mandag 10. november 2014

Ryddeåret - hvordan gikk det, egentlig? Del 1

Mange av dere fulgte med på min store sjau i "Ryddeåret 2013", der jeg sorterte og kasserte og donerte over en lav sko.

Problemet, slik det ble definert ved starten av prosjektet: Vi eier flere ting enn vi har plass til, og langt mer enn vi trenger.
Målet med prosjektet: Når 2013 går mot slutten (gjerne før!) skal vi sitte igjen kun med de tingene vi faktisk bruker, eller som vi virkelig bryr oss om.

Dessverre kokte ryddeiveren vekk etter tre kvartaler (men det er jo heller ikke så verst utholdenhet for et nyttårsforsett, er det vel?).

Hamsteren i meg lever øyensynlig fortsatt, og noen problemområder har gjenoppstått, som troll av eske (dog uten at jeg er direkte overrasket...). Det gjelder særlig overfylte klesskap og bokhyller. Jeg har også gjenopptatt uvanen med tvilsomme mellomlagringsstasjoner rundt omkring i huset, noe som lager både visuell og (u)praktisk uorden.

Men, gledelig nok: Noe av innsatsen ga utvilsomt varig verdi. Ett av dem var det strenge regimet jeg innførte med hensyn til stearinlys.

Tilbakeblikk:
Fredag 4. januar
Går gjennom husets lager av stearinlys. Mål: standardisere utvalget til hvite, lilla og røde (i den foretrukne rødfargen), og kun lys som passer i normale lysestaker. Kvitter meg med over 11 kilo! som blir gitt bort til passende formål. (Note to self: flere adventslys tidligst påkrevd i 2020.) Nå får alt plass i én skuff - hurra!


Taktikken opprettholdes. Jeg lagerfører kun nevnte lys. Trenger jeg spesielle lys til et spesielt formål, må de kjøpes inn spesielt. Ett slikt spesielt formål er en femarmet smijernslysestake, som jeg liker å ha fem forskjellige farger i. Her om dagen var lysene oppbrukt, og jeg tok turen innom Kremmerhuset for fornyelse. Da damen fristet med ekstra gunstig pris hvis jeg kjøpte ti lys i stedet for fem, så jeg for meg lyseskuffen som ikke skulle få lov til å bli overfylt igjen, takket høflig nei og sa "jeg trenger bare disse fem".
Det er noe gammeldags og koselig over å handle i smått og i løsvekt og komme hjem med fem gilde lys pakket i silkepapir. De gamle lysestumpene var til og med så fine at de ble foreviget. (Det var da jeg konkluderte med at jeg er uhyre lett å glede. Og det heter jo at lykke består i å gjøre sine gleder enkle, såeh.)

Jeg skal vise dere flere av innsatsområdene som fikk varig ordning och reda. Dessuten - ved gjennomlesing av fjorårets tråd - kjenner en gryende energi for å fullføre det jeg så friskt begynte på.

Har du noen gode ryddetips?10 kommentarer:

 1. Godt jobba!
  Å stå imot pakketilbud er ofte vanskelig, jeg sliter stadig selv om jeg vet at det i lengden faktisk ikke blir noe billigere, det blir bare dobbelt så mye.

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha. Godt sagt: I lengden blir det ikke billigere, bare dobbelt så mye!

   Slett
 2. Hei. Så koselig at du er tilbake med koselige innlegg:-) Du har vært savnet:-)

  SvarSlett
 3. Jeg har faktisk ett ryddetips. Fra den gangen jeg bodde i liten leilighet med bittelitt kott til å oppbevare ting i. (Da ser jeg bort fra alt som lå totalt uorganisert rundt omkring i leiligheten.)

  Innerst i kottet sto den store pappesken med sommer- eller vinterklær. Alt måtte ut før den nye sesongen, og dermed fikk jeg rydda kottet to ganger i året! Nå, derimot, bor jeg i to etasjer og full kjeller.

  Har tenkt til å la meg inspirere av deg etter siste eksamen :D

  Stearinlysbildet er flott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er et godt tips! Da jeg vokste opp var det alltid stas når mamma gikk på kvisten og hentet ned hhv vinter-/sommerklærne. Da prøvde vi alle plaggene, avgjorde hva som skulle arves fra yngre til eldre, hva som skulles gis videre etc. Det blir jo smekkfullt i skapene med alle sesonger tilgjengelige året rundt. Lykke til med eksamen!

   Slett
 4. Du inspirerer! Jeg sliter litt med å ikke kjøpe mer for å "spare" eller sånn i alle tilfeller...

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre at du blir inspirert :-)

   Slett
 5. Fint innleg:) viktig å tenke på dette når ein skal lage liste over julegaveønsker. Eg har rydda i teskuffa i kveld, når ein har hatt ein te i to år og ikkje drukke, er det lite sannsynlig at ein vil drikka den dei neste to åra.

  SvarSlett
 6. På starten av året hadde jeg en sjau, men har visst gått tilbake til gamle uvaner når det kommer til en del ting. Det eneste som virkelig har fungert er å bestemme hvor stor plass jeg vil bruke til ulikt, og det å halvere. Jeg har ikke savnet en eneste av CD'ene jeg gav bort eller kastet. Jeg har ikke lett etter en eneste bok. Filmene? Nei. Der satte jeg en del på stabburet fordi jeg var usikker på om jeg ville beholde de, når jeg gikk gjennom etter et halvår beholdt jeg ca 20%.

  SvarSlett