fredag 4. november 2011

Fredags-snadder


Fra bloggen Hjartesmil har eldstedatter hentet oppskrift på voldsomt gode lammekjøttboller. De smaker godt med pasta, eller som her: Servert med tzatziki, enkle grønnsaker og godt brød. Det er lurt å begynne med tzatzikien, siden yoghurten bruker litt tid på å "renne av seg".

Lammekjøttboller
800 g lammekjøttdeig
1 finhakket løk
6 fedd hvitløk, finhakket
3 ss kesam
3 egg
2 ts salt
1/2 ts pepper
3 ss potetmel
2-3 dl lettmelk - spe gradvis, unngå at deigen blir for løs

Alle ingrediensene unntatt melk blandes i en food processor. Spe med litt melk av gangen. La farsen hvile en stund før du former bittesmå boller som stekes på middels varme.

Tzatziki
1/2 l yoghurt naturell
1 1/2 agurk - rives grovt på rivjern
1/2 ts salt
1 ts sukker
3 kløfter hvitløk
1 ss olivenolje

Et vanlig problem med hjemmelaget tzatziki er at den blir for tyntflytende. Det kan du unngå ved å følge noen enkle tips.
Du kan selvsagt bruke gresk/tyrkisk yoghurt, eller matyoghurt, som har en fast konsistens. Men siden mine nærbutikker ikke har slikt, bruker jeg "gammelmåten": Jeg lar yoghurten skille ut mesteparten av væsken ved å la den renne av seg i kaffetrakterens filterholder - selvsagt med filter i.
Agurken rives på den grove delen av rivjernet. Strø bittelitt salt på agurken og la den stå 10-15 minutter; dette får den til å kvitte seg med mye av vannet. Du kan "vri" agurken før du blander den med den avrente, faste yoghurten.
Bland inn finhakket hvitløk og olje. Smak til med sukker og salt. Skulle du plutselig synes den er blitt for skarp eller salt - prøv å tilsette et par ss fløte.
Tzatzikien blir best hvis den får stå noen timer før servering. Den er også god dagen derpå. Den vil skille seg når den har stått en stund, men det er bare å røre den ihop.

God helg, alle sammen!
4 kommentarer:

 1. Anbefaler å bruke gresk eller tyrkisk yoghurt, den har en mye bedre konsistens for å lage tzatziki og smaker mye bedre. Spiser den hver dag.. :-) Dette er forresten mat som med små justeringer også passer for de som spiser lavkarbo. Litt feitere melk, fiberhusk istedenfor potetmel og tyrkisk yoghurt (men ikke sukker) i tzatzikien.

  SvarSlett
 2. Så veldig godt ut, Hanne :)
  Oppskriften er notert og skal
  prøves ut en gang :) Ønsker
  deg en flott fredagskveld og
  helg :) Klem fra Mette

  SvarSlett
 3. Mmm.. dette så godt ut. Dette må jeg prøve en dag:))

  SvarSlett