lørdag 1. september 2012

Jeg er ganske sur!


Det er første dagen i september 2012. Det betyr at glødepærene er en saga, blott.

Hovedinnvendingen mot glødepæren er at mesteparten av strømforbruket i disse lampene ikke går til lys, men til oppvarming.

Glødepærer er geniale for oss som bor i en del av verden der behovet for lys stort sett sammenfaller med behovet for oppvarming. Men tror du noen bryr seg om det? Tror du det hefter at vi er mange som må skru panelovner og varmekabler opp for å veie opp for varmetapet med de nye (svindyre!!) pærene?

Jeg blir sur når jeg får følelsen av at jeg ikke teller.

Vi har nettopp brukt 800 kroner å å skifte ut pærene i utelampene våre. Lamper som har pleid å lyse godt opp rundt huset, både på terrasser og hagestier. Nå må jeg (helt sant!) lukke opp døren og se direkte på lampen for å avgjøre om den er påslått. Og det er på pluss 15 grader. Det skal bli spennende å se på effekten i minus 15.

Dessuten blir jeg ytterligere pissesur fordi vi har tatt de første alternative pærene i bruk innendørs også. Grønnskjær i lampettlyset inngår ikke i min drøm.

Innse det, jenter - når glødepæren forsvinner har vi vært på vårt peneste. Her er det bare å satse på stearinlys. *mumle, mumle, knurr*

PS. Bildet har jeg lånt her.

11 kommentarer:

 1. JA! Helt enig, jeg like heller ikke den dunkle belysningen! Vi er avhengie av både lys og varme vi nordboere, og hvorfor kan vi ikke fortsette og slå to fluer i en smekk og utnytte varmen av lyspæra. Energisparende? Nei ikke når vi må bruke andre kilder for å erstatte varmen fra pæra.
  Ei finfin helg til deg:)

  SvarSlett
 2. Dette har jeg ikke fått med meg en gang.
  Men vi kan vel bruke de pærene vi har?

  SvarSlett
 3. Helt enig med du!

  Fortsatt fin søndag!

  SvarSlett
 4. En ting skal være sikkert,interiør går foran miljø hos deg!! Makan til uvitenhet på mange plan!

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he. Det vil jeg ikke uten videre være enig i. Et av mine hovedpoeng er nettopp at det på mine breddegrader er bruk for den oppvarmingen som glødepærene gir, så her blir det ikke snakk om netto strømsparing - som jo er hovedpoenget miljømessig. Varmen som lampene ikke lenger gir, må erstattes med annen varme.
   Når det kommer til avfallshåndtering er også glødepærene mye enklere enn alle alternativene.
   For både helse og trivsel har korrekt fargegjengivelse betydning.
   Så her er det bare å glede seg til produsentene skaper riktig gode sparepærer.

   Slett
  2. Sparepærer er ikke noe godt alternativ til belysning i kalde områder. Her er LED et mye bedre produkt, da det ikke er følsomt for kulde. LED har nå kommet såpass langt i utvikling, at du kan få nær sagt akkurat den lystemperaturen du måtte ønske. Ta gjerne en tur innom Duralamp.no eller ring oss for mere informasjon.

   Slett
 5. SÅÅÅÅ ENIG !! Skulle hamstre til lampettene mine men glemte det helt. Håper butikken selger også i morgen :)

  SvarSlett
 6. Nå er kanskje ikke dette noen debattblogg, men jeg synes Anonym er nokså ovenfra-og-ned i sitt innlegg. Ja, nesten høy på pæra, vil jeg si - unnnskyld: høy på LED-lyset..

  SvarSlett
 7. Ja, jeg kommer også til å savne glødepærene, men vi har nå etterhvert begynt å kjøpe disse nye. Men skrekk og gru, jeg leser at sparepærer inneholder kvikksølv og må behandles deretter. Er det miljøvennlig forresten????

  SvarSlett
  Svar
  1. Se på Duralamp.no. Vi har både glødepærer og LED til de fleste formål

   Slett
  2. Takk for tipset, anonym. Det må sjekkes!

   Slett