torsdag 28. februar 2019

Mammas runde sjokoladekake


Da jeg var lita, var alle sjokoladekaker runde, og med fyll i midten. Når noen snakket om sjokoladekake, så man for seg ei rund ei. Etterhvert tok langpanne- eller skuffkakene over. Gode, de også. Men lite slår mammas runde sjokoladekake!

Jeg hadde aldri prøvd å bake den selv. Mamma sørget alltid for denne kaka, både til jul og andre anledninger. Så døde hun. Hennes håndskrevne kokebok havnet i hylla mi, og jeg grunnet litt på om jeg skulle våge meg utpå.

Det nødvendige puffet kom da en kjær fetter helt uventet døde året etterpå. Jeg ble spurt om å bake mammas runde sjokoladekake til begravelsen. Tårene rant mens jeg bakte denne kaka som det knyttet seg så mange barndomsminner til. Men kaka ble helt som den skulle, og etter dette har rund sjokoladekake stått på det jeg tenker på som mitt kake-repertoar.

Nylig ble oppskriften etterspurt av en niese. Hun har vokst opp med kaka som fast innslag på bestemors kakebord, og det er veldig koselig når de unge tar opp tradisjonstråden, syns jeg.

Nå legger jeg oppskriften her i bloggen, slik at den er lett tilgjengelig for slektninger som savner mammas runde sjokoladekake - og alle dere andre. Den er veldig god, holdbar og rekker til mange. Den tåler også mange turer inn og ut av kjøleskapet; bare pass på at du oppbevarer den godt tildekket så den ikke tørker ut!

Rund sjokoladekake
300 g sukker
150 g margarin eller smør - romtemperert
2 egg
1/2 plate kokesjokolade
2 dl melk
200 g hvetemel
3 ts bakepulver

Varm opp melk. Brekk kokesjokoladen i biter og smelt den i melka.
Rør smør og sukker hvitt og porøst. Tilsett eggene ett av gangen. Rør godt mellom hvert egg.
Bland det tørre. Sikt den inn vekselvis mel melk/sjokoladeblanding.
Rør godt sammen.

Hell røren i rund springform, 26 cm.
Jeg pleier å spenne et bakepapir over bunnen og smøre kantene. Hvis du dropper bakepapiret, må hele formen smøres godt og ev. drysses med litt mel.

Steketemp: 180 grader, ikke helt nederst
Steketid: 45-50 minutter

Følg med kaken underveis. Legg et bakepapir på toppen hvis du synes den holder på å bli for brun.
Sjekke med fyrstikk/kakenål at kaken er gjennomstekt.
Avkjøl i formen til den kjennes fast og fin,  før du hvelver den ut på rist og avkjøler den helt.

Fyllet:
100 g margarin
500 g melis
1 plate kokesjokolade, oppløst i 3-4 ss sterk kaffe
1 egg
15 dråper romessens (eller så mange du syns gir passe romsmak)

Til fyllet skal smøret være temperert på grensen til (tykt)flytende. Mamma pleide å ta alle ingrediensene i en skål og sette dem i varmt vannbad til det hele lot seg røre lett sammen.

Del kakebunnen i to. Dynk med melk. Legg sjokoladeglasur på underdelen, legg lokket på. Bre glasur over hele kaka, legg på ønsket pynt (strøssel, nonstop, kokos eller rett og slett bare lag kruseduller med en gaffel) og la stivne før du skjærer i den.

Velbekomme!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar