mandag 8. januar 2018

Mye mindre svinn


Da eldstejenta for seks år siden var klar til å flytte hjemmefra, lurte hun på hva som var mine beste tips for å kunne spise godt, sunt og variert, men samtidig økonomisk.


- Den aller dyreste maten er den du må kaste fordi den har blitt dårlig, svarte jeg. 

Vi snakket litt om holdbare grønnsaker som poteter, løk og rotgrønnsaker. Sånne som tåler noen uker i kjøleskapet og "bare er der", slik at måltidene ikke trenger å være planlagt til punkt og prikke. Og så har du de litt skjørere, som agurk, paprika og sjampinjong, som det er lurt å spise opp innen ganske få dager.

Brokkoli og blomkål er i mellomsjiktet. Jeg gransker dem nøye i kjøpsøyeblikket, og unngår alle med mistenkelige partier. Likevel. Det er sjelden jeg bruker hele bunten på én gang, og poff! før jeg vet ordet av det er de fulle av svarte flekker eller mugg.

Det vil si - slik var det før. Inntil idErik gikk på et matlagingskurs og kom hjem med kokkens lure tips. Vi kaster nesten aldri blomkål eller brokkoli lenger.

Så enkelt er det:
Pakk ut brokkolien/blomkålen når du kommer hjem. Fjern gjerne det meste av blader på blomkålen. Skjær en skive av stilken, slik at du får frisk snittflate. Dekk denne med et godt fuktet, flerdobbelt kjøkkenpapir. Pakk grønnsaken inn i plast eller bivokspapir og oppbevar i kjøleskap. Neste gang du bruker litt av bunten frisker du opp snittflaten og dekker den med et nytt, gjennomfuktet papir.

Du vil nesten ikke tro hvor mye mer holdbar grønnsaken blir på denne måten!




5 kommentarer:

 1. Genialt! Jeg blir stresset av dvask blomkål, nå skal jeg jammen prøve dette tipset.

  SvarSlett
 2. For et smart tips. Dette må jeg prøve.

  SvarSlett
 3. Dette må jeg prøve ut! Absolutt aktuelt tema her i gården, siden jeg er bare en som skal spise. Takk for tips!

  SvarSlett
 4. Det tipset må jeg prøve! Er så lei av å kjøpe brokkoli som blir gul etter et par dager i kjøleskapet. ☺👍

  SvarSlett
 5. Kjempelurt tips, det må prøves! Ellers går det an å forvelle det og bare legge det i porsjonspakninger i fryseren, men dette går sikkert mye fortere da.

  SvarSlett