tirsdag 6. juli 2010

Somsalmarat


Jeg har oppdaget at mange av mine lesere havner her etter å ha googlet ordet "sommermiddag". Og til de som jakter på slikt kan jeg nå by på en ny rett: Salat med varmrøkt røye.

Jeg liker å teste nye oppskrifter, og som regel har slike forsøk en forhistorie. Så også denne gang: Historien utspant seg sist fredag (2. juli) på facebook, der en av mine kontakter la ut link til en artikkel om den hardføre røya, som jeg fant interessant. Samtidig fortalte hun at familiens bedrift, Hongset Røye i Hommelstø, nettopp hadde slaktet, pakket og sendt masse røye ut på markedet. Og da repliserte jeg at det er bra noen sørger for røyeforsyninger, og at jeg hadde gode minner knyttet til nettopp denne fisken, som var hovedrett i bryllupet vårt 3. juli 1993.

Er du hjemme for tiden og sjekker posten din? spurte hun plutselig. - Jeg fikk lyst til å sende deg en bryllupsgave.


Dagen etter - som altså var 17 års-bryllupsdagen til idErik og meg - lå en fyldig konvolutt i postkassen vår. Kaldrøkt og varmrøkt røye fra Siv Mossleth/Hongset Røye! Hun la ved en lapp med anbefaling til en salat med varmrøkt røye, og det er den jeg har testet i dag, med bare noen små tilpasninger. Det ble et utrolig velsmakende måltid!

Salat med varmrøkt røye, 2 personer
1/2 - 1 pk vestfoldsalat
1 pk bladpersille
1/3 agurk
1/2 rødløk
1/4 vannmelon
1-2 fileter varmrøkt røye

Salat og bladpersille rives i mindre biter og anrettes på serveringsfat. Agurk og rødløk skjæres i strimler og drysses over. Bruk melonjern til å lage kuler av vannmelon; la dem renne litt av før du legger dem på salaten. Fisken deles i pene små biter og danderes på toppen.

Tipset fra Siv var å bruke litt revet, fersk ingefær i salaten, og det er sikkert godt. Jeg laget i stedet en dressing, på denne måten:

Dressing
1 beger ekstra lett rømme
1 bit revet ingefær
1 fedd presset hvitløk
ca. 1/3 ts salt
ca 1/3 ts sukker
noen finhakkede blader sitronmelisse

Alt blandes i rømmen. Smak til med de ulike ingrediensene til du blir fornøyd; mine mengdeangivelser er tatt på hukommelsen.
Salaten serveres med brød. Velbekomme!


PS. Tittel på dagens innlegg er bare noe snikksnakk som har festet seg fra barndommens barne-tv, tror jeg. Ulike måter å si "sommarsalat" på...

8 kommentarer:

 1. Sikker på at overskriften din er skrevet riktig? Somsalmerat = Sommersalat?? :-)

  SvarSlett
 2. Lisbeth - les siste setning under nederste bildet, så får du svaret ;)
  Utrolig hva man går og husker.

  SvarSlett
 3. Mmmm... varmrøkt røye... Det er godt bare med rømme og flatbrød til!
  God apetitt!

  SvarSlett
 4. Koselig forhistorie, og salaten ser himmelsk ut!
  Sommerklem : )

  SvarSlett
 5. Den så god ut, du!
  Vi har kjøpt en sånn røykekasse for å røyke fisken sjøl - må bare få fisk først!
  Når det gjelder overskrifta, så trodde jeg det var et ord fra barnemunn. Husker min lille datter en julaften - hun skulle ha mer og mer middag. "Du kommer til å eksplodere", sa jeg - hvorpå hun svarte: "man eksplokjedere av mat"!
  Man eksploderer ikke av mat, nei :)

  SvarSlett
 6. Hei Hanne! Tusen takk for hyggelig hilsen fra deg. Du er en kløpper til å lage mat forstår jeg. Det ser så delikat ut. Med stor hilsen fra Torunn.

  SvarSlett
 7. mm m!
  men jeg må bare spørre..hvor har du fått tak i det "melonjernet"? eller har det kanskje et annet fancy navn :)
  trives godt her inne på bloggen din!

  SvarSlett