tirsdag 10. juni 2014

Karamellglaserte småkaker


Her er oppskrift på min nye småkakefavoritt, som yngstejenta bakte til bursdagskaffen min forleden. Oppskriften fant hun i kokeboka "1 deig - 100 småkaker" - men hun har modifisert den litt.

Porsjonen gir ca. 30 kjeks. Kjeksene er ikke helt sprø, men utrolig gode. Bare prøv!

Karamellglaserte skiver
225 g mykt smør
140 g sukker
1 eggeplomme
3 ts vaniljesukker
300 g hvetemel
1 klype salt

Smør og sukker røres hvitt og luftig. Pisk inn eggeplomme og vaniljesukker. Bland inn hvetemel og salt.
Del deigen i to like store deler, pakk dem i plast og legg i kjøleskapet i en god halvtime.

Karamellglasur
50 g sukker
5-7 dråper vaniljeessens
4 1/2 ss vann (obs, ikke alt skal kokes)
2 eggeplommer

Sukker, 1,5 ss vann og vaniljeessens blandes i en kjele. Kok opp under omrøring til sukkeret er oppløst. Deretter skal du ikke røre mer i blandingen, men la den koke til den får en gylden karamellfarge. Når blandingen er gyldenbrun: Ta kjelen av plata, rør inn de resterende 3 ss kaldt vann. Deretter setter du kjelen i kaldt vann og lar glasuren avkjøles. Glasuren/sausen skal være flytende også når den er kald.
Nå skal du vispe 2 ss av denne karamellsausen sammen med to eggeplommer.(Du får ikke bruk for resten av sausen.)

Rull deigen til tykke pølser og skjær i ca. 30 skiver. (Hvis du ikke synes skivene blir pene nok, kan deigen også trilles til kuler som du deretter trykker flate på bakepapir.)

Pensle kakene med glasur i fire omganger. Glasuren må få tørke noen få minutter mellom hver runde. Lag et pent mønster med gaffel på hver kjeks.

Steketemperatur: 190 gr
Stekes i 10-12 minutter.

Du kan godt la dem bli friskt brune - da smaker de ekstra mye og får en sprøere konsistens - men pass på at glasuren ikke blir brent!
La kakene avkjøle på brettet i ti minutters tid, avkjøl deretter på rist. Oppbevares i tett boks.

Jeg elsker småkaker! Har du en god oppskrift i bloggen din, tips meg gjerne!

PS: Det hører med til historien at faren min trodde vi hadde satt fram et fat med fiskekaker... :-)3 kommentarer:

 1. De høres gode ut! Og jeg forstår at din far tok feil, de SER faktisk ut som fiskekaker. *fnis* Men det er jo en grei kamuflasje det, så får du ha dem i fred. ;)

  SvarSlett
 2. Hm, når man skal vispe 2ss av karamellsausen sammen med eggeplommene, skal dette så etterpå blandes med resten av sausen? Eller er det kun de to spiseskjeene + eggene som skal brukes til å pensle kakene? Disse hørtes gode ut, så tror jeg må lage de :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for spørsmål, Mari. Nå har jeg presisert i oppskriften at du ikke skal bruke resten av sausen. (Men det blir uansett ikke så mye til overs.) Lykke til med bakinga :-)

   Slett