mandag 10. februar 2014

Snadderpotet


Hasselbackpotet er noe jeg lenge har hatt lyst til å smake, men det har liksom blitt med tanken. Inntil i går. Da hadde idErik gjort klar et stykke roastbiff som vi skulle ha til middag, og jeg ønsket et litt spenstig tilbehør.

Det er ingen grunn til å utsette i årevis å prøve denne tilberedningsmetoden for potet. Veldig enkelt, veldig godt. Det eneste du må ta hensyn til er at potetene trenger ca. en time i ovnen.

Potetene har forresten navnet sitt fra den svenske restaurant Hasselbacken.

Hasselbackpotet - 4 p.
8-10 jevnstore poteter, helst avlange
salt
pepper
smeltet smør
strøvkavring

200 grader, ca. en time

Skrell, skyll og tørk potetene.
Nå skal potetene skjæres i tynne skiver, men obs: Du skal ikke skjære tvers gjennom poteten; den skal fortsatt henge sammen i bunnen. (omtrent som når du skjærer loff til kvitløksloff). En enkel måte å få dette til på er å legge to like tykke skjærefjøler på benken. Plasser poteten mellom de to fjelene, slik at kniven stopper i fjølene for hvert snitt. Skjær tynne skiver, 3-5 mm.
Legg potetene i smurt, ildfast form. Pensle potetene med smeltet smør. Kvern salt og pepper over.

Sett formen i forvarmet stekeovn.
Etter 20 minutter tar du potetene ut og pensler på nytt med smør.
Etter ytterligere 20 minutter tar du potetene ut, dryser knust kavring på toppen av potetene, nytt dryss av salt og pepper. Bruk teskje til å fordele litt smeltet smør på kavringstrøet. (I stedet for kavringstrø kan du bruke litt revet ost
Sett inn i ovnen for de siste 10-20 minuttene, slik at toppingen blir spør og poteten gjennom-mør.

Tips: Jeg har sluttet å bruke ferdigkjøpt griljermel, fordi jeg synes det har en ufrisk smak. I stedet bruker jeg usøtede Crisprolls/Skorpor, som vi uansett alltid har i kjøkkenskapet. Jeg knuser kavring ved å putte den i en pose og bruke kjevle til den er finsmuldret.

Hasselbackpotet smaker godt som tilbehør til allslags kjøtt og stekt fisk. Kan også spises alene som en koserett. Du kan naturligvis variere krydringen i det uendelige.


3 kommentarer:

 1. Ikke dumt tilbehør det der. Må visst prøves ut. :)

  SvarSlett
 2. De så veldig gode ut. det må prøves :)

  SvarSlett
 3. Ein annan vri av bakte poteter.
  Såg godt ut :-)

  SvarSlett