mandag 13. juni 2011

Vakkert vennskap


En av idEriks favoritt-forfattere er Erich Maria Remarque. Han har snakket varmt om Remarques bøker i alle år, men jeg har liksom aldri kommet meg til å lese noen.

Nå har jeg endelig hørt "Tre kamerater" som lydbok. Og hvilke gode høytlesningsstunder ble det ikke? Åh - det er så herlig når fenomenet lydbok gjør kjøreturene litt for korte.

Handlingen utspilles i Berlin i 1920-årene. Det er etterkrigstid; livslysten vender tilbake og kulturlivet blomstrer. Men inflasjonen øker, og pengene blir mindre og mindre verdt. Nød, uro og nazisme vokser fram.

Tre unge venner, med felles fortid som tyske soldater i første verdenskrig, prøver å skape seg et nytt eksistensgrunnlag gjennom å drive et bilverksted. Så kommer en kvinne inn i bildet. Den Store Kjærligheten for en av de tre kameratene.

Lykken er langt fra ensfarget. Jeg vil ikke røpe for mye, men kameratskapet mellom de tre rører meg dypt. Heldig er den som har slike venner, tenker jeg.
Romanen er skrevet i 1937. Forfatteren ble forfulgt i hjemlandet på grunn av sin antimilitaristiske holdning, han emigrerte først til Sveits og senere USA. Boken kom ikke ut i Tyskland før i 1950. Av New York Times ble den allerede i utgivelsesåret utropt til en av samtidens vakreste kjærlighetsromaner. Dette er stor skrivekunst.

Filmen Hjortejegeren er for øvrig løst basert på boken, i tillegg til at den ble filmatisert i 1938. Jeg skulle svært gjerne sett denne romanen filmatisert på nytt.


5 kommentarer:

 1. Takk for bokanbefaling. :)
  Jeg er på jakt etter bøker til ferien, og blir veldig glad når jeg oppdager nye bøker. :)

  SvarSlett
 2. Jeg har også oppdaget lydbøker på lange kjøreturer, og takker for dette tipset! Den høres spennende ut. Hvor mange timer varer den??

  SvarSlett
 3. Ah! Enig! Denne har jeg faktisk hørt to ganger, minner meg litt om Hemmingway --->mest kjærlighetsdelen i grunn;-)

  SvarSlett
 4. Takk for anbefaling! Jeg er alltid på jakt etter "nye" bøker...
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 5. Denne boken har jeg bare hørt om, men aldri lest. Nå ble den med et mer interessant. :-)

  SvarSlett