fredag 26. februar 2010

En vellykket kombinasjon


Fredagsmiddagen i pludrehanneheimen ble salat. Jeg lot lysten styre min vandring i matbutikken, og kom hjem med noe som viste seg å bli en riktig smakfull komposisjon.

Om du også vil prøve, trenger du til fire-fem personer sånn cirka:

Salat med Brie, bacon og spekeskinke
1/3 issalat
1/2 pakke vestfoldsalat
3 stilker vårløk i biter
1/2 agurk i skiver som du deler i to
1/2 rødløk i tynne skiver
20 blå druer - deles i to
200 g smårettbacon - stekt og avkjølt
100 g spekeskinke i skiver
75 g Brie i biter

Anrettes på serveringsfat. Salat nederst, deretter vårløk, rødløk og mesteparten av agurken. Skiver av spekeskinke krølles sammen og dyttes ned i salaten hist og her. Biter av Brie fordeles jevnt utover, før du drysser over bacon. Topp med druer og de siste bitene av agurk.

Serveres med brød.

God helg, alle sammen!


Familiegenser


Jentene kupper gjerne idEriks ullgenser hvis det blir hustrig i huset. Å holde rede på hvor "familiegenseren" sist ble sett, er dermed en utfordring.
Én ting er sikkert: Hvis familiegenseren ligger slengt på golvet, er det ikke idErik som har hatt den sist.

Én ting til er sikkert: Hvis noe blir liggende i dunge på golvet, tar det ikke lang tid før det ligger en katt oppå dungen.


Snakk om familiegenser.


torsdag 25. februar 2010

God norsk film 2


Det lå i kortene at jeg skulle omtale enda en god, norsk film. Vinterferien har gitt tid til litt ekstra familiekos, blant annet med film. Lørdag så vi ungdomsfilmen Yatzy, basert på Harald Rosenløw Eegs roman ved samme navn. Boka kom ut i 2004.

Denne forfatteren dumpet jeg tilfeldigvis borti for mange år siden, da jeg i all hast var innom biblioteket for å låne lydbok til en lang kjøretur. Jeg leste bakpå bøkene, og syntes Glasskår hørtes bra ut. Det var den også. Jeg skjønte først etterpå at dette strengt tatt var en ungdomsbok. Og det er en kompliment til forfatteren.
Yatzy er også en god historie, som etter min mening har mye å tilføre både ungdom og voksne.

Hovedpersonen - 15 år gamle Daggi - blir sendt fra Oslo til en ny fosterfamilie på landet. Han møter den nye verden all mulig motstand, og besværlig bagasje. Romansen med Gloria gir ham et lyspunkt i hverdagen, men minner fra fortiden truer med å ødelegger alt. Daggi blir nødt til å innse at hans største fiende i verden er han selv.

Filmen er regissert av Katja Eyde Jacobsen, og selv om hun er lei av å bli frontet som "en av få kvinnelige norske regissører", blir jeg glad over at kvinnene tar grep. Både Yatzy og Upperdog har kvinnelig regissør, og jeg liker virkelig jobben de har gjort!

Anmelderne møtte Yatzy med sånn passe begeistring. Her i huset bestod publikum av to voksne, en 14-åring og en 16-åring (som fulgte sånn halvveis med fra sidelinja).
Vi likte den!


onsdag 24. februar 2010

God norsk film 1


Flere parallelle historier med substans.
Ekte følelser og realistiske dilemmaer.
Talentfulle, unge og nokså ukjente skuespillere.
Våken og gjennomtenkt regi.


Jeg har endelig sett den norske filmen "Upperdog", og må bare varmt anbefale andre etternølere å gjøre det samme. En virkelig god film! Jeg skjønner godt at et tilnærmet samlet kritikerkorps var rause med terningprikkene etter premieren sist høst.

Vi møter en reklamemann type bortskjemt drittsekk, en dobbeltarbeidende polsk kvinne, en norsk-vietnamesisk kafévertinne og en nordnorsk student med soldatfortid fra Afghanistan.
Etter hvert vikles de fire inn i hverandres liv på troverdig vis.

Et ekstra pluss ved filmen (for meg) er at en av hovedrolleinnehaverne - Mads Sjøgård Pettersen - er en av "vårres karra", dvs han kommer fra nabokommunen Sørfold. Jeg har lest mye om hans prestasjoner, og det var spennende å få se dem selv. Gleder meg til å se mer av både ham og de øvrige hovedrolleinnehaverne.

Upperdog er den mest nominerte filmen til Kanonprisen som deles ut under Kosmorama-festivalen i Trondheim, blant annet for beste regi og beste manus.


tirsdag 23. februar 2010

Heisann. Jubileum!


Upps. Jeg har sovet bittelittegrann i timen. I går var det nøyaktig ett år siden jeg opprettet bloggen min.

Men i dag er det ett år siden jeg publiserte mitt første ordentlige blogginnlegg, med bilde og greier, så det er vel greit å ta en aldri så liten markering i dag, er det ikke?
Hurra for en super hobby og hurra for alle mine hyggelige lesere! Takk for lune kommentarer og oppmuntrende tilrop i året som gikk. Jeg hadde aldri drømt om at blogging skulle være så givende og kontaktskapende.
To be continued. Uten tvil!

Bildet har jeg lånt her.


lørdag 20. februar 2010

Helgelykke


Kinnene gløder og leppene brenner etter formiddagens spasertur i minus ti grader. Her inne - med fyr i ovnen og ny kaffe underveis - går det likevel an å kjenne et snev av vårfornemmelse. Solen lyser opp stuen, og på fanget har jeg sukkertøy, eh, jeg mener: strikketøy i sukkertøyfarger. Det skal bli grytelapper etter mønster fra heftet "pt design nr. 93".

Ikke bare er det helg.
Det er vinterferie.

Ahhhh. Sukk. Lykke!



fredag 19. februar 2010

Gild post


Denne uka har det vært stas å stikke hånden ned i postkassen, den ene dagen etter den andre. Mye fint og koselig har nemlig funnet veien til Sankthanshågen.

ReSIRIkulert har sendt meg et heklet armånd - helt i mine farger - etter at jeg deltok i hennes blogglotteri. Hun kaller det trøstepremie. Jeg kaller det superfin premie, og har allerede tatt det i bruk. På bildet skimter dere også det delikate kortet som fulgte med. Tusen takk, Siri!



Emmeline har sendt urtehakkeren som jeg vant i hennes sagnomsuste blogglotteri med nesten 1.250 "solgte lodd"/kommentarer.
Jeg måtte rekonstruere innpakningen slik at alle får se både urtehakkeren og pakken. Tusen takk, Emmeline!


Og jeg slutter ikke å la meg forbløffe av hjelpsomheten og sjenerøsiteten i bloggverdenen.
Hør bare:
Etter å ha siklet godt og grundig på Karnas nydelige tunikaer i ull og fleece - de er bare SÅ flotte - tilbød hun seg å tegne av mønsteret og sende meg det. Tenk, noe så snilt?!
Konvolutten bulte litt ekstra. Foklaring: sammen med det håndtegnede mønsteret kom et langt brev med gode råd og syveiledning, og en rull med Smil. Tusen takk, Karna!
Jeg lover å vise fram så snart jeg har sydd meg tunika :-)

Inntil så skjer får jeg pynte meg med mitt nyeste salgskupp, som også kom i posten: En Esprit bluse/tunika kjøpt fra Ellos for 224 kroner. Den er mye finere i virkeligheten enn på bildet, og svært god å ha på. Esprit har masse klær i min stil, og jeg er glad de er å få kjøpt fra Ellos, for jeg har ikke funnet noen forhandlere her i strøket.


onsdag 17. februar 2010

Vi har en artist i kontorfellesskapet!


Da jeg kom inn på kontoret i formiddag, lå det en cd på tastaturet mitt. Det var kontornabo (og trommis!) Nils-Ole Steinbakk (du kjenner ham igjen som "mannen uten hatt") som hadde forært meg den nye plata han har spilt inn sammen med sitt gamle band Taboo.


Taboo betegnes som Nord-Norges første supergruppe, men suksessen ble kortvarig. Førti år senere (!) ble bandet gjenforent, og mottakelsen var så hjertelig at det inspirerte til plateutgivelsen Reborn.

Min favoritt så langt er spor 8, den nydelige balladen Replay love.
Du finner en annen låt fra plata her: Antarctica. Den er også fin.

Gratulerer, Taboo!

tirsdag 16. februar 2010

Det finnes ikke dumme spørsmål. Meeeen...

Det finnes ikke dumme spørsmål, bare dumme svar.

Dette var de trøstens ord jeg fikk fra Bodø Venstres representanter i 1986, da jeg som blodfersk journalist dekket min første pressekonferanse.
Partiet hadde invitert pressen til Grand Hotel en søndag ettermiddag i februar, ei uke etter at jeg hadde begynt som journalist i Nordlands Framtid.

I ettertid betraktet må dette ha vært en av verdens mest gemyttlige pressekonferanser, for velviljen var utpreget fra begge parter.
Ingen journalister fra konkurrerende medier dukket opp, jeg innrømmet min nervøsitet, Venstre-politikerne tok meg under sine vinger, serveringen var ypperlig, en helt ok artikkel kom på trykk og alle var enige om at det hadde vært en fin dag.

Siden gikk jeg på kurs i intervjuteknikk hos radiolegenden Knut Røe. (Han med "Hei! Har du no' å spørre om?", for de som er voksne nok til å huske programmet.)

Han lærte meg en enda viktigere tommelfingerregel:
Spør kort og enkelt!

Journalistene som (forsøksvis) intervjuer Ben Stiller på filmfestivalen i Berlin skulle vært på kurs hos ham. Klikk på bildet for å se en video som (etter min smak) bare blir mer komisk for hver gang du ser den.

Stiller fikk teite spørsmål
Stiller fikk teite spørsmål


PS: Det er selvsagt ikke jeg som har kalt snutten "Stiller fikk teite spørsmål" - Bodø Venstre har som sagt lært meg bedre ;-)





Jeg og Knaus'ern


”Alle” leser Karl Ove Knausgårds bindsterke selvbiografi for tiden. Jeg også. Jeg startet pent med å kjøpe ”Min kamp 1”, og ville fullføre den før jeg bestemte meg for fortsettelsen.
Da det gjenstod en fjerdedel av boka, begynte det å rykke i bakfoten. Enn om jeg ble ferdig med bok én på et tidspunkt hvor det ville være vanskelig å få tak i bok nummer to? Like før ei helg, for eksempel…?
En tilgodelapp på Ark ble hurtig omgjort til ”Min kamp 2”, og den er jeg nå godt i gang med.

Jeg ante ikke at Knausgård eksisterte før jeg leste jeg en anmeldelse av hans bok ”Ute av verden” for noen år siden. Boka handler om en ung mann som får jobb som lærervikar i en kystkommune nordpå. Han forelsker seg i en av sine elever, 13-åringen Miriam, og Knausgård beskriver begjæret og kvalene sett fra hovedpersonens ståsted. En modig og annerledes roman.



Anmeldelsen ga meg lyst til å lese boka, og jeg gikk til biblioteket for å finne den. Jeg ombestemte meg raskt da jeg så bokens omslag: Et fotografi av en naken jentunge ved et vann – på alder med mine egne jentunger den gangen. Jeg syntes med ett at hele boka var ekkel, og klarte ikke nærme meg den før jeg fant den i en billigutgave med et helt annet omslag.

Men da jeg først kom i gang med lesingen – som riktignok er litt ekkel og ubehagelig, men mange gode romaner er jo det – innså jeg at Knausgård er en av vår tids virkelig flinke forfattere.

Derfor så jeg med spenning fram mot hans seksbindsprosjekt – ”Min kamp”. (For øvrig syns jeg han har valgt en tøvete tittel, og skjønner ikke hvorfor han vil besudles med en Hitler-assosiasjon, men-men.)
Og nå er jeg en av de mange som leser ”Min kamp” og lurer på hva jeg skal mene. Jeg lurer også veldig på hvordan det er å være Knausgårds nærmeste familie...

Ingen skal beskylde Knausgård for å være en mann av få ord - i hvert fall ikke når han skriver. Innimellom blir jeg irritert av ordrikdommen, og jeg griper meg i å skumme fort-fort gjennom enkelte avsnitt som flommer over av detaljer. Jeg vet hvordan man steker laks og koker blomkål, hvordan man bytter en bleie eller vasker et badekar - jeg lengter ikke etter å lese det hyperdetaljert beskrevet.

Knausgård er også glad i beskrive indre refleksjon. Det blir mange kvarter med ordinært tankegods og bla-bla før det innimellom dukker opp gull og godbiter. Men ok. Godbitene er der. Da er jeg som leser fornøyd.
Av og til får jeg aversjon mot bøker og filmer som blir uforholdsmessig hausset opp. Da lar jeg gjerne blodtåken legge seg og gir boken/filmen en ny sjanse noen år senere, når jeg kan starte "med blanke ark".

Det var bare så vidt jeg ikke gikk i vranglås over Knausgård-hysteriet. Ari Behn står for eksempel fortsatt ulest i bokhyllen min, og det hender jeg må minne meg selv om at jeg ikke har grunnlag for å mene noe som helst om ham som forfatter. Knausgård bare måtte jeg gi meg i kast med. Jeg tror jeg kommer til å lese videre etter bind 2.

Har du lyst til å mene noe om Knausgård uten å lese bøkene hans?
Sjekk Dagbladet/Magasinets ”Knausgård for dummies”! Innsiktsfullt og fornøyelig på én gang.

PS: For ordens skyld - det er ikke sant at alle leser Knausgård. Det nærmer seg fem millioner innbyggere i Norge. Første bind av "Min kamp" er trykket i 50.000 eksemplarer. De som ikke leser Knausgård er i et overveldende flertall.


mandag 15. februar 2010

Har jeg virkelig SÅ mye rart i innboksen??


Hos Janne i Fagerlia fant jeg en utfordring, til fri avbenyttelse. Den så artig ut og måtte følgelig testes.

Utfordringen lyder:
1. Åpne SMS-innboksen på mobiltelefonen din.
2. Bla deg nedover fem meldinger.
3. Den første setningen i den meldinga du stopper på, skriver du inn som svar på det første spørsmålet. Deretter holder du inn knappen på nytt mens du igjen teller til fem. Den første setningen i denne meldinga skriver du inn på spørsmål nr. 2. Og så videre.
4. Send denne utfordringen til fem andre.... ..

Janne advarte: Dette kan lett bli trim for magemusklene. Oh yes!

Hva sier du til sjefen din når du kommer for seint på jobben?
Jepp, og nå sitter vi i den minste kinosalen jeg noen gang har vært i!

Hva forbinder du med ordet husarbeid?
Fy faen… (fortsatt)

Hva sier du når du er på offentlig toalett og du oppdager for seint at det er tomt for dopapir?
Kan du kjøpe pyrisept i dag?

Hva sier du hvis du er vitne til at en gammel dame sklir og brekker lårhalsen?
Om man drikker eller ikke – sjuk til helga det blir man uansett, så det er bare å drikke.

Du tar kjæresten din på fersken med en annen. Hva sier du?
Da er dagen ok for alle tre.

Hva er din beste sjekkereplikk?
Den e grei - det er bare å stå på :-)

Hva svarer du hvis din kjære spør "Vil du gifte deg med meg?"
Glem alt om solarium hvis du vil ha en attraktiv hudfarge. Sunn kost med massevis av grønnsaker gir den helt rette kuløren, mener engelske forskere.

Hva har du å si til ditt forsvar?
Taboo ligger nå ute på nrk.no/nordland med antarctica.


Hmmmm. Jeg fikk nå en uklar fornemmelse av at jeg har mye RART i innboksen min, men sender utfordringen videre til: Heidi/takkemegsenere, Eirin/Eirin forteller, Pia/Pias blogg, Helle/Helle sin blogg og Eirin/Sagt med hjertet


Bildet har jeg lånt her.

Helgas høydepunkt


Morsdag, valentinsdag, fastelavn. Stas, alt sammen.
Men ingenting slår lørdags formiddag, da vi fikk passe vesle Georg noen timer. Han er min yngste nevø (snart 7 mnd), eneste baby i familien og en solstråle uten like.

Er det rart jeg blir aldeles tante-tussete?


søndag 14. februar 2010

Duften av m-m-m-morsdag


Det ble

formiddagskaffe og bløtkake sammen med verdens beste mamma.

ettermiddagskaffe og Kvæfjordkake hos verdens greieste svigermor.

Og da har jeg enda ikke nevnt starten på dagen:
Frokost med selveste flokken min.

Døtrene mine ga meg Kate Moss-duften "Vintage",
og den er bare nyyydelig.

(kremfylte boller må vi rett og slett ha til gode til en annen søndag!)





lørdag 13. februar 2010

En litt annerledes pizza


Oppskrift til denne pizzaen har jeg funnet i boka "Lettlaget barnemat" av Margit Vea. En direkte underholdende kokebok, med søte historier fra livet med småbarn.

Det spesielle med denne pizzaen er at kjøttdeigen ikke er stekt på forhånd. Dermed får du et svært saftig resultat.
Personlig syns jeg denne pizzaen metter mer og føles mer som "ordentlig mat" enn vanlige pizzaer.
Jeg syns også det kler denne pizzaen å ha litt solid bunn, men i originaloppskriften er det beregnet halvparten så stor deig - ditt valg.

Har du pizzafunksjon på steikeovnen vil jeg absolutt anbefale at du bruker den!

Pizzabunn
50 g gjær
5 dl lunkent vann
2 ts sukker
2 ts salt
1/2 dl olivenolje
ca. 1,5 l hvetemel

Gjær løses opp i vann. Tilsett sukker, salt og olje. Bland i hvetemel, litt om gangen. Pass på at deigen ikke blir for fast. Settes til heving en times tid.

Deigen kjevles direkte på stekebrettet. Det behøver ikke smøres på forhånd.
Kjøttdeig- og hvitløksfyll
1 dl ketchup
500 g kjøttdeig
2 fedd hvitløk, finhakket
½ løk, finhakket
urter som oregano, persille eller timian
1 ts salt
1/5 ts pepper
5 ss matfløte
ca. 200 g ost

Smør ketchup over pizzabunnen. Rør kjøttdeigen sammen med de øvrige ingrediensene. Fordel kjøttdeigblandingen utover pizzaen. Jeg bruker fuktede håndflater og klapper små klatter av kjøttdeigen tynt utover og legger dem på bunnen tett i tett. Strø revet ost på toppen.
Stekes ved 250 grader til osten har smeltet og fått litt farge - dvs ca. 15-20 minutter.
Ved servering smaker det godt med ruccula på toppen. Velbekomme!


fredag 12. februar 2010

Hjerterdame


Ikke gå til legen uten rød kjole!
Ved å bære rød kjole signaliserer du nemlig at du ønsker at legen skal snakke med deg om din hjertehelse og risikoen for å bli rammet av hjerte- og karsykdom.

Rød kjole behøver ikke være et plagg. Aller best er det om du kjøper den vesle jakkenålen formet som en fjong, rød kjole. I tillegg til å sende en kodet melding til fastlegen vil dette kjolekjøpet gi 50 kroner ekstra til norsk forskning på kvinners hjertehelse. (Og om noen kommer over så forseggjorte kjolenåler som den på bildet, vil jeg gjerne ha beskjed!)
Visste du at langt flere kvinner dør av hjerte- og karsykdommer enn av kreft?

Gjør det du kan for å holde hjertet friskt!


  • La deg sjekke regelmessig hos legen.

  • Vær i aktivitet - litt hver dag.

  • Stump røyken.

  • Spis hjertevennlig.

Les mer på nettsiden GoRed. Her kan du lære å gjenkjenne et hjerteinfarkt i anmarsj. Du får også ti gode råd for å bli sint og fet. :-)


(Bildet har jeg lånt her.)

torsdag 11. februar 2010

Ikke bare MELLOM ørene


Hvem har sagt at selvinnsikten bare sitter mellom ørene?

Man kan godt flagge den utenpå også.
På øreflippen, for eksempel.

Jeg har kjøpt meg øredobber hos Snella&Petronella.

Nærmeste familie ler (nesten utidig høyt) og syns de passer perfekt!




tirsdag 9. februar 2010

Du kan vinne en unik lydbok!


Min festlige bloggvenninne Eirin, som er forteller av yrke, hadde lansering av lydbok sist lørdag.

Gratulerer, Eirin!

Lydboken «Stallo og sølvmånen» bygger på et samisk eventyr som finnes i mange versjoner, og det var selvsagt ingen tilfeldighet at Eirin og forfatter/illustratør Sissel Horndal valgte nettopp Samefolkets dag til lanseringen.

Boken, som er på norsk, har fått god mottakelse og flott omtale i lokalavisen. Nå kan du delta i trekning og kanskje vinne ditt eget eksemplar av den ferske lydboken.

Eirin holder nemlig lotteri/give away på bloggen sin. Hele tre lydbøker gis bort i denne konkurransen. Les mer om reglene her og frist lykken, du også!


mandag 8. februar 2010

Hvor lettlest er teksten din?


Det skrevne ord er både jobb og hobby for meg. Jeg er opptatt av at budskapet skal nå fram, og tenker ofte over hvem mine lesere kan tenkes å være.

Hender det at du lurer på hvor lesbar teksten din er?

Lesbarhetsindeks (lix) gir en pekepinn på det. Jo lavere indeks, desto lettere er teksten å lese.
Andelen lange ord og antall ord i hver setning gjør teksten mer krevende.

Her kan du teste din egen tekst.
Ikke bli forvirret av at nettstedet er svensk. Testen gir korrekt resultat for både norsk, dansk og svensk.
Lim inn den teksten du vil teste, og les av resultatet.