søndag 18. september 2011

Noe av det beste jeg vet


Det har vært en travel sommer og høst i pludrehanneheimen. Det visste vi om på forhånd, og vi bestemte tidlig at bær fikk være bær høsten 2011. Dermed må vi tære på reservene av blåbær, bringebær, jordbær og multer til vinters. Jeg tror det skal gå greit.

En tur i fruktdisken er det jo alltids tid til likevel. Og nå har idErik igjen slått til med å hermetisere plommer. Servert med fløtekrem eller vaniljeis er det en av verdens aller beste desserter, spør du meg.

Norske plommer må det være, med mye smak, og helst ikke for søte. Unngå også plommer med veldig seigt skall.En datakræsj har spist den gode, gamle oppskriften, som idErik hadde fått fra sin mor. I år har han testet en ny, som han tror er tilnærmet identisk med den gamle. Her kommer den:

Sukkerlake
1 l vann
700 g sukker
1 vaniljestang
0,5 dl nypresset sitronsaft

Sukkermengden kan avpasses etter hvor søte plommene er, men husk at sukker er viktig for holdbarhet. (Tips: Vil du bruke minst mulig sukker bør du fryse plommene i stedet.)
Kok opp alle ingrediensene. Legg plommene i den kokende laken. La dem ligge noen minutter til de blir møre, men ikke kokt i stykker.
Du får mest smak på desserten dersom plommene hermetiseres med både skall og steiner.Legg varme plommer tett i tett i helt rene glass med tett lokk. (Både glass og lokk bør kokes før bruk.)
Fyll på kokende sukkerlake til glasset er fylt, dog ikke så mye at det renner over kanten. Skru lokket tett til mens innholdet er rykende varmt.

Når frukten er varmet opp til høy nok temperatur og det ikke lenger er luft i glasset vil innholdet holde seg godt. Dermed kan du kose deg med smaken av norske plommer langt utover vinteren. Fine søndagsdesserter å glede seg til!6 kommentarer:

 1. Å, det vekker gode barndomsminner! Det var stor stas å få hermetiske plommer med krem hos våre kjære naboer, et eldre ektepar som var som reservebesteforeldre for meg. Husker ikke om mamma lagde det, det er ihvertfall Ellas plommer jeg husker.

  SvarSlett
 2. Ååååh, så herlige bilder!!
  Nydelig! :D

  SvarSlett
 3. NAM :-D
  & kjempeflinkt
  særlig tatt i betraktning at i år skal bær være bær....
  plommer er vel frukt, da :-)

  Fortsatt god søndag/mandag!

  SvarSlett
 4. Heilt enig med deg dette er den beste desserten som finnst. Eg brukar Norgesglass og fyller plommer og lake i glassa - har på lokket og koker glassa i ei stor panne rundt 30 min. Deretter tek eg glassa ut og skrur til lokka og set glasa opp/ned til avkjøling. Men resultatet blir nok det same vil eg tru.
  Har berre eit glas att frå i fjor og det skal nytast i jula trur eg:-))
  jannetove

  SvarSlett
 5. Härligt att se dig tillbaka till bloggen. Den blogg gör mig glad. Just nu har jag bara ätit cirka 20 st plommon och det är ju alldeles på tok för lite.

  enkla nettan
  nettan.klar@mail.com

  SvarSlett
 6. Tusen takk for tips! Vi har ein del plommetre, men i år er dei ganske vassne pga alt regnet. Men dette skal eg prøve meg på ein gong.

  SvarSlett