lørdag 16. mars 2013

Sprø kylling og sursøt saus


Dette er en oppskrift som jeg fant hos "Mat for mons", som igjen hadde snappet den opp hos The Passionate cook. Utskriften har blitt liggende lenge, men i forbindelse med min sagnsomuste rydding dukket den opp. Og nå var også besluttsomheten på plass. Jeg handlet inn alle ingrediensene (som Mat for mons sier: Ikke la deg skremme av av det er mange ingredienser, for både oljer og eddik kan brukes til litt av hvert annet - eller til flere runder av denne retten).

Noen ganger må man bare bestemme seg for å følge en ny oppskrift til punkt og prikke. Etter min erfaring er det den eneste til veien til nye smaksopplevelser. Skal jeg gjøre det "på gefühlen" blir det lett til at den ene retten ligner på den andre. Jeg vet ikke om andre har det likedan?

Skikkelig, skikkelig godt ble det i hvert fall, og vi kommer garantert til å lage dette flere ganger.

Start med å marinere kyllingen - den skal ligge i minst en time, gjerne mer.
Husk også å koke ris slik at den er ferdig når resten er klart for servering.

Sprø kylling med sursøt saus - 4-6 personer

Kjøttet
5 kyllingfileter
2 eggehviter
1 kløftfri hvitløk, finhakket
4 ss soyasaus
200 g potetmel
olje til steking - for eksempel solsikke

Sausen
2 ss sesamolje
2 ss druekjerneolje
1 stor løk
1 grønn paprika
1 gul paprika
1 rød paprika
3-5 stilker vårløk
1 ss finhakket/raspet fersk ingefær
3-5 ss ketchup
2-4 ss riseddik
4-6 ss sukker
3 ss soyasaus
1 ts salt
2 dl kyllingkraft (jeg brukte 1/2 kyllingbuljongterning oppløst i kokende vann)
1 ss maisena

Del kyllingen i "gaffelstore" biter. Pisk sammen eggehviter, hvitløk og soyasaus. Mariner kyllingkjøttet i dette i minst en time.

Forbered alle ingrediensene til sausen. Del løken i båter, skjær opp paprika, skjær vårløk i skiver og hakk eller rasp ingefær.


Varm solsikkeolje i en panne. Rull kyllingbiter i potetmel. Dette gjør du enklest ved å ha potetmel i en plastpose, slippe kjøttet oppi og riste litt på posen mens du holder den tett i toppen. Ta litt og litt kjøtt/mel av gangen; dette må stekes i flere runder for å få et sprøtt resultat.

Å steke kjøttet (og koke risen!) er det som tar lengst tid. Derfor bør du gjøre det før du koker sausen. Stek en passe mengde kjøttbiter i varm olje til de er gyldne. Snu underveis. Pass på at de ikke blir brent. Legg dem til avrenning på en bakerist dekket med kjøkkenpapir mens du steker resten.

Når alt kjøttet er stekt kan du legge det tilbake i pannen for å holde det varmt mens du lager sausen, men ikke ha for høy varme.

Sausen lager du slik: Varm opp sesam- og drukekjerneolje, surr løken i et par minutter, tilsett ingefær, vårløk og paprika og stek i to minutter til. Rør inn alle de andre ingrediensene og la sausen surre til den tykner. Der det står oppgitt omtrentlige mengder: start med minste mengde. Smak til om den trenger mer eddik, ketsjup, salt, sukker eller andre forsterkninger.

Nå velger du selv om du vil servere saus og kylling hver for seg eller legge kjøttbitene oppi sausen.

Serveres straks sammen med ris.

Velbekomme - og god helg, alle!

PS: Denne sausen er også kjempegod å servere til stekt laks!

PS: Følg min 2013-føljetong "Pludrehanne rydder og kaster"


3 kommentarer: