tirsdag 26. februar 2013

Mammas gode fiskekaker


I egen blogg kan man vel være så patriotisk man bare vil? Her kommer oppskrift på verdens beste fiskekaker. Vanskelige å lage er de heller ikke - og du føler deg som DEN fullbefarne husmora/husfaren når du står der med trauet fullt av lubne, gyldne fiskekaker. Struttende av smak og sunnhet, og med null tilsetningsstoffer av ukjent opprinnelse.

Dette er mammas oppskrift. De første gangene jeg laget fiskekaker, gjorde jeg det sammen med henne. Etter hvert ble det et prosjekt for meg og idErik. Dette er absolutt et arbeid som er morsomst å gjøre sammen med noen, i hvert fall hvis du har ambisjoner og har bestilt mye fisk...

Plutselig en vinterdag, mens jentene var små, måtte idErik nyhetsjournalist rykke ut til Svalbard og den tragiske Operafjell-ulykken. Hjemme i Nordvika satt jeg med flere titalls kilo hysefilet som skulle trylles om til fiskekaker. Etter å ha gjort hele den jobben alene, mens ungene var i barnehagen, følte jeg meg fullt utsjekket på det å lage fiskekaker.


Fiskefarse blandes kjapt i food prosessor. Jeg bruker knivene i food prosessoren til hele operasjonen.
Du bør blande små porsjoner av gangen, men det er ingenting i veien for at du heller ferdigspedd farse over i en større bolle etter hvert. Husk å blande inn litt av den væsken som renner fra fiskefileten for hver porsjon du sper (den væsken som samler seg nederst i fatet som fiskefileten ligger i) - dette gjør at fiskematen henger bedre sammen. Hold farsen kald til den skal stekes.

Hjemmelagde fiskekaker er en av mine favorittmiddager. Jeg kunne spist det flere dager i uka året rundt uten å bli lei. (Av hensyn til ungene har jeg prøvd å begrense meg - men jeg har kanskje ikke prøvd hardt nok...) De smaker godt med potet, råkost, makaroni og smeltet smør. Eller i brunsaus, med potet og kokte gulrøtter. Eller på brødskive. Eller i pølsebrød. Nam!

Mamma Thorbjørgs fiskekaker
1/2 kg hysefilet
knappe 2 ts salt
2 ss potetmel
1 ss hvetemel
1/2 ts pepper
ca. 1/2 ts muskat
1 toppet ts raspet løk
Litt "sigevann" fra fiskefileten
3-4 dl melk


Fileten males raskt sammen med krydder. Tilsett potetmel/hvetemel. Bland inn raspet løk. Spe gradvis med melk. Stek en prøvekake for å se om du "treffer" med krydder- og melkemengde.

Fiskekakene stekes i margarin i middels varm panne. Form jevnstore kaker med spisesskje som du dypper i vann før hver gang du tar ny farse. Klapp fiskekakene litt flate når du har lagt dem i pannen. Snu etter en stund. De må ligge lenge nok til å bli gjennomstekte; sjekk ved å dele en kake. 

Tips: Har du mulighet bør du la fiskekakene stå kjølig og "lufte seg" over natta, før du pakker dem i porsjonsposer og fryser dem ned. Pga. løken blir det nemlig en del lukt av ferske fiskekaker.


Husk blogglotteri med trekning fredag 15. mars.PS: Følg min 2013-føljetong "Pludrehanne rydder og kaster"

10 kommentarer:

 1. Takk for oppskrift. Ser deilige ut.

  SvarSlett
 2. Stemmer det at man ikke kan bruke frossen fisk? Hilsen utfløtta nordlending

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har en gang laget seikaker av frossen seifilet. De ble gode på smak, men hang dårlig sammen. Jeg ville nok ikke lagd store porsjoner fiskekaker av fisk som har vært frossen. Men som sagt, smaken var helt ok. Tipper det er enda viktigere da å få med "sigevannet" som renner ut når fisken tiner.

   Slett
  2. Tusen takk. Får takke ja til fiskebilen neste gang de ringer på ;-)

   Slett
  3. det går også an å ha ett egg i da holder den seg bedre sammen og fiskekakene blir mer luftig

   Slett
  4. det går også an og ha ett egg i da holder det seg sammen bedre og fiskekakene blir mer luftig

   Slett
 3. Nam nam, dette så godt ut ! Når været blir bedre skal vi ut med sjarke å se om vi får fisk og da vet jeg hvor jeg finner oppskriften. Tusen takk !!

  SvarSlett
 4. Da ble det Mamma Thorbjørgs fiskekaker til middag i dag, og det falt veldig i smak hos alle mann skal jeg si deg! :)Jeg erstattet riktignok melk og hvetemel med havrefløte og spelt pga at vesla her er allergisk, men vil tro resultatet ble like så bra. Takk for god oppskrift, skal definitivt lages igjen :) Mvh Eli

  SvarSlett
 5. Hei, kan jeg bruke bildet av fiskekakene til et skoleprosjekt? :) De er veldig streng på opphavsrett til bilder :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Andrine. Så fint at du spør, opphavsretten skal man ta på alvor. Klart du skal få bruke bilde til skoleprosjektet ditt, gjerne flere. Lykke til!

   Slett