tirsdag 28. juli 2015

En sjeldenhet i grøftekanten

Jeg er veldig glad i markblomster. Med disse kan man raskt, enkelt og aldeles gratis lage de nydeligste buketter. Og selv om sommerværet skuffer, kan man nyte blomstene i fulle drag innomhus.

Denne sommeren har jeg vært ualminnelig obs på det som vokser i naturen, ettersom yngstejenta i sitt studium (barnehagelærer, Dronning Mauds Minne i Trondheim) lager herbarium. idErik har forresten funnet ut at herbarium med kun ville planter bør kalles barbarium. Men det er jo en helt usaklig digresjon.

Her om dagen oppdaget jeg noe jeg aldri har sett før, som jeg vil kalle hvit rødkløver. Altså ikke den ordinære hvitkløveren, som har litt brune spetter/tupper, og som det etter hvert er blitt veldig mye av. Men en blomst som ser aldeles ut som rødkløver i form og størrelse, bare med den forskjell at blomsten er helt hvit i stedet for rosa.

Jeg fant én hvitblomstrende plante mellom hundrevis av rosa rødkløver.

Vel hjemme googlet jeg fenomenet, og fant ut at det er kjent, men nokså sjeldent forekommende. Her om dagen benyttet jeg ARK vennepris for å skaffe meg Gyldendals store nordiske flora (kr 299, mot ordinært 699). Funnet bekreftes der. Å være ARK-venn har forøvrig vist seg å være veldig gunstig; jeg har gjort mange gode bok-kupp på den måten.


3 kommentarer:

 1. Jeg elsker sommergrøftekantene <3 Artig med sjelden funn, jeg må innrømme jeg studere de for sjelden og plukker de for sjelden , men nyter de på mine nå nesten daglige trimturer, sommergrøftekantene har holdt motet oppe på at vi har sommer selv om været har sviktet.

  SvarSlett
 2. Herlige markblomster! Tusen takk for hyggelige kommentarer på bloggen min!

  SvarSlett
 3. Sommerblomstene er de aller vakreste, og det er derfor altfor synd at det graves langs vegkanter for å fjerne 'ugress'.
  Jeg pleier plukke med meg en stor bukett og sette den i vase utenfor inngangsdøren. De holder seg fine så mye lenger der, og det er hyggelig å bli møtt av blomster når man kommer hjem.
  Kjekt å høre om rødkløveren :)

  SvarSlett