onsdag 20. februar 2013

Pludrehanne og snickersen te' naboen


Hvem kunne ant at det skulle få nasjonal oppmerksomhet at jeg har falt for snickersen til naboen??

Snickers-oppskriften som jeg la ut forleden (STOR takk til Kristian Danielsen for den!) havnet i Lesernes VG. Det vil si et henvisningsfelt nederst på VGs nettutgave, som linker til forskjellige blogger.

Det startet med at jeg fant en kommentar i bloggen min, som sa: "Bra blogg, Hanne! Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til vg.no" Jeg takket pent og syntes det var både spennende og hyggelig.
 
Neste gang jeg sjekket bloggen, hadde jeg fått et par kommentarer i en noe uvant tone. Type "ja, særlig at du er kjøpesnopfri".

Slike rause, flotte mennesker, du vet, som vil hjelpe deg til rette i verden ved å fortelle hvordan ting egentlig henger sammen. Bare det at fra mitt ståsted virker det som de er programmert for å finne fem feil - hos andre. Selve inkarnasjonen på at "ingenting er umulig for den som ikke skal gjøre det selv."

Det som hadde fått enkelte til å gå bananas var nok innledningen: "Som mange av dere vet - 10.10.10 sluttet jeg å spise kjøpegodter. Jeg er fremdeles kjøpesnopfri. Desto lykkeligere blir jeg når det (en sjelden gang) dukker opp hjemmelaget godis bla-bla-bla".

Åhå - for å si det med Fleksnes. Kjøpesnopfri? Det skal vi nå se på!

Det var som å ha fått stua full av skitne, frekke folk som jeg aldri ville funnet på å invitere frivillig. Det føltes som de spytta snus på golvene mine og klødde seg i ræva mens de lo meg rett opp i ansiktet, og jeg innrømmer: Det var et øyeblikk jeg vurderte å sende en mail til den samme Magne fra VG og si at jeg aldri mer ville linkes fra hans nettavis. (Det har gått over nå, ikke minst takket være normale tilbakemeldinger, og de er jo i flertall.)

For første gang i pludrebloggens fire år lange historie valgte jeg å legge inn kommentarmoderering. Jeg ville se kommentarene selv, før jeg la dem ut. Jeg skulle reise bort, og var litt redd for hva som kunne komme til å formere seg i kommentarfeltet om hordene fikk fritt leide.

Samtlige kommentarer ble publisert og besvart, og som den interesserte leser selv kan sjekke: Det var ingenting hårreisende. Mest snodig. Hvor kommer dette engasjementet fra? Hvorfor er det så viktig å påpeke det man oppfatter som "feil"? Følte de at de avslørte noe viktig, som om kjøpefudgen i mitt hjemmelagde snop var en parallell til hestekjøttet i lasagnen? Fryktet de at de skulle bli lurt til å spise kjøpesnopfritt som viste seg å inneholde kjøpesnop? Eller ville de bare generelt dumme meg ut?

En av dem ble til og med skuffet (!) over at karamellen ikke var hjemmekokt. Jeg må vel si at jeg har mine tvil om hvorvidt disse kritikerne ville lage sin egen konfekt om den var aldri så mye gjennomført hjemmelaget fra bunnen av. Desto mer ubegripelig blir jo engasjementet. Men kanskje er det provoserende å lese om noen som ikke har spist kjøpesnop rett fra pakken/posen/papiret siden oktober 2010, dersom man selv er misfornøyd med eget snopinntak.

Ikke vet jeg.

Av yrke er jeg interessert i medieutvikling, og fra tid til annen leser jeg kommentarfeltene i nettavisene med et visst faglig blikk. En hvilken som helst artikkel kan "ta av" i kommentarfeltet, og svært ofte er det (tilsynelatende) enkle mennesker som nå skal fortelle verden hvordan ting egentlig henger sammen.
Plutselig kjente jeg igjen rautet fra folkedypet - i min egen blogg - og tenkte: "Æsj. Hva gjør de her, hos meg?"

Helt typisk er det også at en av kritikerne setter meg på plass med (litt for) fremmedord: "Vær konsekvens!"

Jeg er bare et sånn passe godt menneske. Jeg fikk lyst til å svare: "Konsekvens kan du være sjøl!"

Men siden de frekke også er anonyme må jeg jo ta høyde for at det kan være synd i dem. Jeg kjenner dem ikke, dermed må jeg legge ekstra omtanke i hvordan jeg snakker til dem. Så jeg parerer hver og en etter beste evne - litt opplysning, litt humor, litt sjølironi, og ja, jeg innrømmer, litt pur ironi også. Jeg velger å svare samtlige, også for å unngå at mine "vanlige" gjester skal føle at de må ta meg i forsvar. Jeg vil at de skal hygge seg som normalt.

Det som virkelig forbauset meg, var da jeg fikk høre at tilfellet "hjemmelaget snickers" hadde havnet i Radio Norges nyheter (!) tirsdag morgen. Jeg hørte ikke sendingen selv, men har fått den både som tekst og lydfil fra radiokanalen i ettertid.

Slik lød meldingen: ”Hanne Løkås Veigård fra Valnesfjord i Nordland har i fire år skrevet blogg. På bloggen skriver hun blant annet fredelig om matoppskrifter, strikking og små hverdagsgleder, og får hyggelige kommentarer fra leserne sine. I forrige uke delte hun oppskrift på sin egen hjemmelagede snickers, og ble valgt ut av VG som blogganbefaling. Da kom de sure kommentarene. Hannes hjemmelagede sjokolade ble for sterk kost for nett-trollene, som gjennom VG fant bloggen hennes og strødde syrlige kommentarer over teksten hennes. Skandinaviske medier har de siste ukene rettet søkelys mot kvinner som ikke får være i fred på nettet når de ytrer seg, og den fredelige matbloggen til Hanne Løkås Veigård er blant de siste skuddene på den stammen.”

Det skal legges til at trolling i denne sammenheng neppe har noe med folkeeventyrenes troll å gjøre; begrepet er opprinnelig engelsk og betyr "dorging", altså at man slenger ut agn som man håper noen vil bite på. Det er visst det nett-trollene driver med - fisker etter andre å fyre opp debatten sammen med.

Men, hallo. Debatt om hjemmelaget snickers?! Debatt om min måte å holde stabil vekt på, ved å unngå kjøpesnop rett fra posen??

Det føles smått uvirkelig å skulle ha havnet på riksdekkende radio for å ha "smuglet" kjøpegodis inn i hjemmelaget godter, ved min private kjøkkenbenk. På sitt rare vis er det litt interessant også, men jeg føler med dem som opplever trolling når de blogger om mer følsomme temaer.

VG-linkingen ga ettertrykkelig besøksrekord. Mens jeg vanligvis dupper et sted rundt 200. plass på blogglisten, kunne jeg sist uke notere en 6. plass (og jeg bare måtte forevige øyeblikket).

Det er godt å være tilbake til normale tilstander i bloggen, med en oversiktlig leserskare og håndterlige kommentarer. Og ja: Jeg fortsetter selvfølgelig å blogge. Snart kommer oppskrift på hjemmelaget kvikklunsj - hold dere fast!PS: Følg min 2013-føljetong "Pludrehanne rydder og kaster"

40 kommentarer:

 1. Oppskriften på snickersen ble skrevet ut og ligger klar på benken min - og det lenge før VG-kommentarene kom. Jeg reagerte ikke på innholdet på noen måte sett opp i mot at du er kjøpesnopfri. Jeg er snarere impontert over hva du får til.

  Ikke bry deg om disse smålige kommentarene - jeg leser din flotte blogg hver gang du legger ut et nytt innlegg - stå på videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, soline. Hvis du printet oppskriften med det samme den ble lagt ut skal du være obs på at det er lagt inn noen mindre endringer (som går på å presisere omtrentlige mengder). Lykke til med snickersen!

   Slett
 2. Kjære Hannemi..det e nu mye rart VG-folka henger seg opp i!!! Du e den beste bloggeren i Salten..stå på:) klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Inger - det var nydelig sagt! Jeg vil nesten ikke kalle dem "VG-folk" - de finnes dessverre overalt (men akkurat denne gangen kom de via VG, sammen med en haug med venligsinnede folk som faktisk hadde lyst til å se hvordan man kan lage sin egen snickers). Klem tilbake!

   Slett
 3. Hehe, man må nesten le.
  Men du var kjempeflink til å svare!
  Venter i spenning på oppskrifta på peanøtter ;-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, ugla. Ja, jeg ler, jeg også. Nå.

   Slett
 4. Hjemmelaga kvikklunsj - kanskje du skal helgardere deg å bake kjeksene selv før du putter dem i sjokoladen da så ikke trollene får enda mere ved på bålet.

  Godt skrevet - og det er jo bare seg selv de driter ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Sølvi. Kvikklunsjen har definitivt hjemmebakte kjeks - men jeg kan love deg at det ikke er til ære for trollene :-)

   Slett
 5. Stilig ;) .....og du takler det utrolig flott :)

  En smak av kjendislivet dette vil eg tro, og huttetu eg er glad eg ikke er kjendis. Ha en god dag videre og kos deg med hjemmelaget gotteri !!
  Her står hjemmelaget kjøttkaker på menyen nå :D

  masse hilsen fra AnnKa

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, AnneKa. Nei, med sånt kjendiseri tar jo konfekten kjapt slutt - blir mye trøstespising av sånt :-D

   Slett
 6. Det ER interessant. Og det er merkelig, hva vi får oss til å si/skrive til hverandre. Jeg tenker at det er litt uoppdragent, jeg. Så barnslig er jeg. Men dette viser jo også hvor liten verden er, og hvor nært kjøkkenbenken det offentlige blir når vi velger å blogge om livene våre.
  Jeg er glad for at du blogger som du gjør, og for snickersen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Maja. Jeg er helt enig: Dette er uoppdragent. Det er mange som blir ekstra tøffe bak tastaturet. Men jeg har vel en anelse om at jeg ikke ville blitt storm-sjarmert av disse trollene om jeg møtte dem ansikt til ansikt heller...
   Jeg kan selvsagt ikke kan påberope meg å få være "helt i fred" når jeg blogger; da hadde nok også motivasjonen tatt slutt. Jeg vil jo gjerne dele. Men jeg er glad for å merke hvor mange som synes selv denne moderate trollingen er utidig og over noen grenser. Opp med denne debatten, slik at vi kan appellere til folkeskikken hos flest mulig.

   Slett
 7. Troll trenger bare et åpent kommentarfelt, så er de i gang. Hva innlegget handler om tror jeg er revnende likegyldig. De vil bare krangle og øse ut dritt. Ikke noen kjekk erfaring.

  Venter på kvikklunsjen jeg, Snickers er noe av det verste jeg vet. Men Kvikklunch er godt! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, mimouna. Ja, jeg tror du har rett - de bryr seg ikke om hva det handler om, så lenge de kan demonstrere at de "vet best" og at bloggeren/intervjuobjektet/journalisten (stryk det som ikke passer) er en idiot.
   Kvikklunsj kommer snart. Kanskje til helga?

   Slett
 8. håller med ovenstående talere :) fortsett å blogge og ta bort de dumme kommentarene som ikke har her å gjöre. Syns som andre at du har taklet dette bra :) Og fortsett gjerne å gjöre hjemmelaget snop, ser fram til kvikklunsjen - helst med kjöpekjeks
  hilsen Anne Brakstad

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Anne. Jeg fortsetter, definitivt. Og kvikklunsjen er nok med hjemmebakte kjeks :-)

   Slett
 9. Det er en del som ikke eier folkeskikk, og i hvert fall ikke på nett. Kos deg med hjemmelaget godis, og sats på at trollene sprekker i dagslys.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, sol. Jeg vet ikke om de sprekker. Jeg tror bare de finner seg noe nytt å "engasjere" seg i. Det er nok deres hobby, liksom blogging, matlaging og strikking er hobbyer for meg.

   Slett
 10. Godt innlegg! Og bra taklet, jeg vet ikke helt hvor lett jeg hadde tatt på det med et kommentarfelt fullt av personangrep og sur stemning.

  Jeg ble lenket til en gang derfra, men jeg tror leserne ble litt forvirret, siden det på VGs link sto -se hvordan du lager egne smykker! - mens innlegget handlet om å lage maskemarkører. Maskemarkører er såpass lite kontroversielt at trollene ikke orket lage kvalm, puh!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Monstermønster. Jeg taklet det jo ikke like offensivt fra første øyeblikk. Jeg ble både paff, sint, lei meg og nesten litt redd.
   Jeg visste ikke hva som var den beste måten å opptre på, men tror det var lurt å svare hver enkelt (uten å havne på samme nivå som dem).
   Jeg ville jo ellers gjettet at BÅDE maskemarkører og hjemmelaget snickers hørte til verdens trivialiteter :-)

   Slett
 11. Huff, VG ja... om du har litt tid kan du se hva som skjedde med mitt innlegg som endte opp på VG:
  http://www.melissaspania.no/barnehagen-syns-jeg-er-for-streng/
  Gjett om jeg fikk høre det av VG hatere... haha, noe av det som står det er jo helt ut på jordet som "du fortjener ikke å ha barn" osv..

  Nuvel.. jeg syns det var gøy å komme over bloggen din jeg da.
  Stå på!

  Hilsen Melissa i Spania

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Melissa.
   Oi, du fikk skikkelig medfart, ja. Det blir lett både hatefullt og endimensjonalt når det rauter fra folkedypet... Tenk om alt dette engasjementet kunne vært kanalisert i en konstruktiv retning.
   Som jeg sa i et svar lenger oppe, denne gangen kom det via VG, men det finnes "overalt". Jeg tror vi gjør rett i å dra opp debatten og kle av disse "sannsigerne".
   De positive effektene ved å bli linket overgår likevel langt de negative. Selv har jeg oppdaget mange nye, gode blogger via lesernes VG, så hurra for den.
   Skulle jeg oppleve det samme igjen, kan det hende jeg legger inn kommentarmoderering med en gang og helt lar være å publisere suringene. Det er jo det fine med å drive sin egen blogg - her er det jeg som bestemmer.

   Slett
 12. Godt skrevet. Gratulerer med 6. plassen. Det kvalifiserer jo til blomster, i hvertfall er det sånn i VM, he, he. Det synes jeg Magne i VG bør legge merke til.
  Lykke til videre, og PS:
  Jeg gleder meg til du får sendt oppskrift på peanøtter. :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Solfrid. De positive effektene av å bli linket fra VG er jo langt større enn de negative. Jeg har hatt utrolig trafikk på bloggen, fått hyggelige kommentarer fra flere nye og registrerer nye følgere. Det er bukett god nok for meg :-)

   Slett
 13. Drit i dem. Du har en kjempefin blogg som jeg som utflytta saltenværing har fulgt lenge.

  SvarSlett
 14. Stå på, Hanne!
  Tror enkelte har et stort behov for å hevde seg, og lar det gå ut over tredjepart.
  Gleder meg til Kvikk Lunch :)
  Vennlig hilsen
  Snefrid

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Snefrid. Ja, jeg tror du har rett.

   Slett
 15. Hehe Hanne, dette er jo helt utrolig. Tøff dame du, stå på mot disse trollene, vi er mange som følger deg fra sidelinjen og nå er det visst på plass med en applaus til deg. Fin og nyttig blogg har du - god helg!

  SvarSlett
 16. Her dukker det stadig opp noe nyttig og som er moro å lese om. Trivelig blogg du har.
  Pass deg nå så ikke du får Freia på nakken...hjemmelaget kvikklunsj kan jo utkonkurrere kjøpakvikklunsjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding, kråka! Etter så mange år med Freia på sidebeina skal jeg nok tåle å få dem på nakken også - he-he.

   Slett
 17. Samme skjedde da et av mine blogginnlegg ble plukket ut til Lesernes VG. Snille Magne fra VG kan sikkert ikke noe for det som skjer i kommentarfeltet, men det er nesten så man skulle ønske at han spurte om du VIL ha bloggen der - FØR han legger ut lenken.... (http://mandagsmor.no/?s=glefsing)
  Ser fram til Kvikklunsj-oppskriften, selv om jeg ikke er glad i å bake så ELSKER jeg godterier. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, for all del - jeg klandrer ikke Magne. Faktisk tok han uoppfordret kontakt etter at hurlumheien oppstod, for å spørre hvordan det gikk, og det syns jeg var en ansvarlig og flott ting å gjøre. I tilfeller der man kan forvente ståhei i kommentarfeltet har han gjerne dialog med bloggerne på forhånd, forteller han, så jeg syns VG håndterer dette greit. Det er jo "apeberget" som er problemet.
   Å bli linket fra VG gir ufattelig mange besøk i bloggen. Det er utvilsomt en bitte-bitte liten del av disse som lager kvalm. Strengt tatt nesten ingen. Men de få merkes så himla godt.

   Slett
 18. Vi lever i en underlig verden. Det ser ut som noen ser det som sin livsoppgave å komme med sure og negative kommentarer og kritisere andre. De kan ikke ha mange gleder i livet.
  Det har derimot du, og du sprer glede til andre med bloggen din! Flott innlegg du har skrevet rundt dette, stå på! Og snickersene høres kjempegode ut, har lagret oppskriften så de dukker nok opp ved en passende anledning her i heimen også. Kanskje i påskeegget?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Marit Johanne - så hyggelig sagt! Lykke til med snickersen, hvis du bestemmer deg for å lage dem.

   Slett
 19. Haha! Eigentleg skulle ein helst ha mjølka kua til mjølkesjokoladen sjølv, òg ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, det blei visst ein spennande formulering. Eg plar ikkje bruka kyr i sjokoladeoppskriftene mine. Men så lagar eg sjeldan/aldri sjokolade heller, då.

   Slett
 20. Dette var et flott og veldig presist innlegg! Jeg dumpet borti bloggen din nettopp da jeg søkte på hjemmelaget snickers, og jeg syns den var veldig så hjemmelaget, i allefall i forhold til min standard! Har lest meg nedover bloggen din og syns du har en kjempeflott blogg! Ikke la disse nett-trollene ødelegge blogglysten din, da er den mange som blir lei seg:P Ha en flott påske! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig hilsen og gode oppmuntringer, Viola!

   Slett