fredag 21. februar 2025

Brune dyppakaker


Jeg har en teori: Veien til å like kaffe i ung alder var mye enklere før. Da stod det ei skål med sukkerbiter på hvert eneste kaffebord. Jeg tror det var helt vanlig for unger på 60- og 70-tallet å få lov til å dyppe en sukkerbit i kaffen hos de voksne. Var det ikke?

Jeg kan sågar huske at jeg fikk min egen kaffekopp! Riktignok betydelig utblandet med melk, men det ble utvilsomt en ganske effektiv og lystbetont tilvenning til kaffesmaken. 

Av og til ble denne kaffen tykk som grøt. Det var fordi vi ikke bare dyppet sukkerbiter oppi, men også småkaker. Nærmere bestemt dyppakaker (som offisielt heter tebrød, men det visste jeg ikke før jeg arvet mammas håndskrevne oppskriftsbok og studerte den nærmere). 

Holder du tuppen av ei slik kake i kaffen for lenge, vil den gå i oppløsning og knekke... Gjør du det mange nok ganger, blir kaffen tykk som grøt. I dag ville jeg syntes det var uappetittlig. Som lita syntes jeg det var helt innafor å hente seg ei teskje og spise kaffesmåkakegrøten.

Jeg er fremdeles glad i kaffe. Og dyppakaker. Men jeg dypper stort sett ikke, og uansett er de enda bedre til et glass kald melk!

Dette er raske, enkle kaker å bake, og de holder seg fint i vanlig kakeboks i flere uker. Melange gir sprøere kaker, men du kan selvfølgelig også bruke meierismør, om du foretrekker det. Her skal du få oppskriften!


Brune dyppakaker (også kalt tebrød)

200 g margarin, romtemperert

2,5 dl sukker

1 egg

5 dl hvetemel

4 ts kakao

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

Steketemp: 200 grader

Steketid: 10-13 minutter

Slik gjør du: Rør sukker og margarin hvitt og luftig. Tilsett egget, rør godt. Bland alt det tørre og sikt det over i bollen. Bland deigen sammen. Jeg bruker Kenwood-maskin og K-spade til alt dette.

Del deigen i seks like store emner. Trill hvert emne ut til en pølse som er nesten like lang som stekebrettet. Legg pølsene over på bakepapirkledd stekebrett. Obs: Tre i bredden er nok, de må ha plass til å sige utover! Klem deigpølsene litt flate med hånden, ha ev. bittelitt mel på hånden hvis du syns det kleber.

Kakene stekes midt i ovnen til de begynner å bli litt ekstra brune ytterst i kanten. Følg med på slutten - de må ikke bli brent.

La ferdigstekte deigpølser ligger på brettet et par minutter, før du skjærer snipper på skrå. Jeg bruker pizzahjulet, men du kan også bruke en litt kort, skarp kniv som du presser ned (ikke "sager" med).

Legg kakene over på rist når de har satt seg litt, dvs. at de tåler å bli vippet opp på stekespaden uten å smuldre. Det tar bare noen minutter. 

La snippene avkjøles helt på rist før du legger dem over i ren og knusktørr kakeboks. Kakene bevarer sin friske smak lenger hvis boksen står litt kjølig (bod, soverom), men ikke i kjøleskap!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar