søndag 2. januar 2011

Julepietisme under press


Jeg er glad i jul, men tar den nødig på forskudd. Advent er advent, jul er jul.
Forberedelsene foregår utover i desember, men selve Julens Fete Glede (som Finn Schjøll døpte den) - den sparer jeg til lille julaften og påfølgende dager.

Lett forvirret og litt trist leser jeg på blogger og facebook om alle som benytter første nyttårsdag til å fjerne alle bevis på at julen faktisk har vært her.

Husj! Juletreet hodestups ut døra, småkakene i søpla, nissene i pappkasser og julestjernene dit pepper'n gror. Før jeg får romjulssukk for meg er det ut med rødt og gull, inn med pasteller og tulipaner. Straks hører vi om de første vårtegnene - tro du meg! - og påskeriset må vel være rett bak speilet.

Som ekte julepietist føler jeg meg
1) litt lurt
2) litt grådig

Lurt, fordi det sitter i min barndoms juleryggmarg å pine på godsakene i adventen (døpt juleramadan av en juleglad venninne med tilsvarende oppvekst), for så å virkelig nyte alt som hører julen til, når julen er her. Begynner man 23. desember kan man saktens tåle å ture jul utover i januar. I hvert fall til trettende dag jul.

Og i neste øyeblikk skammer jeg meg litt og lurer på om jeg er grådig, fordi jeg faktisk ikke har rukket å bli lei av småkaker og juleduft enda.

Jaja, hver får gjøre som man vil.
Jeg vet at det blir lyst og luftig og god plass i huset når julepynten forsvinner.
Jeg vet at kroppen har godt av måtehold, og at hverdagsmaten i det lange løp faktisk også er den beste.

Men skal det være vits i alle forberedelsene og adventsforsakelsene vil jeg faktisk ture litt mer.
Alternativet må være å følge strømmen å begynne turingen litt tidligere.
Jeg føler at julepietismen er under press, ja.


26 kommentarer:

 1. Som om jeg skulle skrevet det selv (ikke at jeg hadde vært like velformulert :-).
  Jeg føler også at jeg er litt usynkronisert her, det er nesten så når jeg tar fram pynten så begynner "alle" å pakke den ned igjen.
  Har forresten ikke rukket juleribba ennå og heller ikke spist julemarsipan. Flaks for meg er jo at marsipanen selges til halv pris i januar, så jeg satser på litt fråtsing i januar også :-)

  SvarSlett
 2. Helt enig med dæ om å fortsatt kose sæ me jula noen dager...kanskje høstes treet til neste helg...En anna ting -æ greie ikke si at æ hiv ut juletreet, æ høste det/tar av pynten å setter det ut i sneen gjerne med fugle mat på...så fortsetter vi å glede oss over treet!
  Veloverstått-så langt.

  SvarSlett
 3. Jeg stiller meg ved siden av deg i den minkende rekken. Jeg spiser mandariner og siste rest av julekonfekten, mens jeg venter på 13. dag jul.

  Forresten så har jeg et juletre som til nå har sluppet TRE barnåler, og virkelig fortjener å stå på stas en stund til!!

  SvarSlett
 4. APPLAUS fra meg! Kunne ikke vært mer enig!!!
  Adventstiden for meg er å VENTE på julen, når lillejulaften kommer pynter vi tre og hjem. Så er vi klar for julemat, kaker, marsipan og alt som hører julen til...mens vi stemmer i at dette har vi ventet på så lenge...men som alle vet den som venter på noe godt venter ikke forgjeves;)

  Fremdeles lyser juletreet mot meg oppe i stuen, og jeg syns det er nydelig! Drysser, ja men pytt sann.
  Leste på en status på FB nettopp at folk er så rastløse i dag...mår få ut julen, rydde opp...klarer ikke nyte og slappe av...
  Vel overstått så langt, fra meg også:)

  Klem fra Turid;)

  SvarSlett
 5. Godt å se at jeg ikke er alene med mine gammelmodige julevaner! Folk har på en måte droppa adventen og innført jul fra november. Da kan man skjønne at de er lei ved nyttår. Her står treet trygt til 13. januar, og nissene får fylle huset og herje som de vil fram til jula virkelig er over. Fortsatt god jul!

  SvarSlett
 6. Hurra sier jeg, at det er noen som ikke har kastet ut julen. For i dag har jeg lest at MANGE har ryddet ut julen, og det skal neimen ikke jeg. Jeg liker det hag har pyntet og vil gjerne ha det en stund til. Vi ser frem til å pynte og legger ned en masse arbeid, og så skal det ut 1. nyttårsdag, nei, nei,det går ikke an. Hva er det vi kaver etter, må ta verden litt med ro og nyte, våren kommer ikke på lenge enda, det er jo full vinter samme hva vi sier eller gjør.
  Jeg skal kose meg med julen en stund til.

  SvarSlett
 7. Jeg trodde naboene var bortreist 1. nyttårsdag - det var så mørkt der!
  De var ikke det, hadde bare fjernet julebelysningen...
  Her i huset er det jul fremdeles.
  Ha en fin uke :)

  SvarSlett
 8. Jeg trodde nesten jeg var alene med å vente med jula. Her kommer juletreet på plass lillejulaften, og da også det meste av pynten.Og da er det virkelig JUL! Og når vi kommer til ca. 13. dag jul er jeg klar for å rydde bort jula.

  SvarSlett
 9. Så herlig å se at vi er flere av den "gammelmodige" sorten! Hos meg starter ikke jula før tidligst bittelille julaften - tiden fra 1. til 21. desember går med til forberedelser til høytiden. Da bakes det, vaskes og ryddes i alle kroker, man lager julegaver og kosestresser, og SÅ - når man har pynta juletreet lillejulaften, kan man senke skuldrene og nyte all pynten man har satt fram/hengt opp, smake litt på julekaker som er i alle bokser, og tenke at NÅ er det jul.
  Hos meg står treet pynta til 20.dag Knut (som jo jager jula ut) MINST! Har hatt juletre til 1.februar ett år også jeg... ene og alene fordi det var sååå vakkert tre, og fylt med lysegrønne nyskudd over det hele... det var fryktelig å måtte ta det ned faktisk. :)

  SvarSlett
 10. Enig med deg! Her blir treet den avgjerande faktoren ganske ofte, sidan vi hentar tre i eigen skog og det ikkje er dryssfri edelgran;) Når treet er plagsomt, går det ut i snøen. Og då blir liksom resten med i dragsuget. Ikkje ut i snøen, da....

  Men eg likar å ha lys og pynt, raudt og fagert. Det blir så tomt etterpå!

  SvarSlett
 11. Er helt omvendt jeg da (tross nøktern oppvekst), elsker førjulstiden og bruker hele desember på mandarinspisisng og pepperkakesmaking. Dermed er jeg helt ferdig 2.juledag, og rydder sakte men sikkert bort... Hver sin lyst;-)

  SvarSlett
 12. Amen!! Eg elskar førjolstida - Adventstida- og like mykje sjølve jola, når den kjem 23.desember. Og hjå meg skal den iallefall få stå til neste helg!

  SvarSlett
 13. Er litt enig med deg, så her blir jula noen dager til. Til helga tenker jeg at det er nok for da får en vel ta en skikkelig vask igjen, har slurva med den i jula :D bare kosa meg.
  Måtehold i forhold til mat har ikke vært noe problem, men holdt igjen så godt jeg kunne med marskipan og holdt til 1.desember (som var målet)
  Ha en koselig mandagskveld :D

  SvarSlett
 14. Jeg er helt enig med deg!
  Fra gammelt av skulle man ikke ha juletreet i hus og begynne julefeiringen før TIDLIGST lille julaften. Romjula ble brukt til etegilder og festligheter. Og trettende dag jul skulle juletreet ut og restene ryddes vekk.
  Men så kom Plantasjen og resten av handelstanden og påvirket interiørbladene og interiørbloggerne - og vips, så begynte jula i slutten av november allerede. Har inntrykk av at mange tar inn juletreet flere uker før jul - og da er det jo ikke rart at det drysser og må kastes ut andre juledag...
  Men tar jeg ikke mye feil, blir det snart in å feire jula på den gammeldagse måten igjen, og kalle det RETRO - og da er vi plutselig blitt trendsettere, vi!
  Ha en fin etterjul!

  SvarSlett
 15. Jeg må bare innrømme at jeg er fort ferdig med jula, men jeg innfører den gradvis hjennom hele desember. I går for treeet ut, og i dag resten av pynten. Men jeg skal innrømme at det blir litt trist inne når alt det røde forsvinner, selv om jeg har mye tente lys uansett.

  Januar og februar synes jeg er to svarte hull på kalenderen, så sånn sett burde jeg kanskje drøye jula en stund.

  SvarSlett
 16. Oi!!! Pleier aldri å kommentere, men det var så herlig å oppdage at jeg ikke er alene om ønsket om å ha advent i adventstida og jul til jul :-)
  Føler det er en trend i tida at alt skal tas på forskudd. På gården hos oss har vi jul til tjuendedagen, altså 13. januar, og gleder oss over det!
  Klem, Kristin

  SvarSlett
 17. Så fint og så godt at du sier dette, Hanne! Kunna absolutt ikke vært mer enig!!
  Jeg holder god avstand til juleproduktene, som f.eks julemarsipan og gavepapir, som allerede rundt 9. oktober er å finne i butikkene! Jeg liker den gleden, spenningen og forventningen det er i tiden før advent, hvor jeg venter på adventa! Og jeg storkoser meg i adventa med adventsting - som hører nettopp ADVENTA til. Og så kulminerer det hele med JULA, som begynner lillejulaften og hvor "juletingene" hører hjemme.
  Alt til sin tid!
  Og jula hos meg, med all pynt og tre og det hele, varer til trettendedagen. Ikke nødvendigvis fordi at jeg er lei av jula, men fordi at det er nettopp trettendedagen. :)

  SvarSlett
 18. Hvis det er noen trøst, så er jeg også en sånn julepietist :) Jeg er så hjertens enig i det du skriver!

  SvarSlett
 19. Oss julepietister i mellom kan jeg innrømme at dukene er på vei i vask, men hos oss er advent advent og jul jul (man er da vel godt oppdratt ;)
  og dukvasken er ikke til å unngå i kombinasjonen gutter på fire og seks år og hjelp med vaffelrøre (jada, jeg kunne ha ryddet den bort før vi rørte...)

  SvarSlett
 20. Jeg holder ut og tier helt til 13. dag jul. Ikke fordi jeg vil, men for de jeg bor sammen med er så julete. Det er mangt som har blitt ofret på husfredens alter som ho mor sa.Til helga bi det hemningsløs bort-rydding, med påfølgende knusing av Carolines pepperkake hus. Hilsen foreningen mot overdreven julefeiring ( og vi e mange)Bjørg.

  SvarSlett
 21. Hei!! Nå har jeg bakt knekkebrødene dine!! Gleder meg til å spise dem!! Jeg slapp bitte litt honning oppi også!! Jeg kastet ut juletreet på 1.nyttårsdag. da var det nok, men det er forsatt litt pynt igjen. Før var jeg en julepietist, men tidene forandrer seg..... Vet ikke helt hvor det ender!? AnneK:-)

  SvarSlett
 22. Jeg holder så med deg i dette. Julen kommer inn på lillejulaften, ut blir den kastet mellom 13. og 20. dag jul en gang... Skal da nyte varmen og kosen så lenge som mulig :)

  SvarSlett
 23. Jeg er så enig med deg. Blir nesten sliten av at alt skal skje så fort - skjønner meg ikke helt på det. Nei her får juletreet stå en stund til.

  SvarSlett
 24. Takk og lov for at jula i mitt hus varer helt til pås...iallefall 20ende dag jul!
  :D
  Hilsen
  Unni

  SvarSlett
 25. Eg er heilt enig med deg Hanne :) Her i huset er det fremdeles jul:) Vi kosar oss med raude levande lys og julekaker nam nam. Blir iallefall ut denne veka og kanskje litt til ;) det meste blir pynta her i huset siste veka før jul, ikkje alt lissjejulafta. Men det er litt fordi eg jobba til kl 5 den dagen og for at tausa på 6 skulle få vere med på pyntinga tok vi det gradvis den veka. men juletreet pynta vi 23. om ettermiddagen. Ei veninne av meg kasta jula ut 29. des.... då trur eg nesten eg hadde spart meg 'bryet' med å pynte ;)))) ha det fortsatt julekoselig Hanne :) Klem.

  SvarSlett
 26. Så godt å se at det er mange som mener det samme som meg her. Her står fortsatt juletreet (og med nesten alle barnåler på fortsatt, til tross for hard fyring) og all julepynt fremme i hyller og på bord. Jeg liker ikke den "amerikaniseringa" vi ser med at huset julepyntes tidlig i desember, da mister vi adventstiden slik jeg vil ha den i hvertfall. Så her er det advent førstog så jul til 20. dagen eller deromkring. Regner med å høste juletreet neste helg og rydde bort nisser og annet da. Kommer likevel til å beholde litt røde lys og duker som ikke er altfor "julete" for å beholde den varme følelse i huset en stund til.

  SvarSlett