fredag 31. januar 2025

Brokkolisalat med godt følge


Jeg blir ekstra glad når jeg oppdager "kosemat" med stort innslag av grønnsaker. Brokkolisalat er et sånt eksempel. Jeg husker jeg var veldig skeptisk da jeg først hørte om dette, for jeg så jo for meg kokt brokkoli (som jeg kun spiser fordi det er nyttig).

Stor var derfor overraskelsen da eldstedatter insisterte på å lage en brokkolisalat for å ha med som staslunsj på båttur. Jeg ble frelst fra første munnfull!

Her er min oppskrift, som er en sammensmelting av diverse oppskrifter fra nettet. Jeg hadde lest at bringebæreddik skulle sette en ekstra spiss på brokkolisalat. Det hørtes litt jålete ut, men jeg klarte ikke å glemme tipset. I fjor fant jeg endelig en flaske på olivenbutikken i Henningsvær, og det er sant: Denne gjør seg! Men eplesidereddik fungerer også fint.



Brokkolisalat 2-3 p.

3/4 - 1 brokkoli

1 beger creme fraiche

1 ss bringebæreddik (eller eplesidereddik)

1 ss sukker

1 rødløk

30 g rosiner

litt salt og pepper

en liten pose pinjekjerner (kan erstattes med solsikkefrø eller gresskarkjerner)

Rens bort bladene på brokkolien, og høvle raskt over stilken med gulrotskreller. Del brokkolien i små, appetittlige buketter. Hele stilken skal med; denne kutter du i fine terninger. Det gir finfin krønsj til salaten!

Rist pinjekjernene i tørr stekepanne på middels varme. Rør ofte, pass på at de ikke blir brune, de skal bare friskes opp.

rør sammen alle ingrediensene til dressingen, inkludert finhakket rødløk og rosiner. Smak til med salt og pepper, ev. mer sukker eller eddik om du ønsker det. 

Bland inn brokkolibuketter og -terninger til du synes salaten har en passe konsistens. Ha salaten over i en pen skål og dryss over pinjekjernene.

Som tilbehør kan det passe med finhakket, sprøstekt bacon som har fått renne av på kjøkkenpapir. Denne kan du drysse over salaten før pinjekjernene.

Men min favoritt er spekeskinke, ruccola og friske jordbær ved siden av salaten.

Lyst, godt brød hører med. For eksempel focaccia eller loff. Til brødet kan du bruke smør eller en stas-olivenolje.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar