mandag 1. februar 2016

Gode, gamle Mor Monsen


I dag slår jeg et slag for en god, gammeldags formkake. Tradisjonelt har den blitt betraktet som en kake man bakte til jul. Det har også vært vanlig å dele den i snipper og legge disse i ovnen til tørk.

Men jeg har vokst opp med gode, gamle Mor Monsen som en saftig helårs-skuffkake. Det er ekstra stas å bake den etter mammas håndskrevne, velbrukte og flekkete oppskrift. Hun har skrevet den inn i boken sin rundt 1960, altså da hun var en ung husmor i slutten av 20-årene.


Jeg var ganske stor før jeg turte å smake på Mor Monsen - dypt skeptisk som jeg alltid har vært til sukat, rosiner og denslags. Men du verden så god den faktisk viste seg å være! Jeg spesialiserte meg raskt på kantstykkene, hvor det ikke pleide å være flere korinter enn at de fint kunne vippes bort. Jeg kan fremdeles styre meg for tørket frukt i bakst, men på Mor Monsen det være korinter. Et passende kompromiss kan jo være å plukke dem bort når ingen ser på, og heller spise dem når det er flere rundt bordet. (De smaker jo faktisk helt ok.)

Og selve kaka - anbefales på det varmeste!


Akkurat denne skal få være med på ettermiddagens møte i et prosjekt jeg leder, som handler om å skape mer liv på Sjønstå. Er du nysgjerrig på hva Sjønstå er kan du følge denne linken og se et lite program som idErik og jeg (dvs. Videofabrikken) har laget om denne perlen.

Men - tilbake til kaken:

Mor Monsen
300 g romteperert smør
300 g sukker
5 egg
300 g hvetemel
2 ts bakepulver
finrevet skall av 1 sitron
50 g korinter
50 g hakkede mandler
Noen ss perlesukker

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett av gangen, og rør godt mellom hvert egg. Sammen med det siste egget rører du inn revet sitronskall. Bland inn hvetemel og bakepulver.
Fordel røren i en form kledd med bakepapir. Jeg brukte en form som er 23x32 cm.
Dryss med korinter, hakkede mandler og perlesukker.
Stekes midt i ovnen, 180 grader, ca. 25 minutter.
Sjekk med kakepinne at kaken er gjennomstekt. Den skal ha en frisk gylden farge på toppen.
La den ligge i formen noen minutter slik at den "setter seg", før du forsiktig flytter den over på rist til avkjøling.

Skjær i snipper ved servering. Kaken tåler godt å fryses.



1 kommentar:

  1. No blei eg nostalgisk.
    Mor Monsen laga mor mi til kvar jul.
    Det var rekna som ei dyr kake, kanskje fordi der er mykje egg i den ?
    Eg likte også best kantane :)
    Eg har oppskrifta, kanskje eg skal lage den til påske ?

    Anne-Mari

    SvarSlett