torsdag 29. oktober 2009

Dra ut stikkontakten


Jon Niklas Rønning har skrevet boka "Generasjon Facebook".

Han sier: - Facebook-generasjonen er et eneste stort paradoks. Vi forsøker å synes og selge oss selv for enhver pris, men vi aner ikke hvem vi er. Vi har rett og slett ikke tid til å finne det ut.

Det er jo noe vakkert med dette jaget vårt etter å bli sett også da. Vi vil jo bare bli elsket. Men det er trist samtidig, for vi jager falske idealer, som status og berømmelse, mens vi egentlig er gode nok i oss selv.

Rønning tilhører selv Facebook-gerenasjonen, men ønsker ikke å identifisere seg med den.

- De er "på" hele tiden. Alle vil bli kjendiser. Mange finnes ikke opptatt av hva de blir kjent for, bare de blir kjent. Det gjør at folk blir veldig selvopptatt og veldig overfladisk. Man har 1200 venner på Facebook, men ingen å drikke kaffe med, liksom, sier Rønning.

Rønning mener det må endringer til for Facebook-generasjonen.
- Vi må lære oss å dra ut stikkontakten. Søke stillhet og ro innimellom. Jeg foreslår en mental faste.

Forfatteren understreker at det er svært viktig å kjenne seg selv og å være glad i seg selv.
– Jeg ønsker å sette av tid til å sette meg ned og være rolig. Kanskje lære noe nytt. Når lærer vi egentlig noe nytt sånn som vi holder på? Vi lever i en selvdyrkende tilstand uten at vi egentlig noen gang tar kontakt med oss selv. Det er et paradoks, sier Rønning.

Og det er vel saktens et paradoks at jeg prøver å synse noe om dette - jeg som selv eksponerer meg og mitt lille liv i en blogg. Er ikke det også et utrykk for behovet for å bli sett?

Men jeg vil legge til at mitt liv i Blogglandia faktisk har ført til at jeg har lært masse nytt. Uten bloggen og damene på Hobbyboden hadde jeg nok fortsatt trodd at flettestrikk er fryktelig vanskelig... Og i tillegg har jeg heldigvis hyggelige, ekte mennesker å drikke kaffe med :-)


7 kommentarer:

 1. Hei du! Fordi du så meg (Naturglede på vgb), så fant jeg deg. Takk for hyggelig hilsen.Flott blogg du har. Ja, det er godt å kunne dra ut kontakten i mellom, og drikke kaffe med levende mennesker. Men du verden så hyggelig det var her også. Ha en flott dag videre.

  SvarSlett
 2. Godt skrevet, må se etter den boka når jeg er hjemme. Det er så sant, flere har mange hundre "venner" på FB, men ingen å drikke kaffe med.... ha en fin kveld hos deg, her pøser det ned så jeg koser meg ved symaskinen når de små sover.

  SvarSlett
 3. Mulig det er en snev av sannhet i det som skives i boka, men for min del har jeg fått utrolig mye inspirasjon og glede gjennom blogging. Og ikke minst mange gode matoppskrifter - blant annet fra deg....

  God helg!

  SvarSlett
 4. Ja, det er greit å tenke litt over hvordan man bruker tiden sin - ikke bare i den virtuelle verden... ;) Men ellers er det jo mye fint å oppdage på nettet! Liker selv å dele noen tanker i bloggen min - i eget tempo :)

  SvarSlett
 5. Dette er noe jeg har kjent på i det siste. For plutselig gikk det opp for meg at jeg hadde blitt helt fokusert på fb, og tilbragte svært mange timer der, nesten daglig. Skjerpings!!!!!!! Så nå har jeg kuttet ned på tiden der. har en venn som har plutselig kuttet ut fb, twitter, blogg... han oppdaget at når han opplevde noe i den virkelige verden, så var det gjerne det første han tenkte: dette må jeg skrive på twitter! Så han har tatt en mental faste.

  Som sagt har jeg bestemt meg for å redusere tid på fb betraktelig, men bloggen min synes jeg er litt anderledes. Det er en annen måte å dele og motta tanker, ideer og visdom på.

  SvarSlett
 6. Jeg bare blogger, men det tar utrolig mye tid.
  Jeg unnskylder meg med at vi ikke har bredbånd, men likevel.
  Og jeg vil jo gjerne bli sett! Men det vet jeg at alle vil, det er menneskelig.
  Men skitt, det er da ikke verre enn å gå på restaurant eller bar hver kveldOg noen ganger treffer man jo en blogger eller to!
  Jeg er i hvert fall glad for alle "bekjentskapene"!

  SvarSlett
 7. Gode betraktninger fra deg: )

  Fin annmeldelse av boka. Det er mange gode poeng her. Høres interessant ut!

  SvarSlett