tirsdag 25. desember 2012

Julaftens dessert


Det gikk plutselig opp for meg at vi i alle år har hatt desserter på julaften som én av jentene våre bare høfligst har spist. Pias favoritt er vaniljeis servert med varm sjokoladesaus og kransekakepinner. Julies favoritt er riskrem med rødsaus. Disse har vi vekslet mellom, og jeg har helt til nå trodd at vi dermed vekslet mellom to soleklare favoritter for begge jentene.

Endelig er de store nok til å si fra. Og det er jo for galt at noen rundt julaftensbordet skal pine seg gjennom desserten.

I år fikk derfor de to jentene, hhv 19 og 17 år gamle, i oppdrag å finne fram til en dessert som de begge kunne glede seg skikkelig til.

Etter iherdig å ha stemt ned hverandres forslag - og dessuten involvert medstudenter og øvrige omgivelser for å finne nye alternativer - landet valget på en utrolig deilig dessert: Sjokoladefondant servert med vaniljeis og bringebærsorbet. Nam!

Bringebærsorbeten finner du oppskrift på her.
Vaniljeisen er ferdigkjøpt.
Sjokoladefondanten laget Julie etter oppskrift fra Det søte liv - jeg tar sjansen på å viderebringe den her:

Sjokoladefondant - ca. 8 stk.
6 store egg
180 g sukker
180 g smeltet smør
200 hakket, mørk sjokolade
100 g hvetemel

Egg og sukker piskes til tykk eggedosis. Smelt smøret. Ta kjelen av platen, og la den hakkede sjokoladen smelte i smøret. Rør sjokoladeblandingen jevn, før du heller den gradvis over i eggedosisen mens du rører med stålvisp. Hvetemelet røres inn til slutt.

Bruk porsjonsformer. Disse må smøres og meles grundig. Alternativt kan du bruke kraftige papirformer til "amerikanske muffins".

Stekes midt i ovnen ved 200 grader, ca. 8-10 minutter. Kaken skal være stekt som en kake ytterst, men helt flytende inni.

Fondant serveres temmelig nystekt. La dem bare kjølne noen få minutter.

Kakerøren kan lages ferdig i god tid og oppbevares kjølig. Du kan også fylle røren i former og oppbevare dem i fryseren. Da settes frosne kaker direkte i varm ovn og stekes ca. 12 minutter.


2 kommentarer:

 1. Så smart!!
  Det så virkelig godt ut:)

  God romjul:)
  Klem Linda

  SvarSlett
 2. Mmm, så nydelig ut - begge deler!

  Juleklem fra Bodø

  SvarSlett