onsdag 7. desember 2011

Ich bin nicht ein Berliner

... jeg bare ligner.Dette er Pepitakranser. Av utseende ligner de på Berlinerkranser, men jeg vil påstå at disse smaker mye bedre. Dessuten: Etter å ha hørt og lest om hvor besværlig originalen kan være å bake ("kle godt på deg, dra kakebordet bort til vinduet og slipp inn iskald desemberluft, bak for åpent vindu etc.), gikk jeg rett på kopien for mange, mange år siden. Og jeg kommer ikke til å bytte.

Når Pepitakransene skal bakes har døtrene og jeg faste oppgaver. Jeg triller, Pia kutter og former, Julie dypper i egg og sukker. Rene fabrikken. (idErik testsmaker og godkjenner.)

Jeg har slått meg til ro med at det blir margarin i de fleste småkakene i år. Til Pepitakransene har jeg dog prioritert smør som jeg har klart å gjemme bakerst i kjøleskapet - det er smøret som gjør disse kakene.

Oppskriften gir ca. 50 kaker. Jeg dobler den alltid. Dette er lettspist og etterspurt julebakst. Putt noen på glass og skynd deg å gi dem bort (før de forsvinner...)

Pepitakranser
200 g hvetemel
190 romtemperert smør 50 g sukker
1 eggeplomme
Du trenger dessuten perlesukker, helst av det "gammeldagse", transparente slaget

Smuldre smøret i melet, tilsett sukker og eggeplomme. Bland raskt til en smidig deig (jeg bruker Kenwood og K-spaden). Sett deigen kaldt en stund. Til neste dag går helt fint.
Ha eggehviten i én skål, perlesukker i en annen.

Sett stekeovnen på 200 grader.
Ha litt mel på bakebordet, trill ut nokså små mengder deig av gangen. Er deigen så kald at den er hard må du varme deigklumpen med hendene før du begynner å trille ut.
Trill ut til en tykkelse som tilsvarer en tynn lillefinger. Del deigpølsene i 9 cm-lengder. (Jeg har laget en mal av halvstiv plast, men en linjal funker fint).
Form disse lengdene til kranser. Dypp hver krans først i eggehvite, deretter i perlesukker.
Legg kakene på bakepapirkledd stekebrett. Kakene tar lett smak, så du bør ikke gjenbruke bakepapir som du har stekt pepperkaker el.l. på.
Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Følg nøye med, de blir lett for brune. Det skal sies at jeg foretrekker småkaker med litt farge, men de skal bare bli gyldne, ikke brune.
Avkjøl på rist, oppbevar i tett boks.

De er ypperlige å fryse. Da holder smørsmaken seg frisk og fin. Legg kakene rett på fatet, de tiner på en-to-tre.

Oppskriften har jeg funnet i min julefavorittkokebok - "7x7 slag - tradisjonsrik julebakst" av Tove Diesen.


Før du vet ordet av det er kakene vekk :)

4 kommentarer:

 1. Å denne lagrer jeg. Elsker jo Pepita kjeks, så om det minner litt, er jeg i himmelen.
  Her i skogen er det endelig vinter og to og firbeinte gleder seg! Ha en strålende dag!

  SvarSlett
 2. De så veldig gode ut! Får jeg tid, skal de prøves ut.

  SvarSlett
 3. disse skal jeg prøve å lage i dag! var veldig forlokkende den "jukseberlinerkranser" tittelen ;)
  takk for tips!

  SvarSlett
 4. hmm..syntes det var akkurat like vanskelig som vanlig berliner-deigen jeg ;( ble i allefall like frustrert som jeg pleier ;)
  fikk ikke til å rulle skikkelig, bare kliss og smuldre..umulig å duppe i noe som helst, måtte avkjøle helt, så pensle og strø ;)
  men, nå er i allefall boksen full, og smaken var jo bra ;)

  SvarSlett