mandag 2. september 2013

Rydding i september


Vi har brukt opp sommeren, og september er her. Da passer det å re-starte ryddeprosjektet, som flere av mine trofaste lesere har etterlyst oppdateringer på.

Det er ikke det at jeg har gitt meg kaoset i vold. Jeg har både ryddet og kastet i løpet av sommeren, men bloggelysten har vært laber. Blås i ukene som ligger bakom; jeg tar fatt fra og med i dag.

Er det noen andre som rydder der ute?

Søndag 1. september
Jentene ryddet i sine klesskap i sommer. To fulle søppelsekker har allerede gått til kasting. En full sekk til gi-bort har blitt stående på vent, men i dag ble den hentet av en venninne som har en tenåringsdatter som liker å dykke ned i slike sekker. Helt supert med alt som kan blit til glede og nytte for andre! Jeg tok også en offensiv gjennomgang av et bærenett fullt av symønstre som min mor hadde brukt. Mye nostalgisk mimring - jeg husker jo både anorakker og slengbukser som hun sydde til oss - men realismen fikk overtaket og jeg kastet alt.

Mandag 2. september
Jeg har arvet et genialt syskap etter min mor (eget innlegg om dette senere). Skuffer og hyller var fulle av alskens, blant annet de symønstrene jeg tok affære med i går. Her var også de gode, gamle knappaboksene, som originalt hadde rommet ansjos. Pluss et treskrin etter min mormor, fylt med flotte tre-trådsneller, og yndige broderisakser. Og en pappeske med en påbegynt hekling. Mat for nostalgimons, men jeg trenger det jo ikke. Gir videre til en fetter som har planer om å rekonstruere et uthus på mormors gård, til et slags museum. Godt, så blir det tatt vare på, uten å ta opp plass her hjemme.

Tirsdag 3. september
Eldstejenta flyttet ut i fjor. I sommer tok hun en kritisk gjennomgang av bokhyllene på pikerommet, og lot bare noen få av bøkene bli stående i hylla, fordi hun ønsker å ta vare på dem. 49 bøker ble sjaltet ut. Nå har dissee ligget på golvet siden den gang, inntil jeg i dag tok en titt på dem. Jeg fant fire bøker som jeg flyttet til min egen bokhylle, og puttet de resterende 45 i bæreposer for å ta dem med til bruktbutikken.

Onsdag 4. september
Kaster et blitt på knaggrekka hvor familiens slåbroker henger. To av dem har ikke vært i bruk på flere år... Jeg spør begge døtrene og får bekreftet at disse morgenkåpene kan kastes. Utført!

Torsdag 5. september
Hvor mange frysere trenger en liten familie? Vi har en stor, en liten og et fryseskap. Som dere har sett av tidligere rydderaptuser: Vi er ikke flinke til å holde oversikten, og altfor mye må kastes. Vi har nå bestemt oss for å lagerføre færre ting i fryseren, rett og slett. Samtidig har vi erkjent at det innebygde kjøleskapet i vårt nye kjøkken er litt i minste laget. Det blir så fullt at vi mister oversikten, og mat (særlig frukt og grønt) må kastes. Løsningen ble at vi nå har gitt bort fryseskapet og erstattet det med et kjøleskap som stod ubrukt hos faren min. I ekstrakjøleskapet i boden kan vi nå lett oppbevare brus, øl, juice, grønnsaker, uåpnet pålegg etc. Her kan vi også ha egg, melk og andre ting som man kjøper inn i større kvanta til helger og høytider. Pluss (og det er ikke uvesentlig her i huset): I dette gamle kjøleskapet er det også plass til mitt store marsipankakefat.

Fredag 6. september
Jeg rydder i tilværelsen også for tiden. Nå har jeg sagt opp mitt eksterne kontor og flytter virksomheten tilbake til hjemmekontor. Jeg har ikke gjennomført hele flyttingen enda (det er jo et halvt års oppsigelse på sånne fasiliteter!), men har stadig flere hjemmekontordager. Jeg kjenner hvor rett dette er for meg. Jeg skal skrive et eget blogginnlegg om dette når det nye kontoret er operativt!

Ikke så lett å holde trøkket oppe med daglig registrering, men jeg rydder faktisk litt de aller fleste dagene, og har fått lav terskel for å la ting gå videre.Beklager hvis jeg skuffer noen av mine lesere.

Blant de tingene jeg senere kvittet meg med i løpet av september var:
Et rundt bord
Ca. 500 dvd-filmer
Anslagsvis tjue nips-/pyntegjenstander
Seks håndvesker
Mange vannglass - men disse ble erstattet med nye
Noen colaglass, som ble erstattet med fire nye kaffeglass
Tre fulle sekker med klær fra mitt eget klesskap - nå har min egen garderobe fått elfakurver og blitt super-oversiktlig
Diverse hobbymaterialer


Samlede verker: Ryddeåret dag for dag.
5 kommentarer:

 1. De ryddeplanene dine er ambisiøse - Stå på - Jeg følger imponert og smådiltende etter :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Petronella. Det beste er å se at de områdene som er fullstendig gjennomgått, og som har fått sine nye systemer, er like ryddige nå som for mange måneder siden. Altså: Det virker! Jeg er blitt mye mindre knyttet til tingene, det er lettere å kutte følelsesmessige bånd. Og jeg er blitt mye mer kritisk til hva jeg drar i hus.

   Slett
 2. Jeg rydder kleskottet i dag og ut ryker 3 sekker med arva klær som ikke passer før om 5 år allikevel-den jeg arver av har et utømmelig lager virker det som så i ny og ne må jeg også rydde for å kunne puste. I fjor hev jeg 10!!! sekker ut av samme rommet av samme grunn. lykke til med ryddinga.
  Klem fra Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, man skal tenke seg godt om før man tar imot. Jeg lar det alltid være helt opp til mottaker om de er interessert, for alt tar jo plass, også det som kommer gratis i hus :-)

   Slett
 3. Her ryddes og ryddes det men har igrunnen ikke blogget om det. Kansje jeg skal det så jeg blir mere forpliktet. Får se.
  Ivertfall så er det inspirerende å lese når du skriver om det du holder på med, for jammen har det hopet seg opp både her der i løpet av endel år. Lykke til videre.

  SvarSlett