mandag 3. januar 2011

Litt nyttigere "tullemat"


P-mat er et begrep i barnefamilier. Ungene i nabolaget var ikke store før de lærte seg å varte opp med forklaring/unnskyldning på foreldrenes vegne, når det kom for en dag at de hadde hatt slik mat til middag. Pasta/pølser/pizza/pannekaker er kun greit hvis man har gyldig grunn, liksom...

Men mye av p-maten er jo riktig god. Og som jeg nevnte i forrige blogginnlegg: Siden 3. januar er idEriks fødselsdag, fikk han velge dagens middag.
Han hadde to alternativer: Enten salat "med et eller annet oppi" - eller pannekaker med råkostfyll.
Med kjøleskapet havlfullt av melk som var i ferd med å gå ut på dato var valget enkelt. Det ble pannekaker.

Her følger oppskrift på pannekaker som inneholder litt nyttig. Da kan det forsvares å ha dem på menyen litt oftere. Men framfor alt er det godt! Veldig mye bedre enn det høres ut til, så prøv!

Pannekakerøre
4 egg
2 ss sukker
1 ts salt
3 dl sammalt hvete fin
2 ts bakepulver
5 dl hvetemel
ca. 1,2 liter melk

Egg, sukker og salt vispes lett. Rør inn sammalt hvete og bakepulver. Visp inn drøyt halvparten av melken, og tilsett hvetemelet gradvis under stadig røring. Spe til slutt inn resten av melken og la røren svelle minst et kvarter. Hvis røren virker for tykk etter svelling, spe med litt mer melk.

Stekes i panne med smørklatt, ganske god varme. Brett pannekakene i fire og hold dem varme i ildfast form til servering.

Serveres med varm suppe (ertesuppe, betasuppe, tomatsuppe etter ønske) og fyll av råkost.


Råkost: Bruk de grønnsakene du har. I dette fyllet har jeg brukt finsnittet rødkål og hodekål, tynne løkringer, strimlet gulrot (jeg bruker cestjernet), rosiner og noen grovt hakkede paranøtter.

Jeg foretrekker et sukkerdryss på pannekaken, før jeg legger på råkost. Ringle over en teskje ekstra lett rømme, rull sammen og nyt.

Til den siste pannekaken kan man droppe råkosten og heller ta blåbærsyltetøy og lønnesirup. Dermed blir måltidet middag og dessert i ett. Velbekomme!


4 kommentarer:

 1. mmmmm... dette både hørtes og så veldig godt ut. Skulle kanskje prøvd denne, ja. Spørs om modellflykongen bifaller det, da...

  SvarSlett
 2. Takk, dette blir herved vår middag i dag, med tysk gulasjsuppe til.

  SvarSlett
 3. Høres spennende ut med råkost til pannekakene! Og med grovt mel i røra blir det jo riktig sunt. Må prøves en dag.

  SvarSlett
 4. Mmmm, hørtes jo herligt ut... Likte begrepet p-mat, hehe:-) Den var ny... Men skal da prøve pannekaker med råkost...

  Klem fra Gry:-)

  SvarSlett