søndag 5. april 2015

Life is short - eat dessert first!


Sommeren 2011 ferierte vi et par uker i Frankrike. Der stiftet jeg og pikene bekjentskap med det vi senere har kalt dessert-tapas: En samling bittesmå desserteporsjoner for den som ikke klarer å velge mellom frukt eller sjokolade eller fløte eller is eller... Jeg tror det egentlig hadde et spesielt navn i restaurantmenyen, men ingen av oss husker hva det var. (Kanskje noen av leserne vet?)

På en slik dessertanretning kan du rett og slett få alt hva hjertet begjærer, i små munnfuller. Vi snakker pavlova med diameter på fire-fem cm, sandwich på størrelse med to sukkerbiter og iskuler laget med melonjern.

Jeg har lenge sanket serveringsutstyr til en slik oppdekning (noe fra bruktbutikk, noe fra hyllene med sushiutstyr), og siden har vi bare ventet på at rette anledningen skulle være der: Alle hjemme samtidig og tid til å tilberede.

I dag ble det - endelig. Vi komponerte tallerkenen i fellesskap, og både idErik, jentene og jeg tok ansvar for  hver våre retter. Alt var hjemmelaget, og dere skal få oppskriftene etter hvert.


På dessertmenyen stod 
crème brûlée
bringebærsorbet, vaniljeis og sjokoladeis
sjokolademousse
minipavlova med lemoncurd, fløtekrem og bringebær
sandwich-is
tre slags melon i små kuler
jordbær dyppet i smeltet sjokolade

Og selv om også middagen var laget med omtanke - laksewok med alskens gode grønnsaker - var det desserten jeg virkelig gledet meg til. Alle seks rundt bordet rensket alle sine skåler og skjeer og smattet fornøyd. En festlig avslutning på måltidet, som vi garantert kommer til å gjenta.

PS: Tilføyelse i ettertid - i franske menyer kalles slike dessertantretninger "cafe gourmand" - google dette så får du opp mange inspirerende bilder!


9 kommentarer:

 1. Mmm, her var det mange godsaker.
  Fint å ha mange sortar i små porsjonar.
  Takk for tips, også om heimelaga sjokolade under her.

  Fin ny veke !

  SvarSlett
 2. Oioioioioioioiiiiii! :D Nå fikk jeg veldig lyst til å prøve den sandwich-isen! Alt så innmari godt ut der altså. Og så syns jeg det er en genial idé å ha så mange desserter. ;)

  SvarSlett
 3. Så lurt! Også så stilig satt sammen på tallerkenen! :)

  SvarSlett
 4. Det der så himmelsk ut. Kjempe god ide med slik små porsjoner også. Gleder meg på oppskrifter.

  SvarSlett
 5. Åh! Et dessertbord etter mitt hjerte! Så smakfullt presentert!

  SvarSlett
 6. Herved utdeles "micheling" stjerner til Valnesfjorden!
  Naaaaaaaaaaaaaaam.

  SvarSlett
 7. Nå fikk jeg vann i munnen altså.... Dette så fortreffelig ut!

  SvarSlett
 8. Dette så helt fantastisk ut. Og så hyggelig at alle er med å lager felles dessert :)
  Jeg gleder meg til å se oppskriftene :)

  SvarSlett