mandag 21. januar 2013

Etter tre uker på kjøret...

Vi er tre uker inne i det nye året. Nesten hver eneste dag har jeg tatt for meg skuffer, skap, kurver og hyller som er overfylte og trenger seriøs gjennomgang. 2013 står i ryddingens tegn. Jeg har kastet mye. Mer enn jeg er stolt av, men likevel er jeg såre fornøyd. Og jeg er bare såvidt igang.

Akkurat hva jeg har gått løs på disse første tre ukene i ryddeåret 2013 kan du lese om i dette blogginnlegget som oppdateres hver gang jeg har kastet/gitt bort noe.

Det praktiske, fysiske arbeidet er bare en liten del av prosessen. Det viktigste er det som skjer inni hodet mitt. Skal jeg/vi unngå å havne i samme situasjon igjen, må vaner endres.

Ryddetanker så langt:
 • Ingen mat er dyrere enn den du kaster. Mister vi oversikten i kjøleskap/fryseboks/matskap hjelper det ikke hvor billig maten ble kjøpt; den blir ikke brukt (i tide).
 • Matbutikkene tar seg av lagerføring. Vi trenger ikke ha store lagre hjemme.
 • Bomkjøp er bomkjøp. Ta affære med en gang - de trenger ikke modnes noen måneder/år før du kaster eller gir bort.
 • Når noe virker - hold deg til det, selv om det er dyrt. Det er for eksempel billigere å kjøpe dyr hudpleie som gjør nytten og brukes opp, enn å teste utallige halvdyre kremer som blir stående og harskne.
 • Velg fra øverste hylle! Det er bedre å spare en stund til noe virkelig fint som varer, enn å klatte bort pengene på halvgode løsninger. Ikke kjøp noe halvbra mens du venter på å finne noe helbra.
 • Gratisgaver, billige premier etc. skaper mye rot. Ligg unna.
 • Tiden løper fra det meste. Bruk opp, slit ut - eller kast.
Det finnes mye inspirerende lesning om temaet rydding/kasting. Her, for eksempel, finner du ti spørsmål som kan hjelpe deg i gang med prosessen.

PS: Følg min 2013-føljetong "Pludrehanne rydder og kaster"


7 kommentarer:

 1. Flink du er til å rydde! Begynte med Snuppis rom i går, endel leker gikk videre til storboksen. I dag fortsetter jobben :D

  Takk for inspirsjon!

  SvarSlett
 2. Du er flink! Dette er til å bli inspirert av. Får nesten lyst å tipse en i familien - en "hamstrer" - om dette, særlig det du skriver om gratisprodukter, for det elsker vedkommende! Har vel vært der selv også, men hvor mye sånt trenger man??

  SvarSlett
 3. Her var det proppfullt av nyttige råd - noen av dem bruker jeg allerede (er ganske ryddete av meg jeg også) men noen av rådene vil jeg ta flittigere i bruk. For meg er det litt sånn at hvis jeg har det ryddig rundt meg og i skuffer og skap - føles det som jeg rydder litt i hodet også =) Føles alltid godt.

  SvarSlett
 4. Så flink du er til å rydde. Selv har jeg ikke så mange ting, for det skaper bare bry, men jeg har et kleskott som skal ryddes til våren. Får følge med på ryddinga di slik at jeg ikke sporer av.

  Ser av innlegget under at du har hatt gråsisik på besøk. Det er en herlig liten fugl og den skulle jeg også ønske at jeg hadde her jeg bor nå. Nå er det bare pilefink og den er det til gjengjeld hundrevis av. Savner litt det å ha massevis av forskjellige fugler på brettet.

  SvarSlett
 5. Det var sannelig mange flotte ryddetanker/tips som jeg virkelig skal prøve å huske!! Takk for at du deler og inspirerer:-)

  SvarSlett
 6. Du er så flink med ryddingen din! Vi burde visst ta en ny runde hos oss også, selv om vi har kvittet oss med temmelig mye de siste par årene. Bare det å få tømt gjesterommet for eksens ting (eller, det var ikke bare-bare, det var maaange billass) føltes helt fantastisk!

  Men det er helt klart skuffer og skap som kan trenge en gjennomgang, og jeg skal tenke på deg når jeg kaster ;)

  SvarSlett