tirsdag 18. august 2009

En naturlig konsekvens

Når du har bakt spanskrør/blåbærrull, sitter du igjen med seks eggeplommer som skriker etter å komme til nytte. Det beste du kan gjøre da, er å bake Gullkake!

Dette er en god, gammel traver - som nesten ingen baker lenger. Oppskriften har jeg hentet fra Det Søte Liv, og jeg tar sjansen på å dele den med dere - i trygg forvissning om at dere får lyst til å bake mer og finner veien inn til Kristines imponerende oppskriftsamling.

Gullkake
150 g smør
150 g sukker
6 eggeplommer
225 g hvetemel
1,5 ts bakepulver
2 dl kremfløte

Smør og halvparten av sukkeret røres lyst og porøst. Eggeplommene piskes til eggedosis med resten av sukkeret. Bland smørkrem og eggedosis. Sikt i det tørre og rør deigen klumpefri. Fløten piskes til krem (ikke pisk for lenge), og røres inn til slutt.
Bruk en godt smurt kakeform (ca. 1,5 liters). Hell røren i formen, og glatt overflaten.
Stekes ved 175 grader nederst i ovnen i 45-60 minutter. Sjekk med kakenål underveis.
Avkjøl kaken litt før du tar den ut av formen. Avkjøles helt på rist.
Kaken tåler godt å fryses. Pakk den i så fall godt inn i plast.

Kaken kan virke litt anonym og småkjedelig. Men: Det er bare til du har smakt på den ;-)
Lykke til!

13 kommentarer:

 1. Mmmmm,så deilige kaker du har bakt.Ble nesten sulten nå:-))
  Tusen takk for HV-gaven og takk for at du stakk innom på bloggbesøk. Ja det var trist med kattungen vår. Gutten min kom hjem fra skolen og gråt i dag også. Gjør vondt i morshjertet.
  Men det går seg vel til. Tirsdagsklem fra Elin.

  SvarSlett
 2. Du er virkelig en racer på å bake. Kakene dine ser alldeles nydelige ut :)

  SvarSlett
 3. Når man er så flink til å bake går det jo fint å få uventet besøk. Her er vi heldige om det finnes noen sjokoladebiter i skapet. Du er virkelig flink som baker så mye!

  SvarSlett
 4. Minner meg sånn om formkakene til mormor...får vann i munnen!! Klem

  SvarSlett
 5. Jeg har ennå ikke turt å bake det spanskrøret ditt. Det står på lista og den ser bare så utrolig god ut. Smart at en kan bruke eggeplommene til noe også.
  Jeg var flink selv i helga og lagde Tiramisu til dessert. Tror egentlig den kaka di er bedre. Får prøve til helga igjen.

  SvarSlett
 6. Den må også prøvast...
  Kanskje ei unnskyldning til å bake:
  Sola skin på meg!
  Inn på mitt kontor ;-)
  Måtte ta pause frå alt det viktige arbeidet og besøke bloggverda som kan vere viktig nok!

  SvarSlett
 7. Denne ser virkelig god ut! :-)

  SvarSlett
 8. Så flott oppskrift Hanne, jeg som baker så masse med hvite...englekyss og sånt.. og kaster plommene. neste gang prøver jeg denne.
  Klem Gry : )

  SvarSlett
 9. Enig med deg, man kan ikke kaste eggeplommene. Man får nesten litt vondt innvendig når man gjør sånt. Hos meg har det ofte blitt omelett av restene, men denne kaken var jo en bedre løsning på eggeplommeproblemet.

  SvarSlett
 10. Kaken ser kjempegod ut! Og så praktisk å få brukt opp eggeplommer som har blitt til overs! Skal notere meg denne! Tusen takk for hyggelig kommentar i bloggen min!
  Trine ;)

  SvarSlett
 11. Skulle ønske jeg var en like flink og entusiastisk kakebaker som deg, kake er jo såååå godt;)

  tusen takk for hyggelig besøk i bloggen min:)

  Ha en fortsatt fin dag:)

  klem:)

  SvarSlett
 12. Hei, du var innom hos meg (en av de første kommentarene noen sinne – hurra!) så da var jeg jo bare noen tastetrykk unna deg. Koselig blog, også så mange fristende kaker! Jeg er kjempedårlig til å bake, men sikle det kan jeg!

  SvarSlett
 13. Ein annan måte å bruke eggeplommene på er å lage ein deilig aioli. Sjekk ut denne: http://altgodt.wordpress.com/2009/02/22/fransk-inspirasjon/ Ikkje akkurat slankekost det heller, men... ;-)

  SvarSlett