mandag 1. mai 2017

Garantert suksess


Mai er her, og med den en rekke kakeanledninger. Suksessterte er en vinner på kakebordet. Den er også holdbar i tett boks, og kan sågar fryses. Denne  oppskriften stammer fra Hjemmet for noen år siden og er lett å lykkes med. I bladet lyder den navnet "Sjokoladedrøm", men for meg er dette suksessterte.

Suksessterte i langpanne
6 eggehviter
400 g sukker
400 g malte mandler
4 ts bakepulver

Gul suksesskrem
6 eggeplommer
1,5 dl kremfløte
150 g sukker
2 ts vaniljesukker
200 g smør - obs: må ha romtemperatur

Sjokoladeglasur
200 g kokesjokolade
2 ss smør

Start med å piske eggehvitene stive. Tilsett sukker litt etter litt og pisk til tykk marengs. Bland det tørre og vend det inn i marengsen. Fordel røren i jevntykt lag bakepapirkledd langpanne, 30x40 cm.

Stek kaken midt i ovnen, 175 grader i ca. 20 minutter.
Avkjøl helt i formen.

Eggeplommene kokes opp sammen med fløte og sukker i en tykkbunnet kjele. Rør stadig, og la kremen småkoke til den tykner.
Ta kjelen av platen. Tilsett vaniljesukker og rør inn romtemperert smør i små klatter. Avkjøl kremen helt før du brer den over mandelbunnen.
Sett kaken i kjøleskap over natten, alternativt et par timer i fryser.

Smelt kokesjokolade sammen med smøret. Avkjøl litt, men ikke mer enn at den fortsatt er flytende og raskt kan smøres over den avkjølte kaken. Sett kaken kjølig til sjokoladen har stivnet.

Del opp i nokså små firkanter med skarp kniv. Det kan lønne seg å varme knivbladet innimellom, for å hindre at sjokoladetrekket sprekker.

Oppbevares kjølig i tett emballasje.


8 kommentarer:

 1. Nam nam, den så fantastisk god ut !!!

  mvh AnneKa

  SvarSlett
 2. Du er ivrig å står på med bloggen fortsatt-står respekt av det.Baker å suksessterte-rund eller langpanne alt ettersom- bruker svigermors oppskrift , så rart med de oppskriftene en er blitt vant med...har sett denne oppskr.-faktisk vurdert å teste den...Ha en fin dag -var morsomt å surre litt her i blogglandia ...her er jo faktisk mange av de såkalt "gamle kjente".

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid. Hyggelig å se deg her inne også - vi "treffes" jo mest på facebook. Ja, jeg har gjenopptatt bloggingen, fordi jeg savnet den. Facebook er vel og bra, men veldig fragmentert og kortvarig. Budskapene - både egne og andres - bare blafrer forbi. Nå kommer jeg til å bruke en del tid både på egen blogg og på å re-orientere meg i bloggverdenen. Mange av de "gamle" er borte, men jeg har oppdaget flere artige blogger som jeg skal tipse om etter hvert. Og som du sier, så er det jo også noen av de gode gamle som er still going strong.

   Slett
 3. Nam nam nam! Jeg har aldri bakt suksessterte selv, men det er liksom en slager på alle selskaper - barnedåper og bryllup. Takk for at du deler! :)

  SvarSlett
 4. Det satt langt inne hos meg også, for jeg har hørt så mange historier om gulkrem som skiller seg. Men det har gått bra, altså. (bank i bordet!)

  SvarSlett
 5. Kan man fryse denne kaken?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det går veldig fint. Det beste er å fryse den i ett lag, altså ikke stable stykker oppå hverandre. Da unngår du at glasuren blir uappetittlig. Samtidig må den pakkes tett for å holde seg. Jeg bruker en flat plastboks med lokk, og legger matpapir i bunnen. Da er det lettere å få opp de stykkene jeg vil hente (om jeg ikke skal tine alt på en gang).

   Slett