søndag 8. desember 2024

Jeg har en hemmelig venn!


Forleden kom jeg plutselig på at jeg hadde glemt min tradisjonelle oppdatering av profil- og forsidebilde på facebook. 

Fast desember-profilbilde har i mange, mange år vært dette "lett justerte" engleglansbildet. Egentlig er det en pakkelapp jeg laget på et kortlagingskurs, men så kom jeg til å tenke at det lignet litt på meg i oppskrudd julemodus, så da ble det profilbilde i stedet.

Forsidebildet har variert, og i år var det ingen opplagt kandidat på kamerarullen. Men apropos pakkelapp...

Jeg ble tidlig ferdig med årets julegaver. Og endelig, nå er jeg også nesten kommet til bunns i min vanligvis rikholdige samling (les: overflod) av pakkelapper. Det har vært et innsatsområde de siste årene, å bruke flere enn jeg kjøper. 

Jeg har én favoritt over alle favorittpakkelapper. Nemlig Lennart Heljes supersøte skildring av nisse med spark, og på sparken sitter katten. Det er mange år siden jeg kjøpte dem, og jeg blir øm om julehjertet hver gang jeg ser dem. 

Jeg valgte dette motivet som facebook-forsidebilde for julemåneden, ledsaget av teksten "Min absolutte favoritt uti pakkelapper. Nå har jeg bare én igjen med dette motivet. Håper motivet dukker opp igjen!"

Og vet du hva? Det gjorde det. Dagen etter!

Jeg tømte en velfylt postkasse, og der dukket det sannelig opp et håndskrevet julekort, trodde jeg. En hjemmelaget, julerød konvolutt med navnet mitt i nydelig håndskrift og et hjerte. Ingen adresse, ingen frimerker, ikke engang et etternavn, så jeg skjønte at dette var personlig overlevert mens jeg hadde vært hjemmefra.

Vel inne ved kjøkkenbordet åpnet jeg konvolutten. Og tenk! Der lå det en hel liten bunke med pakkelapper med nisse og katt på spark! Ingen avsender, men jeg har en bitteliten mistanke...

Awww. Jeg smelter! 





lørdag 7. desember 2024

Adventskos


Jeg liker veldig godt å ha en adventsserie eller to å følge med på. Det blir et fint ritual. I år visste jeg at jeg ville få med meg NRKs "24-stjerners julekalender" - jeg syns den er festlig. 

Men jeg var ikke så gira på å se om igjen noen av de "gamle" barne-adventsseriene, så jeg følte at noe manglet... Inntil jeg, noen dager på overtid, oppdaget "Trolltider"! Jeg har altså ikke fått med meg at NRK sender denne. Har du?

"Trolltider - legenden om bergatrollet" gikk som julekalender på SVT i fjor, og er en nyinnspilling av samme serie fra slutten av 1970-tallet.

Plottet i serien er at trollenes magiske rav forsvinner. Hvis det ikke blir satt på plass igjen, vil det mektige bergtrollet våkne til liv, og legge hele verden under seg. Vi skjønner raskt at det er en mildt sagt uønsket situasjon.

Serien har en klassisk oppbygging, med scener som veksler mellom et menneskehjem (med ei modig jente!) og det underjordiske småfolket. Deres stier bør aldri krysses, men det gjør de selvsagt - takket være den modige jenta og en ekstra eventyrlysten (og sjokoladesugen) trollgutt. Jeg får litt Per Pusling-assosiasjoner når menneskejenta blir bittelita takket være en trollformel. Se bare hvor diger skoen hennes er, når hun oppdager at trollgutten har nasket den og bruker den som seng. For meg er dette nydelige assosiasjoner. Jeg kan knapt huske at noen bok har gjort mer inntrykk på meg enn Per Pusling.

Det var rent tilfeldig at jeg oppdaget denne serien. Det er en jungel å orientere seg i, "alt" er jo tilgjengelig, og man kan gå lei i zappinga. Ikke minst er det fort gjort å gå glipp av noe når man sjelden ser lineært tv med forhåndsreklame.

Det var jo annerledes i gamle dager, før streaminga tok oss. Døtrene mine ble født i 1993 og 1995. De vokste opp med at det var én adventsserie tilgjengelig, og den gikk til et gitt klokkeslett hver dag. Sitt i sofaen da, eller bli fri. Eller - sørg for at mamma tar den opp på vhs mens fritidsaktivitetene pågår. Det var mange fine adventsmorgener her, med egne døtre og nabojenter som strømmet til (med frokost under armen) for å se opptaket før de gikk til skolen neste dag. Jeg tror vi har mistet mye verdifullt med at alt er tilgjengelig hele tiden, og at det aldri blir tomt for opplevelser "på boks".

Men, tilbake til dagens budskap, i fall "Trolltider" har gått under din radar også: Hiv deg på! Jeg har inhalert de fire første episodene til dagens frokost, og skal nok klare å ta igjen det tapte.


onsdag 4. desember 2024

Festlig brød


Dette brødet er festlig til buffet, eller hvis du har har god plass på spisebordet: Et halvgrovt brytebrød med valnøtter, for anledningen formet som et juletre.

Brødet er skikkelig godt, også etter frysing, så det kan lages i god tid. Aberet er at det tar plass i fryseren, for det må legges på noe stivt (en papplate eller ev. en bakerist). Til emballering bruker jeg ekstra store poser, som jeg til nå kun har funnet på engrosbutikk.

Oppskriften kommer fra åttitallsklassikeren "Gjærbakst på alle bord", som Gyldendal ga ut i samarbeid med NKLs Prøvekjøkken - en suveren bakebok. Slå til om du finner den på bruktbutikk! 

Møllebrød med valnøtter

50 g gjær

5 dl melk

2 ss olje

1/2 ts salt

1 ss sukker

100 g valnøttkjerner, grovt hakket

300 g sammalt hvete fin

300 g hvetemel

225 grader i 25-30 minutter, nederste rille

Gjær løses opp i fingervarm melk. Tilsett olje, salt, sukker, valnøtter og sammalt mel. Rør sammen. Tilsett hvetemel og elt deigen raskt sammen, jeg bruker Kenwood og eltekrok.

La deigen heve tildekket til dobbel størrelse, ca. tre kvarter.

Form brødet:

I boka er brødet laget i sirkelform, med en litt stor bolle i midten, og deretter deigpølser lagt i to ringer rundt. Den innerste ringen deles med kniv i seks deler, den ytterste i tolv. 

Når jeg former juletre, deler jeg deigen i 16 biter. 15 trilles til boller og legges som du ser på bildet, den siste trilles avlang til "stamme". La det være litt avstand mellom bollene, slik at brødet har plass til å heve.

Etterheves i ca. 30 minutter. Pensle med vann og dryss litt på litt grovt mel. Jeg bruker grovmalt spelt, den har ekstra rustikk konsistens.

Stek brødet og avkjøl på rist.



tirsdag 3. desember 2024

Rosenkål på sitt beste


Jeg nærmer meg 60 år og har endelig fått sansen for rosenkål. Endringen inntraff første gang jeg smakte stekt rosenkål med druer, etter en oppskrift fra Meny.

I førjulsukene er rosenkål å få kjøpt til en ganske hyggelig pris, og jeg anbefaler deg å teste denne. Dette er godt tilbehør til nær sagt alt mulig, særlig julens mange kjøttretter. Men senest i går hadde vi rester av rosenkål og druer og spiste det sammen med hverdagslige fiskekaker. Helt knall!

Stekt rosenkål med druer, 4 p.

1 pose rosenkål - renses og deles i to eller fire, alt etter størrelsen

1 fedd hvitløk - finhakket

300 gram grønne druer

50 gram valnøtter - grovt hakket

flytende honning - en dæsj

olje

salt og pepper

ev. hakket persille og chiliflak

Varm en klunk olje i stor stekepanne. Tilsett rosenkål og stek den gylden og mør over nokså høy varme i ca. to minutter - vend ofte og pass på at den ikke svir! Demp varmen, tilsett hvitløk, ringle på litt honning, krydre med salt og pepper. La surre et minutt, før du heller rosenkålen over i en skål så lenge.

Varm stekepannen på nytt og stek druene raskt over høy varme til de får litt farge, begynner å hoppe (!) og eventuelt sprekker litt.

Bland inn rosenkålen, tilsett valnøtter og server.

Et dryss med hakket persille og eventuelt litt chiliflak gjør seg godt, om du har, men det blir også godt uten.

mandag 2. desember 2024

Nisselue til nyfødt-nisser


Er du så heldig å ha en bittebitteliten nisse i din nærhet? Det har jeg! Og det er ikke første gang. 

For tre år siden ble jeg mormor til en liten gutt født 4. desember. Jeg måtte så klart komponere ei bittelita nisselue.

I år kom ei lita jente den 22. november. Nå har lillemor arvet nisselua, og i fall det er flere som har behov for akkurat dette plagget, kommer oppskrifta her:

Nisselue til nyfødtnisser

Garn: 1 nøste Baby Panda merinoull fra Rauma, farge 35, pinne nr. 2,5

Ang. pinnetype: Jeg er blitt veldig glad i Addi CraSy Trio, som gjør det enkelt å strikke småplagg hvor rundpinne blir for lang.

Legg opp 76 masker

Strikk 8 omganger vrangbord 2 rett 2 vrang.

Deretter glattstrikk. Sett et merke i hver side + midt foran og midt bak (= 19 masker mellom hvert merke).

Etter 2 cm glattstrikk, fell ved å strikke 2 m rett sammen like før hvert merke.

Etter 4 cm glattstrikk - gjenta felling.

Og deretter gjenta tilsvarende felling hver 4. omgang.

Etter i alt 7 fellinger, gå over til å felle på hver 3. omgang. Gjør dette 3 ganger.

Deretter felles hver 8. omgang, i alt 5 ganger.

Til slutt 3 fellinger med 3 omganger mellom.

Når du har 8 masker igjen på pinnene, snurp sammen og fest tråden.

Dusk til nyfødtnisselue: Surr garn rundt tre fingre, 6-8 runder. Surr stramt ca. 1 cm fra folden. Knytt godt, bruk også toppsnurpetråden i lua til å feste dusken skikkelig godt. Klipp opp enden på dusken og friser sånn at den blir fin.