mandag 13. januar 2025

Fiskekaker, lavFODMAP


Det går mot hyse-sesong, og jeg ligger i startgropa for å fylle opp i fryserbeholdningen av hjemmelagde fiskekaker. Dette er en av mine favoritt-middager, og står gjerne på menyen bortimot en gang i uken. Jeg har lagt ut mammas fiskekakeoppskrift tidligere, og vet at mange har brukt den og blitt fornøyde.

De senere år har jeg gjort tilpasninger, slik at fiskekakene blir tilnærmet lavFODMAP, ettersom noen i familien trenger det. Det innebærer laktosefri H-melk i stedet for vanlig H-melk, og den grønne delen av vårløk i stedet for vanlig gul løk.

Vi lager nå alle fiskekakene på denne måten, og de blir ærlig talt bare enda bedre med vårløk i stedet for vanlig løk. Du slipper også problemet med dårlig lukt i fryseren, eller den litt emne "svettelukta" i huset som du ellers kan få når du steker fiskekaker.

Når jeg sier tilnærmet lavFODMAP skyldes det den lille mengden hvetemel som er i farsen. Det kan godt hende det går greit å bruke kun potetmel, det har jeg ikke prøvd, da "min ibs-middagsgjest" sier det ikke spiller noen rolle for henne med lite grann hvetemel. Men OBS: Lager du mat til noen som trenger  helt glutenfri kost, er selv den minste mengde hvetemel for mye! 

Forrige gang jeg la ut fiskekakeoppskrift var det flere i kommentarfeltet som sa de hadde gode erfaringer med kun å bruke potetmel. Da tar du 3 ss potetmel, i stedet for 2 ss potetmel og 1 ss hvetemel.

Det var også noen som byttet ut helmelk med havrefløte, og fikk kjempegode fiskekaker. Slik ble de også melkefrie. Du må da antakeligvis steke i olje eller melkefri margarin, men her strekker ikke mine kunnskaper til.

Lager du mat fra bunnen, har du så mange muligheter til å justere oppskriften slik du selv vil.

Å lage fiskekaker er fellesprosjekt for meg og mannen. Vi handler fra lokal fisker så sant det går, og fileterer gjerne fisken selv. På den måten får vi med oss mer av "sigevannet" som renner ut fra fiskefileten. Litt av dette "sigevannet" blandes inn i hver speing. Dette er gull for å få gjøre fiskefarsen smidig og få fiskekaker som henger godt sammen.

Fiskekaker, lavFODMAP

1/2 kg hysefilet
knappe 2 ts salt
2 ss potetmel
1 ss hvetemel
1/2 ts pepper
ca. 1/2 ts muskat
vårløk, kun det grønne, en liten neve finkuttede ringer
litt "sigevann" fra fiskefileten
3-4 dl  laktosefri H-melk

Jeg kutter fileten i biter som får plass inni hånda og "nevler" litt med bitene, sånn at jeg oppdager selv den minste beinrest. (Nevle er sikkert et dialektord, men kanskje begripelig likevel?)

Jeg bruker foodprosessor med kniver til hele prosessen. Jeg sper kun 1/2 kg fisk av gangen, men legger ferdig farse over i større boller som jeg holder helt kalde til jeg begynner å steke.

Fileten males først med kun salt. Tilsett krydder og potetmel/hvetemel. Bland inn finkuttet vårløk. Spe gradvis med melk. Stek en prøvekake for å se om du "treffer" med krydder- og melkemengde.

Fiskekakene stekes i margarin i middels varm panne. Jeg er ellers glad i å bruke smør til matlaging, men Melange gir en mer problemfri steking, etter min erfaring.

Form jevnstore kaker med spiseskje som du dypper i vann før hver gang du tar ny farse. Klapp fiskekakene litt flate når du har lagt dem i pannen. Snu etter en stund. De må ligge lenge nok til å bli gjennomstekte; sjekk ved å dele en kake. 

Håper flere vil teste oppskriften og bli fiskekakefrelst!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar