søndag 3. mars 2019

Hvordan har denne forfatteren gått meg hus forbi?


Jeg blir så glad når biblioteket er flink til å stille bøkene opp med omslagssiden synlig. For hvis jeg ikke vet helt hva jeg er på jakt etter, kan det bli slitsomt å gå med hodet på skakke i jakten på en rygg som fanger oppmerksomheten. Da ender jeg gjerne opp med ingenting, eller mer av det jeg kjenner godt fra før.

Mer enn en gang har jeg stoppet opp på grunn av et tiltalende bokomslag. Og ikke sjelden har jeg funnet gull!

Jeg vet ikke helt hva som fikk meg til å stoppe opp ved "Et elskelig menneske". Kanskje at jeg har et nostalgisk forhold til dekor- og rosemaling. Baksideteksten ga meg lyst til å lese:

Birger driver et kunstgalleri, bor på Frogner og har hytte på Tjøme. En dag kommer Kjerand, som han ikke har sett siden barndommen, innom galleriet. Det kommer fram at han går til behandling for prostatakreft, Birger inviterer ham til å bo hos seg mens han får behandling. Med finstemt pensel, presisjon og mot skriver Klippenvåg fram kjærligheten som vokser frem mellom de to gamle vennene.

Jeg hadde (med skam å melde) ikke hørt om Odd Klippenvåg. Vel i gang med lesingen - jeg ble umiddelbart begeistret! - måtte jeg søke opp forfatternavnet på nett. Og så er han til og med nordnorsk; enda mer forstemmende at jeg ikke kjente til ham.

Odd Klippenvåg er ikke mye omtalt i avisene. Men på Cappelen Damms nettsted "Boktips" fant jeg et fint intervju med denne forfatteren, som fra debuten i 1978 (!) har skrevet bøker på et høyt kunstnerisk nivå uten å bli kjent for det.

Er det ikke trist å tenke på hvor mye god litteratur vi blir "snytt for", mens markedsmaskineriet setter alt inn på å tapetsere bokhandlene med noen få kjendisforfattere?? Takk og lov for folkebiblioteket og innkjøpsordningene, sier nå jeg.

Nå står tre andre av Odd Klippenvågs romaner i hylla og venter på å bli lest: "Ada", "Ljublju" og "Et personlig anliggende".

Som dere skjønner: Anbefales!


5 kommentarer:

 1. Alltid stas å finne "nye" forfattarar, det syns eg er ei gåve! Plutseleg mange bøker å gede seg til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant! Denne forfatteren skriver så knapt og godt, og skildrer både folk og situasjoner så troverdig at det er en helt fryd.

   Slett
 2. Takk for anbefaling Hanne.
  Etter å ha lest min første bok på norsk av en engelsk forfatter med stor glede,
  vil jeg kjøpe bøker fra norske forfattere i løpet av ferien.
  Det er flott å kunne lese originalen.
  På amazon fant jeg en tittel på tysk "Der Stand der Dinge" - "Tingenes tilstand".
  God søndag kveld og god ny uke.
  Hilsen til deg. Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Viola. Så hyggelig å høre. Du jobber virkelig systematisk med språket. Og du skriver godt norsk! God uke til deg :-)

   Slett
 3. For et fantastisk tips - og et fint intervju du lenka til også! Nå har jeg reservert et par bøker på Stormen og satser på å hente dem på vei hjem. Blir stas!

  SvarSlett