søndag 18. oktober 2009

Fiiin søndag!


Helga fyker så fort avsted, men denne gangen syns jeg fridagene har rukket til litt av hvert. Det mest meningsfulle er nok at jeg har vært bøssebærer for tv-aksjonen "Care" - et formål jeg støtter av hele mitt hjerte. Takk til alle som har gitt sine bidrag!

Formiddagen forløp ellers ved kjøkkenbenken, hvor jeg dels passet to store, putrende gryter med henholdsvis erter og bønner, dels benyttet anledningen til å rydde og vaske i kjøleskap, skap og skuffer.

Å koke digre porsjoner med slike stuinger er noe som virkelig får humsorglorien til å funkle. At det i tillegg er sunt OG godt sier seg vel nesten selv. Hvis ikke, hadde jeg vel ikke giddet. Det er nemlig en litt omstendelig prosess - men koker du store nok kvanta trenger det ikke gjentas for ofte.


Vil du prøve?
Erter/bønner må legges i bløt i rikelig med kaldvann over natten.
Neste dag heller du av bløtevannet, tilsetter nytt vann og setter gryta på kok. Kokevannet skal godt og vel dekke erter/bønner når du starter.
Bønnene trenger ca. halvannen times koking, ertene opptil tre timer, så det gjelder å slå til en dag du har goood tid ;-) Og det er veldig lurt å lage begge deler på én gang.
Kok på svak varme under lokk. Rør i gryta fra tid til annen. Følg med at det ikke koker tørt - etterfyll vann om nødvendig.

Når erter/bønner er møre tilsetter du jevning og smaker til. Dette var min oppskrift i dag, og vil passe til 500 g erter/bønner. Doble eller tredoble hvis du koker større porsjon (hvilket jeg anbefaler, når du først går i gang).

I bønnegryta rører du inn 1 ss hvetemel. La stuingen koke litt til for å fjerne melsmak.Deretter smaker du til med ca. 1,5 ts salt, 4 ts sukker og 1/2 ss eddik (7 %).

I ertegryta tilsetter du jevning laget av 1/2 dl melk og 1 ss hvetemel. La stuingen koke litt til for å fjerne melsmak. Smak til med 2 ts sukker, 1,5 ts salt, 1 ts timian og 2-3 ts smør.

Avkjøl raskt og frys ned i passe porsjoner. Jeg putter stuingen i plastposer som klappes flate, da tiner de raskt.

Resten av helga har jeg sittet med tunga ut av ene munnviken, dypt konsentrert om mitt nye strikketøy - Bella's mittens. Dette skal bli votter til eldstesnuppa, som er besatt av Twilight.
Jeg er i utgangspunktet ingen dreven strikker (men en desto snillere mamma...). Engelske strikkeoppskrifter har jeg største respekt for, og flettemønster har jeg liksom definert ut av min divisjon. Men, med fullt fokus (ikke snakk til meg, jeg teller!) og et knippe hjelpsomme støttekontakter på Hobbyboden går det unektelig framover. Og det ligner sannelig bildet på oppskriften. Kanskje vottene blir ferdige til den nye Twilight-filmen har premiere 20. november??

Ha ei super uke, alle som gleder meg ved å holde besøkstelleren i toppform. Jeg er rørt av at så mange stikker innom min lille verden! Ekstra takk til alle som setter fotspor ;-)


12 kommentarer:

 1. Ja i år var det en flott innsamling!! De fikk min støtte, så håper det kommer godt med nå :))

  Lykke til med vottene, de er så flotte og så absolutt på min to-knit-liste som bare vokser og vokser!

  Ha en flott søndagskveld! :)

  SvarSlett
 2. Skal si du har vært driftig i helga, herlig å få gjort litt av hvert da:) Og angående det strikketøyet, så er det jo ingen tvil om at du må befinne deg på ekspert-nivået innenfor strikking;) Imponerende! Heldige datter som har ei så snill og god mor:)

  Ønsker deg ei flott ny uke Hanne!

  SvarSlett
 3. Hei!
  Tenker datteren din er veldig takknemlig,flotte blir de:)
  Ja vi fikk besøk her av en av bøssebærerne og det ble noe gitt litt.

  SvarSlett
 4. Hei:)
  Jeg har støttet den søte damen som kom med bøsse på døra her idag:)
  Så fine vottene blir! Kjenner meg godt igjen i "ikke snakk til meg, jeg teller"..den har kommet fra munnen min utallige ganger:) Men jeg syns da unektelig at du ser ut som en dreven strikker!

  Ønsker deg en god ny uke:)

  SvarSlett
 5. Du er så overbevisende at jeg både fikk lyst til å koke stuing og strikke votter:) ( noe jeg forøvrig ikke synes er så morsomt)Hva bruker du bønnestuing til?
  Ha en fortreffelig uke.

  SvarSlett
 6. Ja i år, gikk tv aksjonene til noe utrolig viktig...noe det i grunn gjør vært år;)men at kvinners muligheter til utdannelse og skolegang i fattige u land bedres,er flott:) Vi var på noe som heter Barnas egen tv aksjon forrige søndag...det er noen ildsjeler i byen vår,som steller i stand, åpner sin egen gård og hage, og lar alle barna få komme å leke i hoppeslott,kjøre firhjuling,ri på hest, spise vafler,få ansiktsmaling m.m mot en billig penge. Det de får inn går uavkortet til årets tv aksjon..i år fikk de inn over 40.tusen...det er sååå flott og fantatisk..elsker slike ildsjeler...som orker og gjøre noe,av det de fleste av oss tenker bare:) Ellers må jeg si du har gjort deg flid....ertestuing skal herved prøves ut til neste kjøttkakemiddag. Ønsker deg en flott uke,og veldig glad jeg kom over bloggen din;)klem Monja

  SvarSlett
 7. Takk for fine tips, det var lurt å lage såpass store porsjoner.
  Her i huset er det bare jeg som liker bønner, men de andre hadde blitt overrasket over hvor mye jeg putter bønner oppi ;-)

  Elsker de vottene, og må si du er flink som får de så fine.

  SvarSlett
 8. Hei:)
  du har selvfølgelig helt rett;) Jeg må slutte å si det til meg selv!
  Lurer på om jeg skal fortsette på en lue jeg begynte på ifjor en dag...den er litt mer utfordrende, hihi:)

  Ha en god dag!
  Klem:)

  SvarSlett
 9. hei! og takk for flott utbrytelse;D) op bloggen...smykkene er flotte...(-:) du er jo så kreativ og flink med hendene dine..også fikk så lyst på kake når jeg så Evakaken din..nam...
  Klem til deg!

  SvarSlett
 10. Du har liksom svingt både sleiva og strikkepinnene denne helga.
  Det hender at æ også koker opp litt stuing inni mellom, raskt og greit å hente frem.....men flettemønster de har æ holdt mæ unna, tror det er for avansert for mine strikke kunnskaper.
  Når det gjelder innsamlings aksjon så har æ også bidratt,først kafe og utlodning forrige helg , så var æ bøssebærer i går.Tror på dette prosjektet.
  Ønsker deg ei flott oktober uke!

  SvarSlett
 11. Hå, ja, det hadde vært supert om de blir ferdige til premieren. Bare 32 dager igjen!

  SvarSlett
 12. Hei igjen! Tror du rekker over det meste både når det gjelder ene og det andre. Sikkert lurt å fryse ned litt tilbehør ja. Har ikke prøvd å fryse ned slike ting tidligere, men du har sikkert positiv erfaring...

  SvarSlett