tirsdag 18. desember 2012

Julekake, julekake, hjembakt brød!


Julebrød hører førjula til, og aller helst vil jeg bake det selv. Da får vi den deiliga lukta i huset, og kan nyte rause skiver straks brødet kommer ut av ovnen.

Rikelig pensling med egg før steking er selve hemmeligheten bak den blanke, friskt brune skorpen. Vær obs på at den dobbeltpenslede skorpen utrolig fort blir brun, og veien fra brun til brent er... kort!

Oppskriften er fra min kjære "gjærbakstbibel" anno 1987 (heeey - 25-årsjubileum!): "Gjærbakst på alle bord", utgitt av Gyldendal og NKL prøvekjøkken.


Oppskriften er beregnet til to brød. Jeg deler deigen i tre, og lager litt slankere brød, fordi jeg synes det er lettest å skjære opp. Men det er en smakssak.

Julebrød/Julekake (2-3 stk.)
50 g gjær
150 g smør
4 dl melk
1 1/2 dl sukker
1 ts kardemomme
600 g hvetemel
100 g sukat (kan sløyfes...)
150 g rosiner
1-2 egg til pensling

Steketemp./tid: 225 grader, nederste rille, ca. 25-40 minutter (avhengig av om du lager 2 eller 3 brød)

Bryt opp gjær i bakebollen. Smelt smøret. Tilsett melk, varm opp til fingervarm væske. Hell væsken i bakebollen og rør til gjæren er oppløst. Tilsett alt det tørre, også rosinene. Rør deigen med kjøkkenmaskin til den er ganske fast. La heve på et lunt sted til dobbel størrelse.
Del deigen i to (evt. tre) like store deler. Form lubne brød eller runde kaker. La heve i 15 minutter. Pensle med sammenvispet egg. La heve i ytterligere 15 minutter, pensle på nytt.

Når hele brødet ser ut som et cellulitrammet damelår (!) er det ferdig hevet.
Settes i forvarmet ovn.
Følg med underveis. Blir brødet for brunt, legger du ett eller to lag bakepapir oppå for å hindre at skorpen blir svidd.

Brødet kan gjerne fryses, men det er luksus å spise det rett fra ovnen, med smør og geitost!4 kommentarer:

 1. Enig i at julekake (eller julebrød som jeg kaller det) skal inneholde sukat! Spiser ikke så mye hvetedeig, men får jeg ei god skive julebrød med smør og (ekte) geitost, sier jeg ja takk. :-)

  SvarSlett
 2. De ser bare helt herlig ut, synes nesten jeg kjenner lukta .... ønsker deg en riktig god jul

  SvarSlett
 3. Julebrød er kjempegodt, jeg har bare ikke kommet så langt at jeg har fått bakt det enda. Men jeg tror jammen jeg skal prøve meg på denne oppskriften i dag :) Takk for den, ønsker deg en god jul!

  SvarSlett
 4. jeg er glad at jeg finner din blog. jeg elsker julebrød og jeg skall prøve oppskriften din. takk

  SvarSlett