fredag 4. september 2015

Neimen Zalo, da!


For noen uker siden stod jeg på hverdagslig vis ved kjøkkenbenken og vasket middagskasserollene. Plutselig la jeg merke til at Zalo-flaska hadde fått "varseltrekant" (egentlig firkant). Jeg spurte i omgivelsene, men ingen andre hadde lagt merke til dette. Jeg prøvde også å google fenomenet, uten å finne ut noe mer. Så jeg sendte følgende henvendelse til Lilleborg forbrukerservice:

Jeg har brukt Zalo som oppvaskmiddel og flekkfjerner i «alle år».
Sist jeg tok i bruk en ny flaske oppdaget jeg at etiketten var utstyrt  med «varseltrekant» og en omfattende advarsel, som blant annet sier at produktet er skadelig med langtidsvirkning for liv i vann.
Jeg ser også at innholdet skal leveres som farlig avfall, dersom jeg skal kaste det i stedet for å bruke det. Det ble ikke mye fristende å fortsette å utsette naturen for dette på daglig basis, og jeg har nå byttet til Coop Änglamarks oppvaskmiddel.
Jeg kjøper gjerne vaskemidler «i stort», dvs flere flasker/pakker i slengen når det er på tilbud, så jeg vet ikke hvor lenge det kan være siden advarselen på Zalo-flasken kom. Men jeg har i hvert fall ikke sett den før nå nylig.
Jeg har noen spørsmål:
Hvor lenge har Zalo kommet med denne advarselen?
Hvilke mulige skadevirkninger er det snakk om?
Hva gjør Lilleborg for å endre produktet til å bli mindre miljøskadelig?
Noen dager senere fikk jeg svar:
Hei og takk for henvendelsen. 
Den kjemiske sammensetningen i Zalo Ultra/Sitron er ikke endret. 
Derimot er fare- og sikkerhetsangivelsene for produktet annerledes og strengere. Årsaken til faremerkingen er at alle vaske- og rengjøringsmidler i Norge nå skal merkes i henhold til det nye felleseuropeiske kjemikalieregelverget CLP. Dette er lovpålagt og gjelder alle vaske- og rengjøringsmidler. 
 «Advarsel» og «Utropstegnet» er relatert til at man ikke skal ha ufortynnet produkt i kontakt med øynene. Det har vi også tidligere opplyst om på etiketten til Zalo Ultra/Sitron, selv om teksten var mindre fremtredende enn den er nå. I tillegg relaterer det til at ufortynnet Zalo Ultra/Sitron vil virke irriterende på huden, noe som er tilfelle for de fleste høykonsentrerte vaskemidler.
Vi håper at dette bidrar til å oppklare den nye merkingen på Zalo Ultra/Sitron. Du kan altså fortsatt trygt bruke Zalo Ultra/Sitron, på samme måte som før. 

 
Nja. Jeg vet ikke. Skal jeg bare slappe av og bruke Zalo som før, fordi produktet alltid har vært like skadelig for liv i vann, men produsenten først nå er blitt pålagt å fortelle forbrukerne om det?


Jeg regner med at vaskemidlene fra Coop Änglamark er underlagt de samme strenge reglene for merking. Selv om også denne flaska har "varselfirkant" og advarsler om mulig alvorlig øyeirritasjon, finner jeg ingen opplysninger om at "produktet er skadelig med langtidsvirkning for liv i vann" eller at eventuelle rester må leveres som farlig avfall.

Nå har jeg erfart at dette svanemerkede oppvaskmiddelet er helt tilfredsstillende for mine behov, så da holder jeg meg til det.

Hva er dine refleksjoner rundt dette?

2 kommentarer:

  1. Jeg har heller ikke lagt merke til den merkingen. Ikke leser jeg så mye på lappen heller, for å være ærlig. Men det sies jo at man skal være sikker når det er svanemerket, så jeg tror sannelig jeg skal se etter svanemerkingen neste gang jeg også...

    SvarSlett
  2. Hei! Har fulgt deg ganske så lenge, men er ikke spesielt flink til å legge igjen kommentarer i blogger, men nå syns jeg det var på sin plass med en liten kommentar. Jeg skal ikke påstå at jeg er utpreget miljøvennlig selv, men dette er jo et område der man faktisk kan ha en innvirkning på omgivelsene. Jeg bruker selv det jeg kan av Änglamarkproduktene, både med tanke på miljøet og fordi jeg tenker at man trenger ikke å utsette huden for mer kjemikalier enn nødvendig. Dessuten blir jeg "sliten" av for mye lukter.

    Jeg har heller ikke sett disse firkantene før, men nå er jeg enda mer sikker på at jeg gjør et riktig valg. Kanskje man kan være med på en grønn bølge i Blogglandia?

    Renée

    SvarSlett