mandag 7. februar 2011

Rotnorsk fingermat


Ett av mine forsetter for 2010 var at jeg skulle lære meg å bake flatbrød. Så har ikke skjedd. Foreløpig.
Derimot har jeg kjøpt flatbrød fra driftige bakstekoner i Valnesfjord, og de hadde gjort noe genialt: Oppi esken med flatbrød lå det et ark med tips til bruk av flatbrød. På Kulturdagan delte de også ut smaksprøver på noe som kalles "flatbrødbøt". Det traff meg midt i smaksløkene!
I helgen var det på tide å hente opp siste rest av julesylte fra fryseren. Jeg hadde rukket å få lyst på sylte igjen, og den holder seg uansett ikke hvor lenge som helst før den harskner.

Vi hadde varm sjokolade og flatbrødbøt til søndagskvelds. Veldig godt!
Flatbrødbøt egner seg også ypperlig som turmat, siden flatbrødet er bakt på rug og gir metthet som varer.

Da jeg gikk til lunsj i formiddag ble jeg glad og overrasket over å finne siste rest av flatbrødbøt i nisteboksen min. Og det enda jeg hadde puttet dem der selv, fire timer i forveien *himle med øynene*
Noen fordeler skal man tross alt ha av å huske dårlig :) 

Dette er fingermat jeg garantert kommer til å lage flere ganger.
Flatbrødbøt
Bløt flatbrødet, enten ved hjelp av sprayflaske eller ved å holde hele/deler av leiven på skrå under en aldeles tynn vannstråle over vasken. Bruk kaldt vann. Bløt leiven på begge sider, legg leiven på et rent kjøkkenklede på benken, og dekk også med et klede.

La ligge noen minutter til leivene er blitt myke. Brett leiven dobbelt. Smør med mykt smør (jeg bruker Soft Light),  legg på pålegg etter egen smak, rull sammen til en bøt, og skjær den i passe stykker.
Egnet pålegg kan være hardkokt egg, sylte eller annet kjøttpålegg.

Nam!

4 kommentarer:

 1. Så spennende!
  Jeg gikk på lefsekurs for noen år siden, det er kanonkjekt å teste ut gamle tradisjoner!

  SvarSlett
 2. Dette var helt nytt for meg. Men det høres og ser godt ut.

  SvarSlett
 3. Å det smaker nok hærlig! Du kan også smøre med sennep eller sennepssaus og legge på røykalaks eller gravlaks, hakka gressløk eller dill. Nydelig!!

  SvarSlett
 4. Ååååå, jeg har vokst opp med "bøøøt", har vært fast innslag i julen hjemme i alle år. Vi koker en stor gryte saltkjøtt pittelillejulaften, med rull, lammelår, salt flesk og storfe. Beste som finnes på første juledagsmorgen! Kos deg med "bøøta"!

  SvarSlett