tirsdag 5. februar 2013

Rydding i februar


Pludrehanne freser videre. Rydder og gir bort, og kaster det som ingen vil ha!

Fredag 1. februar
Hepp. Februar, og jeg har allerde ryddet i en måned. *klapp på skuldra* Det er bare å fortsette. På forunderlig vis har det hopet seg opp med pledd her i huset. På sommerkveldene kommer det forsåvidt godt med å ha "et halvt klassesett" med pledd - da kan vi dele ut til gjestene og dermed drøye terrassekosen litt til etter at solen har gått ned. Men ved nærmere ettersyn var det tydelig at noen av dem var både utslitte og/eller fryktelig stygge. Fire pledd i søpla. Det er fortsatt mange igjen, men disse fikk nå plass i ei sengeskuff på eldstejentas (fraflyttede - hulk!) rom. Mye bedre enn et lørvete og skeiv stabel på toppen av et garderobeskap.

Lørdag 2. februar
Tid for å oppsøke bruktbutikken med januarmånedens samlede verker. Hele bagasjerommet og halve baksetet i min Ford Focus ble fylt til randen. Oppildnet av mengdene plusset jeg på litt ekstra: tolv hvite middagsfat, tolv lyseblå middagsfat, et komplett kaffeservise, tolv suppeskåler, ti drikkeglass, diverse serviettringer, et vaffeljern og noen kyllingformede (!) eggeskjeer. Og muligens noe mer som jeg ikke lenger husker å ha røsket med meg. Jeg håper alt kommer til glede i nye hjem!

Søndag 3. februar
Ett eneste av underskapene på kjøkkenet vårt har faste hyller. Det er ett for mye. Å ha slike skap er nemlig å be om kaos. I dette skapet oppbevarer vi tuer, kluter og kjøkkenhåndklær, grytevotter, kjeleunderlag og div.div.div.  I dag har jeg sett kritisk på innholdet i de to øverste hyllene. Jeg har kastet det som er utslitt, og funnet nytt oppholdssted til vaskeutstyr som ikke er i daglig bruk. Det ble luftig og oversiktlig. Nå gjenstår kun nederste hylle - den som er proppfull av div. Tenker jeg tar den i morgen!

Mandag 4. februar
Jeg har spisskompetanse på å ta vare på papirer. I dag var det en hel kasse med "arbeidsprøver" som fikk gjennomgå, fra min tid i Nordlands Framtid. Det aller, aller meste var bare å kaste. Tok med meg noen gamle utklipp på jobb, for å spre munterhet rundt kaffebordet. Det er mye som forandrer seg på 20 år!

Tirsdag 5. februar
Digital rydding i dag. Jeg har sluttet å abonnere på en rekke nyhetsbrev/tilbudsbrev fra ulike kilder. En fin måte å fjerne unødige distraksjonsmomenter på. Mitt siste bokklubbmedlemskap henger i en tynn tråd og er til kritisk vurderring. Vurderer også å opprette en helt egen mailadresse for alt frivillig arbeid - det har lett for å kuppe oppmerksomheten og forpurre effektiviteten i løpet av arbeidsdagen.

Onsdag 6. februar
Går gjennom perler og utstyr for smykkelaging. Også her erfarer jeg at motene endres... Har ikke så mye smykkestæsj, så her kaster jeg rett og slett det lille som anses helt uaktuelt. Systematiserer og komprimerer, slik at alt tar mindre plass.

Torsdag 7. februar
På grunn av helgevask og utagerende møtevirksomhet ble det ingen rydding i dag.I hvert fall ingen rydding som førte til tynning.

Fredag 8. februar
Tar for meg alle unnalurte bærenett av papir, som jeg aldri klarer å kaste. Vel, i dag klarte jeg det. 70 stykk!

Lørdag 9. februar
Gjennomgang av min imponerende beholdning av skjerf og tørklær, pluss vår felles ladning av belter, hårbøyler og hårbånd. Kaster litt (cirka en bærepose full - men skjerf vokser man tross alt ikke ut av...), og systematiserer mye. Fornøyd!

Søndag 10. februar
I dag var det cd-hyllas tur. Jeg samlet sammen det vi har i to hyller innomhus, pluss hummer&kanari fra bilen. 35 musikk-cd'er og seks lydbøker går ut av huset. Ytterligere 15 er lagt til side for evt. å bli gjenstand for "hjemmelaget samle-cd med utvalgte höjdare" og deretter kasting (er det lov, forresten?) - hvis vi gidder. Alt ble behørig gjennomgått, slik at de riktige platene nå ligger i sine respektive covere. Tenker jeg tar "kasteposen" med på jobb og spør om noen vil forsyne seg før de går i søpla.

Mandag 11. februar
Det foregår en gradvis tynning i hverdagen, ved at det er blitt lettere for meg/oss å erkjenne at noe er utslitt og dermed bør kasseres. Håndduker, kluter og klesplagg "får fyken", uten at jeg nødvendigvis nevner det i ryddeoversikten. Dagens "ut av huset" er en rull med engangsløpere og en eske engangsduker fra jentenes konfirmasjoner. Tenker de blir greie å ha på møterom/spiserom på jobb.

Tirsdag 12. februar
Litt annerledes ryddedag i dag, mer type "ta affære". Rydder innboksen i e-posten og bestemmer meg for at den heretter aldri skal overskride ett "skjermark". Tar affære med litt av all klesvasken som venter på spesialbehandling i form av håndvask, og må fortsette med det i tiden framover til vi er ajour. Tar kontakt med en husflidsbutikk på Lillehammer, hvor jeg kjøpte meg et skjerf før jul som viste seg å ha en annen fargekombinasjon enn jeg trodde (fordi jeg ikke hadde brettet det helt ut i butikken) - heldigvis ingen problemer med å få byttet det til rett farge. Returnerer dessuten noe pyntestæsj som ble bestilt fra Bokklubben før ryddeåret tok til, og som nå, da de endelig ble levert, ikke holdt mål ut fra mine nye målsetninger om kun å omgi meg med fulltreffere. Fornøyd!

Onsdag 13. februar
Fisket fram et sammenleggbart klesstativ som skulle kunne henge på badekarkanten. Jeg tenkte det var midt i blinken for BH-vask. Dessverre passet det ikke på vår badekarkant, og har stått ubrukt lenge. I dag gikk det videre til min kontornabo. Håper hun får nytte av det.

Torsdag 14. februar
Varetelling i vår lille bedrift Videofabrikken  i dag. Det tok ikke mer enn tjue minutters tid, men siden varelageret (en del kartonger med dvd'en "Perler i Salten") oppbevares i vårt private hjem, er det kjekt å få komprimert og stablet litt penere.

Fredag 15. februar/lørdag 16. februar
Oslotur med jentene våre, for å besøke tantebarn/barnebarn - og shoppe litt. Dette er derfor ryddefrie dager, men det er interessant å observere hva ryddesjauen har gjort med mitt forhold til impulskjøp. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å kjøpe nytt drikkebeger til badet, etter at vi slo hakk i det gamle. Det fikk jeg utrettet. Kjøpte også tre gaver, to esker med fine kort, en rull gavepapir, kakepynt, ei bok til meg selv for førti kroner på Mammut og litt klær/sko til jentene. Til meg å være er dette svært respektablet resultat av helgetur til hovedstaden!

Søndag 17. februar
Syk i dag. Søsteren min kom på (syke)besøk, og da hun gikk, hadde hun med seg en kobber-kaffekjele som jeg i sin tid fikk av mormoren vår. Det dukket opp en kobberkjele fra idEriks familie også. Etter å ha hatt to kjeler i en årrekke, syntes jeg det var fint å gi den ene videre. Søsteren min har lekt like mye kafé med denne som jeg.

Mandag 18. februar
Fortsatt på lavgear: En sving innom eldstejentas fraflyttede rom i dag, for å fjerne div. tomesker fra julegavene hennes. Tar også med meg noen ledige arkivbokser og setter dem på kvisten til det evt. blir bruk for dem.

Tirsdag 19. februar
Enda et tiltak tilpasset tette bihuler og liten vilje til tøy og bøy. I dag bestemmer jeg meg for å følge et tips fra Oprah Winfrey: Alle klær som henger på kleshenger henges nå med kroken ut-inn. Så kan jeg sjekke før jul hva som faktisk har vært i bruk i 2013, og se meget kritisk på det som fortsatt henger ut-inn.

Onsdag 20. februar
Fortsatt ikke helt pigg, så en fredelig ryddesyssel i dag: Jeg har begynt å gå gjennom uarkiverte oppskrifter (både mat og hobby), mens jeg ser tv med et halvt øye. Kun de oppskriftene jeg har sterke intensjoner om å bruke, blir beholdt. Jeg kan legge til at jeg også har kastet tre årganger Coop-kalendere, som jeg nok tok vare på pga. de flotte oppskriftene... For å gjenta meg selv: Er det rart det blir fullt?!

Torsdag 21. februar
Heldigvis i bedre form i dag, og back on ryddetrack. Tar ned julegardinene (!), kaster dem (de er stygge) og legger inn i avtaleboken at jeg må starte jakten på nye i september. Dessuten bestemmer jeg meg for å ta helt og holdent affære med to mystiske korger på vaskerommet. Vi har et Elfa-stativ for sortering av skittentøy. Egentlig veldig lurt. Men - de to øverste korgene er proppfulle av ting jeg ikke vet hva er. I dag går jeg kritisk gjennom dem. En del kastes, rett og slett (fravokst/for stygt/for tilgriset av stearin). Resten sorteres i pene bunker for finvask og håndvask. Blant annet minst to klassesett med nylonstrømper... Maskinen går uavbrutt. Og jeg skjønner plutselig hvorfor det har vært så få duker å velge mellom, enda jeg syns jeg kjøper nye "hele tiden". *rødme* Er det bare hos meg sånt skjer??

Fredag 22. februar
Steder som virkelig fortjener oppmerksomhet i overfylte hjem: Øverste hylle og "golvet" i husets garderobeskap, samt oppå toppen av de samme skapene. Her kan det samle seg relativt store mengder, og det ligger så kronglete til at det aldri blir brukt. Ute av øye, ute av sinn. I dag tar jeg for meg mine to klesskap, og ganske riktig - her var det litt av hvert. Alt fra papirdukker og utklipp om kongefamilien fra egen barndom via ukurante vervegaver til nips og naps jeg ikke har klart å ta affære med. Papirdukkene og diggepermen om kongebarna overlever, men mye annet åker ut. Endelig åpne plasser også i mine garderobeskap - for første gang noensinne.

Lørdag 23. februar
Jeg hadde egentlig tenkt at klærne skulle vente, men i dag var jeg plutselig i humør til å ta en grundig titt på alle plaggene som henger på kleshenger (som jeg altså snudde ut/inn forleden). Hovedsakelig kjoler, bluser og skjorter. Tok bryet med å prøve alle plagg jeg var i tvil om - og svært mange av tvilstilfellene åker ut. Resultat: Ut med flere titalls plagg, og jeg behøver ikke grue meg til å komme ajour med klesvask/stryking - nå er det faktisk plass til alt. Jeg fargesortert alt som henger, mest for morsomheten. Kleshengeren er fortsatt bak/fram, og så får månedene framover vise hva som faktisk er i bruk. Strengt tatt tror jeg det er det meste, nå.

Søndag 24. februar
Kritisk blikk på mine stabler med bukser. Jeg har to hyller fulle av bukser, men strengt tatt bare fire-fem par som er i reell bruk. Ut med alt som er slitt, ikke sitter som det skal, har ventet i to år på ny glidelås etc.

Mandag 25. februar
Vanker mye på vaskerommet for tiden, pga tidligere nevnte oppgjør med "årgangs-skittentøyet". Det fikk meg til å se nærmere på noen bokser/esker/kasser med uspesifisert innhold. Som for eksempel en stor pappeske med noen få telys oppi... Utrolig hva som bare får stå og ta opp verdifull plass. Legger ting på sin rette plass, kaster, komprimerer. Slike operasjoner gjør jeg stadig i forbifarten, og det er sjelden jeg husker å nevne det her. Men det monner!

Tirsdag 26. februar
Ethvert norsk hjem har sitt eget telemuseum. Det er nå min påstand. I dag har yngstedatter gått gjennom en kurv full av ladere, ørepropper etc. - mye tilhører telefoner vi ikke lenger har. Kaster i spesialavfall det som ikke lenger er i bruk, og har nå et mye ryddigere sammensurium.

Onsdag 27. februar
Hvor mange tomme Imsdal-flasker trenger en familie på tre-fire? I hvert fall ikke 15. Jeg beholder seks flasker med tilhørende tut. Kaster overskytende korker og legger tiloversblevne flasker til panting.

Torsdag 28. februar
Rydder videre i mine utklipp med mat- og strikkeoppskrifter. Kaster brorparten, og blir tilsvarende gira på å teste de gjenværende.


Har du ryddeplaner? Eller kanskje gode rutiner? Del gjerne dine gode tips! 8 kommentarer:

 1. Flink du er!

  Har ikke kommet lenger enn til rydding i hobby-eskene. Trenger nok litt oppdatering og systemering ennå. Men jeg er i gang!

  SvarSlett
  Svar
  1. Viktig å la det ta den tiden det tar, sånn at man faktisk kommer til bunns i sakene. Jeg heier på oss :-)

   Slett
 2. Du verden så imponert jeg ble etter å ha lest om ryddevirksomheten din hittil i år. Du har sannelig vært iherdig. Jeg synes også at det er godt å høre at det er likedan som her hjemme andre steder også. Jeg har altfor mye, overalt. Men du har virkelig inspirert meg, så kanskje...

  SvarSlett
  Svar
  1. Elin65 - altfor mye, overalt. Ja, det holdt på å ta kvelertak på meg. Jeg har forsøkt noen skippertak tidligere, men da har jeg mistet motet/slitt meg ut/gått lei. Nå tar jeg innsatsområde etter innsatsområde, valgt ut etter dagsformen. Det har funket veldig godt så langt i hvert fall. Jeg blir glad for å høre at noen kjenner seg igjen; noen ganger tror jeg det er bare meg.

   Slett
 3. Jeg er innom for å sjekke ryddingen din nesten daglig - og er imponert! Men det er også så utrolig godt å kjenne seg igjen! Ikke minst i det siste innlegget ditt. Jeg har også så veldig mye rart i mitt klesskap. Saker som ikke hører hjemme - eller kanskje det ikke har noe annet sted det hører hjemme heller........
  Inspirert av deg har jeg faktisk gått løs på noen skuffer rundt i huset, og de har jeg greidd å slanke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott å høre at du blir inspirert. Og så blir jeg veldig glad for å høre at noen kjenner seg igjen. Jeg føler meg som ei skikkelig sjuske-sara av og til.

   Slett
 4. Anbefaler det å vente med julegardinshoppingen til i starten på desember. Da får du dem til halv pris.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sølvi, ja, det er nok lurt, men jeg tror ikke jeg tar sjansen. Jeg gjorde et forsøk i desember som var, men da var det veldig utplukket. Vi har fem vinduer og en terrassedør på kjøkkenet, så jeg trenger opptil flere av samme slag. De gardinene som nettopp gikk i søpla var handlet på salg; denne gangen vil jeg ha gardiner jeg liker skikkelig godt. Jeg er forberedt på at jeg må sy dem selv. Da må jeg begynne tidlig... ;-)

   Slett