bare står der".

Fredag 1. februar
Hepp. Februar, og jeg har allerde ryddet i en måned. *klapp på skuldra* Det er bare å fortsette. På forunderlig vis har det hopet seg opp med pledd her i huset. På sommerkveldene kommer det forsåvidt godt med å ha "et halvt klassesett" med pledd - da kan vi dele ut til gjestene og dermed drøye terrassekosen litt til etter at solen har gått ned. Men ved nærmere ettersyn var det tydelig at noen av dem var både utslitte og/eller fryktelig stygge. Fire pledd i søpla. Det er fortsatt mange igjen, men disse fikk nå plass i ei sengeskuff på eldstejentas (fraflyttede - hulk!) rom. Mye bedre enn et lørvete og skeiv stabel på toppen av et garderobeskap.

Lørdag 2. februar
Tid for å oppsøke bruktbutikken med januarmånedens samlede verker. Hele bagasjerommet og halve baksetet i min Ford Focus ble fylt til randen. Oppildnet av mengdene plusset jeg på litt ekstra: tolv hvite middagsfat, tolv lyseblå middagsfat, et komplett kaffeservise, tolv suppeskåler, ti drikkeglass, diverse serviettringer, et vaffeljern og noen kyllingformede (!) eggeskjeer. Og muligens noe mer som jeg ikke lenger husker å ha røsket med meg. Jeg håper alt kommer til glede i nye hjem!

Søndag 3. februar
Ett eneste av underskapene på kjøkkenet vårt har faste hyller. Det er ett for mye. Å ha slike skap er nemlig å be om kaos. I dette skapet oppbevarer vi tuer, kluter og kjøkkenhåndklær, grytevotter, kjeleunderlag og div.div.div.  I dag har jeg sett kritisk på innholdet i de to øverste hyllene. Jeg har kastet det som er utslitt, og funnet nytt oppholdssted til vaskeutstyr som ikke er i daglig bruk. Det ble luftig og oversiktlig. Nå gjenstår kun nederste hylle - den som er proppfull av div. Tenker jeg tar den i morgen!

Mandag 4. februar
Jeg har spisskompetanse på å ta vare på papirer. I dag var det en hel kasse med "arbeidsprøver" som fikk gjennomgå, fra min tid i Nordlands Framtid. Det aller, aller meste var bare å kaste. Tok med meg noen gamle utklipp på jobb, for å spre munterhet rundt kaffebordet. Det er mye som forandrer seg på 20 år!

Tirsdag 5. februar
Digital rydding i dag. Jeg har sluttet å abonnere på en rekke nyhetsbrev/tilbudsbrev fra ulike kilder. En fin måte å fjerne unødige distraksjonsmomenter på. Mitt siste bokklubbmedlemskap henger i en tynn tråd og er til kritisk vurdering. Vurderer også å opprette en helt egen mailadresse for alt frivillig arbeid - det har lett for å kuppe oppmerksomheten og forpurre effektiviteten i løpet av arbeidsdagen.

Onsdag 6. februar
Går gjennom perler og utstyr for smykkelaging. Også her erfarer jeg at motene endres... Har ikke så mye smykkestæsj, så her kaster jeg rett og slett det lille som anses helt uaktuelt. Systematiserer og komprimerer, slik at alt tar mindre plass.

Torsdag 7. februar
På grunn av helgevask og utagerende møtevirksomhet ble det ingen rydding i dag.I hvert fall ingen rydding som førte til tynning.

Fredag 8. februar
Tar for meg alle unnalurte bærenett av papir, som jeg aldri klarer å kaste. Vel, i dag klarte jeg det. 70 stykk!

Lørdag 9. februar
Gjennomgang av min imponerende beholdning av skjerf og tørklær, pluss vår felles ladning av belter, hårbøyler og hårbånd. Kaster litt (cirka en bærepose full - men skjerf vokser man tross alt ikke ut av...), og systematiserer mye. Fornøyd!

Søndag 10. februar
I dag var det cd-hyllas tur. Jeg samlet sammen det vi har i to hyller innomhus, pluss hummer&kanari fra bilen. 35 musikk-cd'er og seks lydbøker går ut av huset. Ytterligere 15 er lagt til side for evt. å bli gjenstand for "hjemmelaget samle-cd med utvalgte höjdare" og deretter kasting (er det lov, forresten?) - hvis vi gidder. Alt ble behørig gjennomgått, slik at de riktige platene nå ligger i sine respektive covere. Tenker jeg tar "kasteposen" med på jobb og spør om noen vil forsyne seg før de går i søpla.

Mandag 11. februar
Det foregår en gradvis tynning i hverdagen, ved at det er blitt lettere for meg/oss å erkjenne at noe er utslitt og dermed bør kasseres. Håndduker, kluter og klesplagg "får fyken", uten at jeg nødvendigvis nevner det i ryddeoversikten. Dagens "ut av huset" er en rull med engangsløpere og en eske engangsduker fra jentenes konfirmasjoner. Tenker de blir greie å ha på møterom/spiserom på jobb.

Tirsdag 12. februar
Litt annerledes ryddedag i dag, mer type "ta affære". Rydder innboksen i e-posten og bestemmer meg for at den heretter aldri skal overskride ett "skjermark". Tar affære med litt av all klesvasken som venter på spesialbehandling i form av håndvask, og må fortsette med det i tiden framover til vi er ajour. Tar kontakt med en husflidsbutikk på Lillehammer, hvor jeg kjøpte meg et skjerf før jul som viste seg å ha en annen fargekombinasjon enn jeg trodde (fordi jeg ikke hadde brettet det helt ut i butikken) - heldigvis ingen problemer med å få byttet det til rett farge. Returnerer dessuten noe pyntestæsj som ble bestilt fra Bokklubben før ryddeåret tok til, og som nå, da de endelig ble levert, ikke holdt mål ut fra mine nye målsetninger om kun å omgi meg med fulltreffere. Fornøyd!

Onsdag 13. februar
Fisket fram et sammenleggbart klesstativ som skulle kunne henge på badekarkanten. Jeg tenkte det var midt i blinken for BH-vask. Dessverre passet det ikke på vår badekarkant, og har stått ubrukt lenge. I dag gikk det videre til min kontornabo. Håper hun får nytte av det.

Torsdag 14. februar
Varetelling i vår lille bedrift Videofabrikken  i dag. Det tok ikke mer enn tjue minutters tid, men siden varelageret (en del kartonger med dvd'en "Perler i Salten") oppbevares i vårt private hjem, er det kjekt å få komprimert og stablet litt penere.

Fredag 15. februar/lørdag 16. februar
Oslotur med jentene våre, for å besøke tantebarn/barnebarn - og shoppe litt. Dette er derfor ryddefrie dager, men det er interessant å observere hva ryddesjauen har gjort med mitt forhold til impulskjøp. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å kjøpe nytt drikkebeger til badet, etter at vi slo hakk i det gamle. Det fikk jeg utrettet. Kjøpte også tre gaver, to esker med fine kort, en rull gavepapir, kakepynt, ei bok til meg selv for førti kroner på Mammut og litt klær/sko til jentene. Til meg å være er dette svært respektablet resultat av helgetur til hovedstaden!

Søndag 17. februar
Syk i dag. Søsteren min kom på (syke)besøk, og da hun gikk, hadde hun med seg en kobber-kaffekjele som jeg i sin tid fikk av mormoren vår. Det dukket opp en kobberkjele fra idEriks familie også. Etter å ha hatt to kjeler i en årrekke, syntes jeg det var fint å gi den ene videre. Søsteren min har lekt like mye kafé med denne som jeg.

Mandag 18. februar
Fortsatt på lavgear: En sving innom eldstejentas fraflyttede rom i dag, for å fjerne div. tomesker fra julegavene hennes. Tar også med meg noen ledige arkivbokser og setter dem på kvisten til det evt. blir bruk for dem.

Tirsdag 19. februar
Enda et tiltak tilpasset tette bihuler og liten vilje til tøy og bøy. I dag bestemmer jeg meg for å følge et tips fra Oprah Winfrey: Alle klær som henger på kleshenger henges nå med kroken ut-inn. Så kan jeg sjekke før jul hva som faktisk har vært i bruk i 2013, og se meget kritisk på det som fortsatt henger ut-inn.

Onsdag 20. februar
Fortsatt ikke helt pigg, så en fredelig ryddesyssel i dag: Jeg har begynt å gå gjennom uarkiverte oppskrifter (både mat og hobby), mens jeg ser tv med et halvt øye. Kun de oppskriftene jeg har sterke intensjoner om å bruke, blir beholdt. Jeg kan legge til at jeg også har kastet tre årganger Coop-kalendere, som jeg nok tok vare på pga. de flotte oppskriftene... For å gjenta meg selv: Er det rart det blir fullt?!

Torsdag 21. februar
Heldigvis i bedre form i dag, og back on ryddetrack. Tar ned julegardinene (!), kaster dem (de er stygge) og legger inn i avtaleboken at jeg må starte jakten på nye i september. Dessuten bestemmer jeg meg for å ta helt og holdent affære med to mystiske korger på vaskerommet. Vi har et Elfa-stativ for sortering av skittentøy. Egentlig veldig lurt. Men - de to øverste korgene er proppfulle av ting jeg ikke vet hva er. I dag går jeg kritisk gjennom dem. En del kastes, rett og slett (fravokst/for stygt/for tilgriset av stearin). Resten sorteres i pene bunker for finvask og håndvask. Blant annet minst to klassesett med nylonstrømper... Maskinen går uavbrutt. Og jeg skjønner plutselig hvorfor det har vært så få duker å velge mellom, enda jeg syns jeg kjøper nye "hele tiden". *rødme* Er det bare hos meg sånt skjer??

Fredag 22. februar
Steder som virkelig fortjener oppmerksomhet i overfylte hjem: Øverste hylle og "golvet" i garderobeskap, samt oppå toppen av de samme skapene. Her kan det samle seg relativt store mengder, og det ligger så kronglete til at det aldri blir brukt. Ute av øye, ute av sinn. I dag tar jeg for meg mine to klesskap, og ganske riktig - her var det litt av hvert. Alt fra papirdukker og utklipp om kongefamilien fra egen barndom via ukurante vervegaver til nips og naps jeg ikke har klart å ta affære med. Papirdukkene og diggepermen om kongebarna overlever, men mye annet åker ut. Endelig åpne plasser også i mine garderobeskap - for første gang noensinne.

Lørdag 23. februar
Jeg hadde egentlig tenkt at klærne skulle vente, men i dag var jeg plutselig i humør til å ta en grundig titt på alle plaggene som henger på kleshenger (som jeg altså snudde ut/inn forleden). Hovedsakelig kjoler, bluser og skjorter. Tok bryet med å prøve alle plagg jeg var i tvil om - og svært mange av tvilstilfellene åker ut. Resultat: Ut med flere titalls plagg, og jeg behøver ikke grue meg til å komme ajour med klesvask/stryking - nå er det faktisk plass til alt. Jeg fargesorterte alt som henger, mest for morsomheten. Kleshengeren er fortsatt bak/fram, og så får månedene framover vise hva som faktisk er i bruk. Strengt tatt tror jeg det er det meste, nå.

Søndag 24. februar
Kritisk blikk på mine stabler med bukser. Jeg har to hyller fulle av bukser, men strengt tatt bare fire-fem par som er i reell bruk. Ut med alt som er slitt, ikke sitter som det skal, har ventet i to år på ny glidelås etc.

Mandag 25. februar
Vanker mye på vaskerommet for tiden, pga tidligere nevnte oppgjør med "årgangs-skittentøyet". Det fikk meg til å se nærmere på noen bokser/esker/kasser med uspesifisert innhold. Som for eksempel en stor pappeske med noen få telys oppi... Utrolig hva som bare får stå og ta opp verdifull plass. Legger ting på sin rette plass, kaster, komprimerer. Slike operasjoner gjør jeg stadig i forbifarten, og det er sjelden jeg husker å nevne det her. Men det monner!

Tirsdag 26. februar
Ethvert norsk hjem har sitt eget telemuseum. Det er nå min påstand. I dag har yngstedatter gått gjennom en kurv full av ladere, ørepropper etc. - mye tilhører telefoner vi ikke lenger har. Kaster i spesialavfall det som ikke lenger er i bruk, og har nå et mye ryddigere sammensurium.

Onsdag 27. februar
Hvor mange tomme Imsdal-flasker trenger en familie på tre-fire? I hvert fall ikke 15. Jeg beholder seks flasker med tilhørende tut. Kaster overskytende korker og legger tiloversblevne flasker til panting.

Torsdag 28. februar
Rydder videre i mine utklipp med mat- og strikkeoppskrifter. Kaster brorparten, og blir tilsvarende gira på å teste de gjenværende.

Fredag 1. mars
Nytt kjøkken er på vei, med induksjons-koketopp. Jeg tar affære i gryteskapet. Sjekker med en magnet hvilke gryter og panner som fortsatt kan brukes. Etter denne sorteringen ble det svært luftig i gryteskapet, men jeg tror vi har det vi trenger. (kanskje med unntak av en femliters-kasserolle)

Lørdag 2. mars
Shopping. Jeg kjøper det som står på lappen, og (nesten) ikke noe mer. Bremses kraftig av "mitt nye jeg". Fint!

Søndag 3. mars
I kategorien "hvor mange (fyll inn det som passer) trenger en familie?" - i dag går jeg gjennom våre kakeformer/springformer. Beholder fire i ulike størrelser, som kan stables oppi hverandre og dermed tar minimal plass. Kanskje den utflyttede har bruk for ei form eller to? Det blir i hvert fall en pen stabel til overs.

Mandag 4. mars
Kanskje jeg burde skamme meg, og derfor ikke nevne det her. Men dagens rydding var altså å skrote de siste julekakene og vaske kakeboksene.

Tirsdag 5. mars
Rask gjennomgang av to skoskap, hvor jeg finner tre par sko som jentene er ferdige med. Ut med dem. Å gjennomføre lenge påtenkte reparasjoner er vel en form for rydding, det også? Jeg limer en ødelagt øredobb og en såpekopp (sistnevnte kommer jeg til å gi videre, vi bruker aldri såpestykker), og nålefilter i stand en ullmåse som Susi katt tok død på et ubevoktet øyeblikk. På jobb har det også vært en "ryddedag" - idErik og jeg har vært kjørende til Sørfold og Hamarøy for å avslutte kommisjonssalg av vår film "Perler  i Salten". Godt med alt som bringes i orden!

Onsdag 6. mars
Gjennomgang av alt gavebånd. Kaster de korteste stumpene, litt skadet bånd og noe som tiden har løpt fra. Systematiserer resten i to gjennomsiktige plastbokser (egentlig grønnsakskuffer fra kjøleskap), slik at alt er lett å finne.

Torsdag 7. mars
Kritisk blikk på beholdningen av gavekort. Det viser seg at vi har ca. fire ganger så mange konvolutter som kort... Jeg sorterer slik at hvert kort har sin passende konvolutt, og kaster de overflødige (på kontoret bruker jeg kun standard A4, A5 og A6). Kaster også div. motiver som ikke finner nåde. Nå får alt sirlig plass i en ryddig kurv!

Fredag 8. mars
Ryddeprosessen byr unektelig på innblikk i mekanismer som har ført til proppfullt hus. For noen uker siden festet jeg meg ved en fotrulle som lå nederst i en av bokhyllene på tv-stua. Der har den utvilsomt ligget lenge. Ubrukt. Den er av tre i en flott utførelse, og jeg måtte selvsagt prøve den. Til og med lese om den på nettet for å finne ut hva en slik fotrulle kunne være godt for. Etter å ha flyttet den litt fra rom til rom, og gjort noen adspredte forsøk (jeg syns på en måte det var for galt å kaste den, og prøvde å anspore meg selv til å ta den i bruk), kapitulerer jeg. Dette er ikke en gjenstand som faktisk er i bruk, eller som betyr mye for oss. Ut! (dvs. til bruktbutikk.)

Lørdag 9. mars
Ved siden av fotrullen lå to pastellfargede treningsvekter, til de dagene jeg overmannes av Kari Jaquesson og trener foran tv'en. Det skjer så sjelden at vektene går til bruktbutikk, så kan jeg heller bruke halvlitersflasker med vann eller sand de dagene jeg (eventuelt) skal trene. De forsvarer ikke plassen sin, og tomme brusflasker har vi jo alltid i pantekorga.

Søndag 10. mars
I et par-tre uker framover blir det mer sporadiske oppdateringer her i ryddebloggen. Årsaken er at vi renoverer kjøkkenet; ut med det gamle og opp med et nytt. Det medfører såpass mye ekstraordinær innsats i heimen at tynningen settes litt på vent. Tror jeg. Men følg med - plutselig rydder og kaster jeg litt igjen.

Onsdag 13. mars
Har benyttet meg av noen gode tilbud i det siste og skaffet meg tre par dongeribukser som passer helt. Kaster tilsvarende antall, som strammer litt for mye og dessuten er blitt ganske utvasket. Jeg trenger ikke ha bukser som forstyrrer selvtilliten.

Fredag 15. mars
Da er gammelkjøkkenet demontert og grundig rengjort for henting i løpet av dagen, av en heldig kar som får seg metervis med krute godt kjøkken med gode hvitevarer for 7.000 kroner. I helga blir det oppussing av veggene, og så starter montering av nytt kjøkken i neste uke. Det er nesten feil å si at dette er "ryddefrie" dager. Syns ikke jeg har gjort annet enn å rydde den siste uka... Jeg har kastet (som jeg kommer på i farten) fire skjærefjøler, to spisebrikker, x antall plastskjeer, en syltetøykrukke, fire treskåler, ei trekrukke, masse sugerør (som var tilsjasket pga for dårlig oppbevaring), utgamle prøveposer med diverse vaskemidler. Dessuten dukket det opp 27 (!) oransje plastskjeer fra Freias sjokoladeegg med melkekrem. Disse vil husets godteglade 17-åring lage et kunstverk av.

Onsdag 27. mars
Det er onsdag i den stille uke. Nytt kjøkken er ferdig montert, hurra! Før påskefreden senker seg insisterer idErik på å dra på fyllinga med alt tiloversblevent og all emballasjen. Han overser min på-stedet-stepp og overhører mine "men det kan jo hende vi får bruk for...". "Hanne, det er sånn rot oppstår. Dette skal kastes. Nå." Takk, idErik - innerst inne er han min åndelige veileder i ryddespørsmål (men ikke si det til ham).

(pause pga. nytt kjøkken og påskeferie)
 
Mandag 1. april
Andre påskedag, og en dag for å flytte de siste tingene på plass i våre nye skuffer. Vi ser nøye på alt av tilleggsutstyr til håndmikser, food prosessor og stavmikser. Det går opp for oss at det meste aldri brukes. Noe tilhører sågar maskiner vi allerede har kvittet oss med. Så - ut med alt unødig. (og vi kommer ikke til å angre, siden vi knapt nok vet hva vi kastet...)

Tirsdag 2. april
Tilbake til mitt faste spørsmål: Hvor mange av ditt eller datt trenger egentlig en vanlig familie? Dagens spørsmål handler om termoser. Jeg er vel ikke nødt til å beholde ti literstermoser bare for å gjøre det enklere når det annethvert år er mitt ansvar å koke gløgg til bygdas julegrantenning? Ut med alt som svikter på ett eller flere av følgende punkter: Lekk kork, mangler kopp, holder ikke på varmen, håpløs å helle fra, ser ikke ut. Ut ryker også noen veldig pene, men akk så upraktiske, drikkeflasker. (det verste var barnetermosene...)

Onsdag 3. april
Jeg har en smart kakeform der kakeringen kan festes til et knuselig kakefat. Ypperlig til ostekake. Aberet er at kakehatten ikke kan festes på noe vis, noe som har ført til ett uhell og flere nesten-uhell. Jeg kaster rett og slett kakehatten - kaken kan jo uansett oppbevares i kaketinene fra Tupperware. At jeg ikke har tenkt på det før. Plass spart!

Torsdag 4. april
I serien "veldig praktisk" har vi to plastmugger med beholdere for isbiter. Mye brukt da ungene var små og det plutselig var mange som skulle ha kald saft fort. Nå har muggene knapt vært brukt på flere år. Ut av huset.

Fredag 5. april
Den store, store vaskedagen. idErik og jeg har tatt fri fra jobb for å gjøre huset mest mulig katteallergikervennlig. Susi har vært utvist fra lokalet i flere dager allerede, og nå vasker vi grundig allovertheplace. Alt av løse matter og putetrekk får en runde i maskinen og sofaputer blir støvsuget og banket, i tillegg til grundig støvsuging og husvask. To store golvtepper blir satt ut i uthuset så lenge. Hm. Interessant. Trenger vi egentlig matter og tepper? (vi har varmekabler i alle golv)

Lørdag 6. april
Kaster faktisk enda flere kasseroller, og nå har vi simpelthen ingen igjen. Det betyr nykjøp i dyre dommer, for å få gode gryter som koker effektivt på vår nye induksjonskoketopp.

Søndag 7. april
Til tross for iherdig tynning i våre eiendeler: Nå kjøper vi flere skap! Bestilling er sendt til IKEA, og med dette håper jeg vi skal ha reell sjanse til at hver ting (som vi beholder...) faktisk har sin plass. Blant annet et skap til yngstejentas store hobby og lidenskap - bakeutstyr.

Mandag 8. april
Da vi handlet gryter på lørdag, nevnte vi for ekspeditrisen at to nokså dyre Master-stekepanner som vi hadde kjøpt hos henne for et år siden var blitt slarkete i håndtaket. "Reklamasjonsgrunn!" slo hun resolutt fast. I dag har idErik vært av gårde med begge stekepannene, og kom hjem med flunkende nye. Å handle kvalitet fra seriøse forhandlere har mange fordeler, og hører naturlig hjemme i et ryddig liv.

Onsdag 10. april
Litt slapp rydding, ettersom vi har langveisfarende besøk for tiden. I dag var nettet nede på kontoret i formiddagstimene, og det benyttet jeg til å rydde og støvsuge. Hepp - der dukket det opp et par innesko innerst bak bokhylla. Der har de nok ligget lenge, og jeg har aldri savnet dem, så nå ligger de i søpla.

Mandag 22. april
Sånn, dere. Tilbake til normale rutiner, etter to usannsynlig koselige uker med besøk av fem måneder gammelt barnebarn og hennes foreldre, og også helgebesøk av Studenten. Kosemoseoverdose - me like! I dag gikk jeg løs på en lenge påtenkt oppgave. Som alltid var det mye fortere gjort enn lenge omsnakket. Vi har to lagerskuffer på boden. Den ene full av frysebegere, den andre med lokkene som hører til. Kan knapt huske at jeg noensinne har gått gjennom disse på en ordentlig måte. Jeg sjaltet først ut alt som var skadet, uappetittlig eller som manglet enten lokk eller boks. Etterpå besluttet jeg og idErik i fellesskap hvilken type bokser vi faktisk foretrekker, og så kastet jeg alle de andre. Det ble to-tre bæreposer fulle som gikk til plast-resirkulering, og jeg sitter igjen med to oversiktlige skuffer der jeg tror alle i husstanden faktisk kan finne fram (trenger jeg si at dette ellers er min faste oppgave?).

Tirsdag 23. april
Nytt konsept: Fjernrydding! Studenten har latt ganske mange bluser og kjoler henge igjen hjemme. 22 plagg, for å være nøyaktig. Jeg mms'et bilde av hvert plagg til henne i Tromsø slik at hun kunne beslutte "behold" eller "gi bort". Ti plagg beholdes, tolv går videre til bruktbutikk. (Hun kunne selvsagt ryddet dette mens hun var hjemme, men jeg har ikke lyst til å mase om sånt de få dagene hun er her.)

Onsdag 24. april
Jeg innrømmer: Jeg har vært ganske svært skeptisk til å slippe idErik til på vaskerommet, av frykt for at han ikke vil sortere like nøye som meg, og dermed vil komme til å forårsake fargesmitte på noen av mine lyse plagg. I en grim antifeministisk ånd har han derfor kun hatt løyve til å vaske kokvask og trusevask uten min innblanding. (Disse ligger i forhåndssorterte korger; sortert av meg, naturligvis). Så har jeg heller lagt pene dunger på vaskeromsgolvet merket med riktig vaskeanvisning når han har signalisert at han skal ha en dag hjemme og gjerne benytter den til å la vaskemaskinen gå. Det har fungert sånn passelig, og mens jeg skriver om det, kjenner jeg at jeg skjemmes... I dag hadde imidlertid idErik fått nok av både mistillit og opphopning av skittentøy, og tok saken i egne hender. Vi har et helt stativ med elfakurver til sortering av skittentøyet. Siden han ikke forstod seg på (eller fikk lov til å tolke) min sortering, har han nå merket disse korgene med hvilke farger som skal legges hvor. Rødt, hvitt/lyst/beige, blått/grønt osv. Dermed kan alle i huset legge skittentøyet på rett sted, uten meg som mellomstasjon, og hvem som helst kan også sette igang en maskin når anledningen byr seg. Den øverste korga er umerket, og her skynder jeg meg fortsatt å putte tekstiler som (muligens) krever nedarvede husmorgener for å bli riktig vasket. (Tilføyelse noen uker etterpå: Dette funker som snus - det har ikke ligget skittentøy på golvet en eneste gang etter nyordningen!)

Torsdag 25. april
I serien "Hvor mange ... trenger en vanlig familie?": Jeg tror egentlig ikke vi trenger fire langskaftede rister for å grille fisk på. Det holder med en. (Duplikatene er nok blitt innkjøpt i tur og orden, etter hvert som vi har glemt denne rekvisitten på enda en campingtur.)

Lørdag 27. april
Time to let go. Det er et av kjernepunktene i ryddeprosessen. I farten klarer jeg ikke helt å finne det rette uttrykket på norsk, men du skjønner hva jeg mener? For mange år siden gikk våre døtre og fem nabojenter i gang med å bygge hytte i trærne i et skogholt nedenfor huset vårt. De var svært ivrige, og med en del snekkerhjelp ble det ei hytte som både rommet hele flokken til overnatting, og som dessuten har "stått han av" i vær og uvær i alle år. Hytta går under navnet Skaugum, og var flittig brukt en periode. Så var det, naturlig nok, bom stopp. Vi prøvde å motivere dem for å gi Skaugum videre til yngre barn i nabolaget. Tiden var ikke moden. Ikke før nå. Vi har fått to herlige nabogutter som har sjarmert både liten og stor, og her så jentene verdige arvtakere. Husets 17-åring tok affære. Koblet alle sammen i en facebook-dialog (de eldste studerer langt hjemmefra) og fikk tatt den nødvendige beslutningen. Så gikk hun til Skaugum, ryddet, hentet ut personlige eiendeler og kostet ut det grøvste av løv, rusk og edderkopper. Den viktigste personlige eiendelen var hytteboka som de heldigvis hadde brukt like flittig som hytta. Boka var blitt fuktig og muggen, men etter tørk kunne Julie avfotografere sidene og dessuten digitalisere teksten, slik at hele venninneflokken fikk lese. Time to let go, men det viktigste er intakt: Herlige minner. Nå håper vi naboguttene får mange fine stunder på Skaugum! (de ble kjempeglade - ryktene sier at de ikke vil gå dit når de har for mange venner på besøk, for "da kan noe bli ødelagt". Smelt.)

Onsdag 1. mai
Vi legger om til sommerdekk. Dette medfører at vi må ta turen til et lagerrom som vi leier hos en lokal forretningsdrivende, for å ha plass til dekk, hagemøbler, ski etc. Kanskje inspirert av det pågående ryddeprosjektet begynte vi å se nærmere på hva vi egentlig har i dette lageret. Ikke så mye, skulle det vise seg. Vi dro hjem for å se nærmere på om vi kunne endre litt på organiseringen i hus og uthus, for å slippe både bryet og utgiften med det eksterne lageret. Beslutning: Det kan vi! Det krever litt omkalfatring i flere ledd, men skal gjennomføres. Med oss hjem fra lageret ble sprinkelsengen som vi i sin tid arvet, og som jentene sov i da de var små. Den var dessverre blitt sjuskete og medtatt og "beyond saving", så vi tok den med hjem for kasting. Utrolig nok: En besøkende i nabohuset så at vi hadde satt den mer enn 30 år gamle barnesenga ved søppelkassene. "Skal dere kaste den?" Ja, vi skulle jo det. "Kan jeg få plukke av noen skruer som jeg mangler til en akkurat likedan seng, som jeg vil sette i stand til et barnebarn?" Ja, selvfølgelig. Et fantastisk sammentreff - sånt liker vi :-)

Torsdag 2. mai
I dag tok idErik fri fra jobb, for å starte et gedigent ryddeprosjekt: Boden! Da jeg kom hjem fra jobb hadde han tatt absolutt alt løsøre ut derfra. Boden var forsåvidt ganske godt organisert fra før, med definerte kasser for ulike gjenstander. Noen skap var allerede grundig ryddet og tynnet av meg. Men den øvrige hylleplassen var ikke godt nok utnyttet. Boden inneholdt for mye kjekt-å-ha og ting fra forgagne epoker. Jeg bestemmer meg for å se helt rolig på at idErik lager nye systemer og kaster med hard hånd. Organisering - det kan han! Blant tingene som dukker fram er seks par fjellsko. Vi er bare fire i familien... Ett av parene er kun brukt på én tur, før det ble klart at idErik trenger spesialtilpassede sko. Det andre paret har vært på mange turer, men er langt fra utslitt. Fortjener nye eiere og flere turer!

Fredag 3. mai
I dag ble vi overraskende invitert til naboene på fredagspizza. Best som vi satt der, kom jeg på å stille et betimelig spørsmål: Er det noen av dere som bruker størrelse 39 eller 43 i sko? Full klaff. Dermed fikk to par krute gode goretex-fjellsko nye eiere. Nabo Thomas kunne endelig kvitte seg med marsjstøvlene han hadde slitt samvittighetsfullt siden han var i militæret for... ca. 20 år siden? Og Maja slapp å utsette beslutningen lenger - hun hadde tenkt i tre år på at hun burde kjøpe seg nye fjellsko. Helt i ryddeprosjektets ånd!

Lørdag 4. mai
idErik rydder videre i boden. Nå har han analysert seg fram til at vi har altfor høye oppbevaringskasser. Når en kasse er 30 cm høy, med innhold som kun dekker bunnen, sier det seg selv at plassen blir dårlig utnyttet. Avgårde til Clas Ohlson for å kjøpe geniale, gjennomsiktige, stabelbare plastkasser med lokk. Jeg vil anslå at de nye er ca. 15 cm høye, slik at hver hylle rommer mange kasser i høyden. Her blir det system! Det lempes ut flere søppelsekker fulle av unødvendigheter. Jeg holder meg bevisst unna, og tar bare stilling til det som blir meg forelagt. Av det som åker ut er blant annet en kaffetrakter (takk for lang og tro tjeneste, men nå er det presskanna som gjelder), ubrukt ekstrautstyr til kjøkkenmaskiner, en rekke ryggsekker/ransler, fargede stearinlys (herlighet - hadde vi enda flere av dem?), overflødige kleshengere, malingsrester, ukurante rengjøringsmidler etc. etc.

Søndag 5. mai
Mitt bidrag i bod-ryddingen: Kritisk gjennomgang av alle potteskjulerne; de kom jo fram ifra sitt skjul nå som boden ble tømt. Mange av dem viser seg å ha skår eller andre skjemmende skader. Gudene må vite hvorfor jeg likevel har tatt vare på dem. Noen har tiden løpt fra. Atter andre er skåler/krukker som har kommet i hus i forbindelse med blomstergaver og dekorasjoner. Vekk med tredve stykker. Vi har fortsatt litt å velge i, men alle er pene, hele og praktiske. 

Mandag 6. mai
Jeg løfter opp to fargerike telysholdere, og spør 17-åringen: "Tror du vi kommer til å bruke disse?" Nei. Hun tror ikke det. "Hm. Jeg fikk de som gratisgave en gang jeg bestilte noe annet, og trodde det var en god idé å beholde dem. Jeg syntes de var litt fine. Men vi har jo aldri brukt dem," medgikk jeg. "De er kanskje fine til å være gratis. Men du ville neppe kjøpt dem," var hennes raske (og helt presise!) analyse. Så, igjen - note to self: Ligg unna gevinster og gratisræl! (Jeg kastet dem i glasskontaineren, så kan de kanskje gjenvinnes.)

Tirsdag 7. mai
Rydder på eldstejentas rom, for å få tatt i bruk to nye Billy-hyller med vitrinedører. Her skal jeg blant annet oppbevare kakebokser, slik at det er enkelt å få lagt kaker i boks når jeg har ånden over meg. (Å gå på kvisten etter kakeboks er ofte den tyngste delen av småkakebaking for meg...) Her finner jeg et par flotte ulltøfler, som vi etter rask konferering på telefon finner ut han hun ikke kommer til å bruke. En kollega har fjellhytte og blir kjempeglad for å arve.

Onsdag 8. mai
Mer fra eldstejentas rom: En pose full av "Gossip girl"-bøker. En kollega har en ung lesehest i familien, og blir glad for å overta. Yngstejenta rydder forresten sitt eget rom. En av tingene hun bestemmer seg for å gi videre, en en uutpakket, elefantformet tannbørsteholder som hun var litt for stor for da hun vant den i et lotteri. Hun gir den videre til nevø Georg (snart 4), som nok er midt i målgruppa. For den slo usannsynlig godt an! Morsomt.

Torsdag 9. mai
Setter meg i bilen for å kjøre langt i godværet, helt til Tromsø, faktisk. 50 mil alene i bil, med velfylt nistekorg, kaffe på termos og ikke minst: Lydbok! Endelig får jeg hørt ei bok jeg lenge har tenkt at jeg skulle lese: "Lykkeprosjektet" av Gretchen Rubin. Hun snakker blant annet om hvordan ytre orden kan bidra til indre ro. Hør, hør ;-) Jeg skal skrive mer om denne boka!

Fredag 10. mai
Lett shopping i Tromsø. Men siden jeg faktisk ikke skal fylle skapene, men heller tømme dem for overflødigheter, er det lett å gå forbi det meste. Det eneste jeg handler til meg selv/huset er to nydelige retro oppbevaringsbokser for frokostblanding. De er så fine at cornflakesene kanskje kan få lov til å stå på benken igjen.

Mandag 13. mai
Tar en titt i skoskapet på gjesterommet, og konkluderer med at ikke alt er i reell bruk. Studentens russesko kan pakkes i mimrekassen. Et par utslitte ballerinasko kan kastes, siden de er erstattet av nye.

(to be continued)
 
 Har du ryddeplaner? Eller kanskje gode rutiner? Del gjerne dine gode tips!91 kommentarer:

 1. Takk, det var akkurat det puffet jeg behøvde:)
  Har samme problem som du, flytter, dytter og legger ting her og der...men nå er nok, nok, gleder meg til å få ryddet og kastet det som jeg sjelden bruker...blir litt å gi til bruktbutikken:)
  Godt nytt år, og ha en fin dag!
  Hanne

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du ble inspirert. Jeg syns også dette er ganske lystbetont, nå som jeg først har bestemt meg. Ekstra fint er det når man gi ting videre, for eksempel til bruktbutikk.
   Lykke til i ryddingen!
   Pludrehanneklem

   Slett
 2. Det er godt med en skikkelig oppryddning i blant!!
  Jeg har samme planer her hjemme.... :)

  Godt nytt år:)

  Klem Linda

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nytt år, Linda. Jeg heier på oss :-)
   Pludrehanneklem

   Slett
 3. For en energi!! Du setter fart i folk,og inspirerer.Dette var det jeg skulle ha begynt med for flere år siden.Rydde,vaske,kaste,sortere.... Boden og vaskerommet er de rommene jeg aldri kommer lengre enn til rydding :-)
  Men vi skal rive kjøkken om ca 2 uker,så da skal det kastet,sorteres og pakkes ned fra kjøkkenskapene.Det gleder jeg meg stort til ;-)

  Lykke til i din jobb..

  SvarSlett
  Svar
  1. Aah, nytt kjøkken. Det høres herlig ut. Lykke til både med det og med ryddingen!
   Pludrehanneklem

   Slett
 4. Støtter sistnevnte, for en energi! Er ikke kommet lenger enn til å planlegge måltider av div matvarer i fryseren, sortere skittentøyet på vaskerommet (og vaske de to første maskinene med tøy). Og det er mye igjen, ikke skittentøy, men ting som det skal ryddes i, for deretter å sorteres, enten for å kastes, gis bort eller beholdes. Har tenkt at januar går med...

  SvarSlett
  Svar
  1. Alt dette som krever spesialbehandling- det er det som lager kaos på vaskerommet. Jeg tror det fortsatt ligger bittesmå barnevotter nederst i noen korger på vårt vaskerom, og våre jenter er hhv 17 og 19...
   Spise ut av fryseren har høy prioritet hos oss også, forresten. Du verden som det hoper seg opp.
   Pludrehanneklem

   Slett
 5. Vi har akkurat flyttet, så jeg fikk unna enn del i pakkeprosessen.. Men jeg ser at det er en del ting ennå ikke har fått en fast plass i den nye leiligheten enda, og det må jeg gjøre noe med. For ting må ha en fast plass for at det skal bli orden og system.

  Et minutts-regelen er forresten en fin ting: tar det deg mindre enn et minutt å legge tingen på riktig plass, så gjør det med en gang! Typiske ting som fatet man setter på benken i stedet for maskinen, genseren man legger på stolen i stede for skapet, brevet man legger på bordet i stedet for hylla/permen osv. Hjelper kanskje ikke på det store omfattende kaoset og de-for-mange-tingene, men funker fint i hverdagen :)

  Lykke til! Jeg skal komme innom for å få inspirasjon :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fast plass er selve nøkkelen, ja. Og så må man selvsagt være konsekvent med å bringe ting tilbake til sin faste plass, med én gang.
   Pludrehanneklem

   Slett
 6. Dette er også min plan for starten på året. Som deg er det eg som er rotekoppen og hamstreren i huset, til mannen i huset sin store frustrasjon... takk for sparket bak!

  SvarSlett
 7. Fine oppgaver du har tatt for deg. Hva er passelig mottaker for ukurante stearinlys forreten. Vi har alt for mange røde og gule

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal gi dem et lokalt håndverksutsalg. De bruker mye levende lys, både i butikken og i kafeen sin. Hvis lysene ikke faller i smak kan de legge dem ut for salg i loppebutikken sin. Mange av lysene er i uåpnede 10-pakninger, så de er nokså kurante i og for seg :-)
   Ellers kan jeg tenke meg at skole/sfo/barnehage kan være interessert.

   Slett
  2. Vil bare si at jeg jobber i skole og vi vil ha ganske mye som går ann å brukes på nytt, f.eks. bøker, blader, spill, lite brukt kjøkkenutstyr osv :)

   Men sinnsykt bra side, har ikke lest alt, men dette er en side jeg kommer til å spare på, for dette trenger jeg. Litt motivasjon å se at du tar en liten del om gangen, da blir man sikkert ikke så fort lei :)

   Slett
 8. I jula planla jeg opprydding på loftet, og i dag har jeg stappet full en "gul ekstrasekk" med gamle klær, avskjær av stoffer etter lappeteknikk, enslige sokker o.l.
  I morgen fortsetter jeg med en bod hvor jeg vet at det er masse rart, så søppelbilen får masse ekstra med seg ved neste tømming:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er det ikke godt å få tatt affære? Den store utfordringen blir å hindre at det hoper seg opp igjen.

   Slett
 9. Steike, du INSPIRERER!!!

  Jeg er i gang jeg også. :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre at ryddeiveren sprer seg :-)

   Slett
 10. Du har gitt meg puffet jeg trengte.
  Nå etter -32 kg er klærne blitt altfor store og nye er kommet,men hadde de gamle kommet seg ut av skapet? Nope,men i dag gikk de rett i fretex dunken.
  2 sekker herlig!!
  Tusen takk for "sparket"
  Spark gjerne flere ganger...

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre, Solskinnet. Her blir det daglige spark, så bare kom innom. Gratulerer med imponerende vekttap! Jeg har en blogg om "nei til kjøpesnop" - den har ligget i dvale i et drøyt år, men fra i dag er den gjenopplivet - www.posesnopstopp.blogspot.com
   Pludrehanneklem

   Slett
 11. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 12. Du imponerer stort !
  Det heter seg at klær som ikke er brukt på 1 år,
  kan vi kvitte oss med.

  Vi har her i huset gitt mye til Fretex de siste årene. Men også
  på Finn. Gis bort annonsene der står ikke lenge før noen
  kommer og henter. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, snuppesnella. Jeg har tatt sats lenge og var i mental topptrim for det store oppdraget; det tror jeg er nødvendig for å klare å være hardhendt nok. Jeg må også gå gjennom klær etter hvert. Jeg er nok av den klassiske typen som bruker 20 prosent av garderoben 80 prosent av tiden...

   Slett
 13. Takk for all inspirasjon du deler. Flotte oppgaver.

  SvarSlett
 14. Oj, eg er imponert! Kjempeinnsats så langt! Trur eg skal rydde litt i klesskapet i dag....

  SvarSlett
 15. Du er dyktig! Ryddelysten min kommer i rykk og napp.. og ofte på kvelden når jeg skal til å legge meg. Det er ikke nødvendigvis så rotet hos meg, men jeg skulle gjerne hatt det mer organisert. Og det er jo virkelig ikke tid som er problemet mitt, men lysten/tiltake.. Kanskje det er dagen for det i dag? :)

  Uansett, ha en flott helg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar! Ja, det går i rykk og napp. Vi har det forsåvidt heller ikke så "overflaterotete" - det er bare så innmari overfylt i kulissene. Men kommer tid, kommer råd. God helg!

   Slett
 16. Du er skikkelig i gang, ser jeg. Vi har det på samme måten her, vi har alt for mange ting. Så nå gleder jeg meg til loppesesongen starter, da skal jeg donere 16 kopper, fire kakefat, to dørslag osv osv.

  I dag leverte jeg tre poser med klær til Fretex, det var i alle fall en liten start.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kunsten blir nok å begrense nykjøpene... Det er en av mine største utfordringer, i hvert fall. Men vi står på! Takk for hyggelig kommentar!

   Slett
 17. Underholdene lesing - og du er jammen flink! :) Det er nok for mange ting her i huset også, særlig i klesskapene (som nesten er fulle av klær som ikke brukes, men bare oppbevares). Ellers i huset begrenser det seg noe da vi rett og slett ikke har plass nok til å oppbevare så mye av utgått-på-dato-eller-farge-ting.
  Det jeg virkelig har problemer med å kvitte meg med er serviser og glass - hvor mange vinglass trenger man av hver type?? ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Be-ty. Ja, hvor mange vinglass trenger man? He-he. Les hva jeg kastet lørdag 26. januar. Enda er det RIKELIG igjen :-)

   Slett
 18. RESPEKT!! du inspirerer og, ja, underholder :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Britt Åse. Tenk at jeg (av alle) både inspirerer og underholder ved å skrive om husarbeid!

   Slett
 19. Det er så koselig å se hva du rydder om dagene er jo ofte innom her og leser.
  Jeg er imponert at du får gjort litt vær dag.
  Det får ikke jeg gjort.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Arielle. Jeg gjør litt hver dag for å slippe store porsjoner. Det er mentalt utmattende å skulle ta affære med alt som er "kjekt å ha". Veldig fint med alle disse oppbyggelige kommentarene fra dere som leser :-)

   Slett
 20. Nå har jeg drevet og ryddet i over ett år, men synes fortsatt det er rotete her...! Du inspirerer med meg blogginga ,så kanskje jeg også skulle ta meg tid til å skrive litt mer om det jeg holder på med her hjemme..!

  Takk for gode ideer iallefall! Du er flink synes jeg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Linn Marit. Jeg syns det hjelper å skrive ned. Både fordi det er forpliktende i seg selv å dele det på bloggen, men også fordi jeg blir litt revet med av å titte bakover på lista :-) Vi må bare fortsette å stå på med ryddinga - og bremse nykjøpene ;-)

   Slett
 21. Kjempeflink du er, og så inspirerende!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, husmorspira. Litt applaus fra sidelinja er ytterst inspirerende :-)

   Slett
 22. Kan du ikke opplyse om åpningstidene på bruktbutikken? De må jo starte januarsalget nå pga lagringsproblemer. & så har de jo fått inn mye interessant de siste ukene....

  SvarSlett
  Svar
  1. Viggo, du er inne på noe. Noen får det fullt! Alt av gibortbøker ligger faktisk foreløpig på golvet i tv-stua vår, i påvente av at Bokbua skal bli ferdig med sitt nyttårssalg. Der er det halv pris i hele januar og februar, åpent hver lørdag fra 12 til fire. Virkelig en trivelig bruktbokhandel! Resten går enten til Tia på Fauske eller Fretex i Bodø, tenker jeg.

   Slett
 23. Da har jeg fått kastet to bæreposer (!!!) med ting og tang fra badet!
  Dette hørtes virkelig ut som et prosjekt jeg burde henge megpå, om ikke så ofte som det du har gjort til nå i januar, men ha deg i tankene i alle fall. ;)
  Flott jobbet! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig at du blir revet med, Kristin! Jeg gyver løs med full styrke, men det er fordi jeg har brukt lang tid på å bli mental klar for en virkelig endring i tilværelsen. Det er ikke bare en rydding i ting og tang, men en forenkling av Livet. Da blir jeg litt utålmodig etter å se resultater :-)

   Slett
 24. Hei heia!

  Så imponert Hanne! Og så inspirerende lesning! Måtte humre for meg selv flere ganger. Ja må innrømme at jeg kjente meg igjen i mange av beskrivelsene dine: medisinskapet, kjøkkenskapet, badskapet og sminkepungen+++ :-). I 2011 pusset jeg opp leiligheta mi og fikk da tatt en real opprydding i mange skuffer og skap. Utrolig hvor myyye overflod man samler på. Egentlig en stor vekker på hva man EGENTLIG trenger! Stå på Hanne, du har "driven" :-)

  Linda

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding, Linda. Ja, tenk hvis vi kun hadde det vi trengte...? Nesten en nifs tanke, men befriende også.

   Slett
 25. Tusen takk for Donaldblader! Guttene ble virkelig så glade, de har lagt bladene i kasser og planlagt fordeling fram til alle har lest hvert eneste blad (om mange år! i følge Odin). Helt supert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig, veldig kjekt å høre, Maja. Til nå i ryddingen er det sannelig ikke mye som har gått i søpla, og det er stor bonus å vite at våre avlagte ting kan glede i en runde til :-)

   Slett
 26. Jeg blir så utrolig inspirert av å lese dette:) Og forresten så må dere ha det himla ryddig i heimen nå:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Janniche - det er MYE igjen! Veldig kjekt å høre at du blir inspirert :-)

   Slett
 27. Svar
  1. Ja, bare gå på med krum hals. Veldig tilfredsstillende å se at det oppstår tomrom - ei skuff her, ei hylle der. Og hva skal man med alle tingene??

   Slett
 28. Super inspirasjon dette her! Kan jeg foreslå at du starter ett nytt innlegg for hver måned i alle fall? Blir langt å skrolle nedover siden etterhvert, for å sjekke om du har oppdatert...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ligger en link direkte til innlegget i bloggens høyre spalte, men den er kanskje ikke så iøynefallende. Det er nok en god idé å ha månedsinnlegg, så det skal jeg gjøre. Takk for tips!

   Slett
 29. Hei, så utrolig effektiv du er!
  Jeg er en rydder selv, og blir ytterligere inspirert av denne tråden! :)

  I mitt hjem som består av meg selv, mann og to små barn er vi (kremt; jeg) veldig nøye med at 1) alt har en fast plass 2) tøy som ikke er brukt på ett år går til Fretex (med noen fåå unntak) 3) alt skal opp fra gulvet (vi har en million knagger og hyller) 4) fryseren er for midlertidig oppbevaring av mat, ikke lagring. Du får kjøpt magnet "notatblokker" som er supre til å holde oversikten over hva du har i fryseren. Og 5) ingenting kommer inn i kjøleskapet som det ikke er en plan for! Papierer går vi gjennom minst to ganger i året, da går nødvendige kvitteringer etc inn i permen, og veldig gamle går ut (i mellomtiden har de en fast plass i en hjemmesydd dings på kjøkkenveggen)

  Dessuten er jeg såpass ytterliggående at bøker lånes på biblioteket :)

  Ok, noen husmortips herfra, altså!
  Keep ut the good work!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fantastisk fine husmortips - tusen takk :-)

   Slett
 30. Hei Hanne!
  Jeg leser en del blogger, men det er jammen ikke ofte jeg kommenterer. Men jeg må bare takke for inspirasjonen! Kom hjem sliten etter jobb i går ettermiddag, og satte meg ned med dataen fordi jeg var for sulten til å lage middag (!). Men etter å ha lest vg kom jeg tilfeldigvis inn på bloggen via snickers-oppskriften, og etter å ha lest om dine ryddeprosjekter satte jeg i gang med både middag og full vask av alle overflater i leiligheten. Du verden så deilig det var å sette seg ned med gullrekka etter en god økt i heimen. Er veldig glad i å ha det ryddig og lage system i skuffer og skap, så i dag tar jeg en ny runde i både klessakp og papirer. TAKK for flott inspirasjon, gleder meg til å lese videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. For en fabelaktig vitamininnsprøyting å lese kommentaren din, Iselin :-)

   Slett
 31. Har du / dere savnet noe av det som er kastet og gitt bort?

  SvarSlett
 32. Hei Hanne! Oppdaget sidene dine i dag da jeg gikk inn på blogurat og så du lå som nr.1. Ble da nyskjerig på deg, da jeg bare har vært blogger et halvt års tid. Perlysverden.no , prøver å lære av de flinke og erfarene. Du har en veldig fin og morsom blogg så jeg forstår at du er populær. Jeg la meg til som følger med en gang.;-) håper du har lyst å titte inn til meg også. Det er en veldig fin tid på året og begyne med oppryding, kaste ut, vaske og få våren, etterhvert sommeren inn i huset. Det er jo en god regel å kaste ut det gamle for å få noe nytt inn i livet, gå videre. Lykketil videre med det, jeg skal følge med og se hva mer du har og rydde i.

  SvarSlett
 33. Dette var artig lesing! Har et hus som er overfylt av alt for mye, så har definitivt behov for både rydding og ikke minst kasting/gi bort. Hadde en sjau i garderobeskapet i gangen. Fire poser med for små sko og støvler til ungene. Kan lure på hvorfor det lå der, føttene krymper jo ikke...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Heidi. Jeg vet at når jeg kommer så langt som til kvisten (o skræk o gru) dukker det faktisk opp hele kartonger merket med "fravokst fottøy"...

   Slett
 34. Flott blogg du har, Hanne!! Kom inn hit tilfeldig gjennom Snickersen - jeg er alltid på vakt når det lukter gode oppskrifter.. ;o) Jeg har vært innom litt forskjellig på denne bloggen nå, og liker den veldig godt. Egentlig har jeg hatt lyst til å blogge litt selv også, men har ikke akkurat så mye å skrive om ;o)
  Ryddeprosjektdelen av bloggen din vil jeg komme innom med jevne mellomrom, tenkte jeg. Trenger virkelig et spark eller ti i baken - og dette er inspirerende!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre fra deg, Trine :-)

   Slett
 35. Hei. Dette var veldig inspiserende. Jeg var alt igang med rydding av arbeidrommet. Du så mye papirer man tar vare på! Nå har jeg gått gjennom kasser med div gamle pynteting og bilder som ble pakket ned før ett oppussingsprosjekt for 5 år siden. Nå går det meste til loppemarked. Loppemarked er faktisk også et fint sted å bli kvitt ting man ikke bruker. Her jeg bor kommer de å henter smått og stort på døren. Veldig lettvint.
  Kommer til å følge deg framover.

  Hilsen Klipra

  SvarSlett
 36. Heisan!
  Jeg kom over denne bloggen via VG her om dagen. Det jeg har biti meg mest merke i er den flotte måten du rydder og organiserer. Jeg har blitt veldig inspirert og endelig fått et spark bak. Det er jo ikke så mye som skal til når man rydder og kaster litt hver dag. Det er de store prosjektene som gjør at jeg mister gnisten. Så tusen takk for hjelpen!! Jeg har også tipset kolleger om dette, så nå er det flere som rydder i skuffer og skap :)
  Hilsen Elin :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig kjekt å høre, Elin. Lykke til med ryddingen til både deg og kollegene :-)

   Slett
 37. Thihi, det ekke skuddår i år, Hanne!:p fredag var 1.mars... Jeg liker forresten ryddeprosjektet ditt, jeg prøvde etter å ha lest de første dagene her men det funket ikke for meg. Men jeg skal flytte i løpet av våren så jeg regner med at det blir litt rydding da, forhåpentligvis!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha-ha. Du har selvfølgelig rett. Takk for at du sier fra! Sånn går det når man kommer på etterskudd med rapporteringen. Nå skal både dager og datoer være korrekt, tror jeg.

   Slett
 38. Wow! Flinke du!
  Dette var inspirerende! Jeg har begynt så vidt, men skjønner nå at jeg kan bli mye flinkerer!

  Takk for motivasjonen!
  Klem;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk selv, Turid. Veldig motiverende med tilbakemeldinger!

   Slett
 39. Jeg har også begynt å rydde, og det er nokså mye å ta av, selv i et bittelite hus... Litt nesten hver dag, og så har jeg blitt mye flinkere til å sette ting på plass. Lagt fra meg den mentale regelen om at ting jeg har fått kan jeg ikke kaste/gi videre/levere på bruktbutikk har jeg også.
  Jeg syns det har vært nyttig å bestemme seg for hvor mye plass ting skal få ta. Jeg hadde hele baderomsskapet fullt, og bestemte meg for at jeg skulle bruke bare halve. Jeg hadde to hyller med CDer, men bestemte meg for at jeg bare skulle ha en. Alle bøker skulle inn i to hyller. Filmer blir det neste store prosjektet, her er det hundrevis som sikkert kan vekk uten at jeg savner de.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lurt tirks, det med å bestemme seg for kun å bruke halve plassen. Ja, filmer er et kapittel for seg. Kanskje jeg skal lage et eget blogginnlegg om det, når familien får tatt en felles gjennomgang.

   Slett
  2. Ca 250 filmer ble levert på loppemarked i sommer, sammen med ca like mange bøker. Har ikke savnet noe av det, og er snart klar for å gå gjennom "kanskje-kassene" på ny. Har også fått lest flere bøker som kan få nye hjem, og sett filmer som kan gå samme veg. Det stoppet litt opp etter våren her, men nå er det "snart" jul, og jeg har planlagt å gå gjennom skuffene med gaver som er blitt kjøpt for å ha "på lur" for å se om noe kan bli julegaver. Hadde en slik gjennomgang for noen år siden, og det var mye fint som lå der og var bortglemt...

   Slett
 40. O' hildrande du - for en DIGER utrensking! :D Flinke damen.

  SvarSlett
 41. O' hildrande, du! For en DIGER renseprosess. Flinke damen :D

  SvarSlett
 42. Du inspirerer! Men nå er det lenge siden oppdatering her:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Nelly. Endelig back on ryddetrack ;-)

   Slett
 43. Når tar du opp ryddebloggingen igjen? Trenger mer inspirasjon! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, anonym. Endelig - nå er jeg i gang igjen!

   Slett
  2. du datt fort av igjen gitt!!!:):)

   Slett
  3. Anonym - kanskje DU kan inspirere meg litt? :-)

   Slett
 44. Jeg har ikke lest her inne siden februar. Det er imponerende (eller kanskje sjokkerende? ;p )at du i 4-5 måneder fremdeles hadde ting å rydde. Hos oss er det ikke alt for mange (unyttige) ting, men organiseringen og oppbevaringen av de kan nok forbedres. Leter fremdeles etter gode løsninger :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, frøken ij. Ja, det er nesten forstemmende. Det fine er at jeg har blitt MYE mer kritisk til hva jeg drar i hus, så ingen av husets nye systemer har sklidd ut. (men fortsatt er det jo relativt store områder hvor jeg ikke kan anse meg ferdig, da.)

   Slett
 45. Puh! Har lest gjennom ryddebloggen din no, og er heilt utslitt! Og veldig inspirert. Du hildrande deg, for ein innsats du har lagt ned i ryddinga! Applaus!

  SvarSlett