torsdag 10. desember 2020

Julegaver fra bruktbutikk - tør du?


Hvert år står ting fra bruktbutikk på ønskelista mi. Jeg elsker å gå på oppdagelsesferd på bruktbutikker, og i fjor var jeg endelig modig nok til å gi bort flere julegaver som var kjøpt der.

Jeg vet at vi tenker veldig ulikt om brukte ting. Noen blir helt forstyrret av at andre har brukt det før. Jeg ville definitivt ikke gitt brukte ting til hvem som helst. 

Tøynettet på bildet over er et redesignprodukt fra Kreativt Verksted hos Bodø Røde Kors bruktbutikk. Det ga jeg til min svigerinne, som også er hektet på bruktbutikker.

Til en nær venninne ga jeg denne koppen, som virkelig så helt ubrukt ut. Jeg tror den må ha vært staskoppen til noen som sparte og sparte på den :-) Den er fra amerikanske Gorham Fine China, og jeg tenkte den måtte passe perfekt til venninnens kaffepauser. Jeg pakket den sammen med en nykjøpt, gammeldags krukke med mokkabønner.


Jeg har vanskelig for å gå forbi retrostoffer, i hvert fall på bruktbutikker som har klart å presentere det på delikat vis. Røde Kors bruktbutikk på Fauske er i en særstilling når det kommer til det! Alt av duker er nyvasket og perfekt strøket, og stoffrester er sirlig sortert og lagt i merkede plastposer. Bruktbutikkundens drøm! 


Men hva skal jeg med alle stoffene og dukene...?

Av et fargesterkt retrostoff sydde jeg oppbevaringspose til sugerør av stål med tilhørende "flaskekost". Sugerørene er i to dimensjoner - tykke til smoothie og vanlige til drikke - og jeg vet av erfaring at det er mye lettere å finne sugerørene når de er samlet i en pose. De holder seg også rene, og børsten forblir appetittlig. Gjenbrukssugerør er forresten en super gave til unge familier - de er mye mer miljøvennlige enn folk på min alder!


Til søsteren min ble det hyttepute. Selve puta er butikkny; akkurat puter er ikke noe jeg kjøper brukt. Den nøytrale grå puta fra Kid fikk påmontert et broderi som opprinnelig var innrammet da jeg kjøpte det på Fretex i Bodø. (Bildet er tatt før jeg håndsydde broderiet fast med fine, små sting - derfor tyter litt av strameien ut.) 

Ingen av gjenbruksgavene mine handler om å slippe billig unna. Spesielt snargjort er det heller ikke, dersom gaven fordrer redesign. Og det er mye raskere å gå i vanlig butikk og finne gaver du får byttelapp på, enn å tråle bruktbutikker til du finner akkurat det du tror vil passe til akkurat den du har i tankene. Faktisk foregår vel bruktkjøp heller i motsatt rekkefølge: Jeg finner noe spesielt, og skjønner hvem det er "ment" for. Jeg vil ikke anbefale julehandel i bruktbutikker dersom du har dårlig tid. Januar er passe tidspunkt å begynne på, og så gå noen runder med ujevne mellomrom hele resten av året. Vær også innstilt på at du de fleste gangene kommer tomhendt ut.

Hva tenker du? Ville du bli glad for å få noe som ikke var butikknytt? Eller ville du bare synes det var ekkelt og at det virket gnieraktig?

Du kan gjerne si fra til mottakeren om at gaven er kjøpt brukt.3 kommentarer:

  1. Jeg har en aftale med mine søstre om, at gaver enten skal være hjemmelavede eller fra brugtbutik - jeg elsker brugtbutikker :-)

    SvarSlett
  2. Legge siden æ har vært innom noen blogg- ramla innom din via et bekjentskap på FB - som hadde delt ditt innlegg om gomme- lenge sia æ har kokt gomme å....ble litt inspirert da.... koselig å kikke innom her - kos dæ med adventspludring.

    SvarSlett